joi, 9 mai 2013

Unitate pentru diversitate



Biblioteca Judeteana Panait Istrati



Expozitie documentara


Braila


9 - 31 mai 2013





   Ziua de 9 mai a devenit, in prezent, un simbol european (Ziua Europei) care, alaturi de drapel, imn, moneda unica (euro) si motto, identifica unitatea politica a Uniunii Europene de astazi.

  9 mai a fost aleasa ca Ziua Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se ca punctul de pornire al costructiei Europei unite a fost declaratia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, pe atunci ministrul afacerilor externe al Frantei, a propus Germaniei, dar si altor state europene sa puna ”bazele concrete ale unei federatii europene indispensabile pentru mentinerea pacii”.
  Robert Schuman avea sa prezinte proiectul de reconciliere post-conflict dintre Franta si Germania ce prevedea plasarea productiei de carbune si otel, care constituia, la vremea respectiva, baza intregii puteri militare, sub responsabilitatea unei autoritati supreme comune, independente in cadrul unei organizatii deschise participarii altor state europene.
   Acest proiect gandit si elaborat de catre geniul inventiv al lui Jean Monnet, mai este cunoscut sub denumirea de “Planul Schuman” sau “Declaratia Schuman” si a stat la baza crearii Uniunii Europene de azi.
   Incepand cu anul 1950, tarile europene incep sa se uneasca, din punct de vedere economic si politic, in cadrul Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, propunandu‑si sa asigure o pace durabila.
   Un pas important il reprezinta crearea in 1957 a Comunitatii Economice Europene (CEE), prin Tratatul de la Roma din care faceau parte, initial, sase state iar unul din obiectivele sale principale il constituia inlaturarea barierelor vamale.
   In acelasi an ia fiinta Comunitatea Europeana a Energiei Atomice care prevedea folosirea pasnica a acestei energii.
  Din anul 1993, CEE devine UE (Uniunea Europeana).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu