duminică, 26 mai 2013


Artmark


Licitatia colectiei de pictura Dr. Ioan Chisalita


Athenee Palace Hilton, Bucuresti


28 mai 2013







   Cea de-a doua sesiune de licitații organizate de Artmark în luna mai, desfășurată la Athénée Palace Hilton, marți 28 mai aduce pe piața de artă o selecție de capodopere reprezentative ale artiștilor români de top: 20 de tablouri semnate de cei mai valoroși pictori români, toate aparținând unei singure colecții private din Sibiu, Colecția Dr. Ioan Chisăliță. 

Sesiunea de licitatii 28/30 mai, Stefan Luchian, Interior cu garoafe

   Biografia doctorului Ioan Chisăliță ne prezintă un adevărat personaj, ce își începea povestea în 1914. Viitorul colecționar deschidea ochii pentru prima oară în Youngstown, Ohio, un oraș de pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii, în familia unor emigranți români – Dumitru și Irina Chisăliță. Orașul, loc în care multe familii de transilvăneni au poposit în valuri succesive, avea să fie părăsit de familia Kesletz (numele oferit de autoritățile americane) după Marea Unire, în momentele în care și situația financiară le permitea să își construiască o casă în Sibiul interbelic.    
   Reîntors în țara natală, tânărul Ioan avea să urmeze școala din satul Axente Sever, urmând apoi cursurile liceului Sf. Vasile din Blaj, pe care le absolvea la doar 17 ani. La dorința părinților, tânărul își va hotărî drumul în viață încă de la acea vârstă, înscriindu-se la Facultatea de Medicină din Cluj, unde, după 6 ani de studii, obținea titlul de doctor în medicină, cu o teză finală în psihiatrie. 


   Cariera avea să și-o modeleze cu adevărat în special în cursul anilor ’40, când este pe rând chirurg la Satu Mare (până în 1940), soldat combatant în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, apoi medic la secția obstretică-ginecologie a spitalului din Ploiești. Un prim itinerar în capitală îl va purta prin Spitalul Giulești și Spitalul Brâncovenesc, urmând, în 1947, stabilirea definitivă în Sibiu, alături de soția Virginia.
   Anii petrecuți în București, dar și cei următori, în care diferite examene și întruniri profesionale îl chemau în Capitală, au condus la ceea ca avea să contureze pasiunea pentru colecționat.   
   Autodidact, doctorul Chisăliță își va educa gustul pentru frumos vizitând muzeele, anticariatele și consignațiile, fapt ce se finaliza deseori cu diverse achiziții ce îi vor împodobi colecția de pictură românească.


   Pasionat de fotografie și muzică, dar și de etnografie și arhitectură, gustul colecționarului se va rafina în timp, grăitoare fiind astăzi numele importante ale picturii românești ce se regăsesc în colecția Dr. Chisăliță – Grigorescu (Ciobănaș pe Valea Doftanei, valoare estimativă: € 60.000 – 100.000), Aman (Venețiană, valoare estimativă: € 15.000 – 25.000), Luchian (Interior cu garoafe, valoare estimativă: € 60.000 – 120.000), Tonitza (Odaia copiilor, valoare estimativă: € 45.000 – 65.000) sau Petrașcu (Apus la Saint Malo, valoare estimativă: € 5.000 – 8.000).
   O pictură cu totul deosebită este Academia Terasa (valoare estimativă: € 10.000 – 18.000), realizată de Camil Ressu în cursul anului 1912. În compoziția lui Ressu, alături de pictorii Iser, Steriadi și Satmary, îi regăsim pe Ion Minulescu, "părintele spiritual” al grupării, Tudor Arghezi, Corneliu Moldovan și compozitorul Alfonso Castaldi.
   Un alt eveniment il constituie si Licitația de Artă Religioasă. Printre tablourile cu tematică religioasă, se disting Buna Vestire, atribuit pictorului italian de secol XVII Francesco Solimena (valoare estimativă: € 7.000 – 14.000), Adoraţia păstorilor, operă realizată în manieră barocă, specifică stilului italian din sec. XVIII (valoare estimativă: € 8.000 – 15.000) sau Sfântul Ieronim în pustiu, aparținând școlii flamande, secolul XVII (valoare estimativă: € 8.000 – 14.000).


Licitatiile au loc pe 28 mai, ora 19:30, la Athenee Palace Hilton, Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu