miercuri, 8 mai 2013

Pe simezele timișorene - Head Stock



Arta plastică contemporană românească


Mircea Popescu



Galeria Orizont - Atelier 35, București.




Cronică, semnată Theodor Redlow, publicată în Revista Arta, nr. 2.
Februarie 1983.





   Colectia de capete a lui Mircea Popescu este o arhiva de senzatii si emotii oferite de realitatea imediata. Imaginile si obiectele prezentate de artist creeaza un univers bogat in indicii simbolice, o lume exuberanta si intuitiva, in care subconștientul iese la suprafața. Capul imaginat de artist iese din conventiile portretului si are o capacitate infinita de stocare, fiecare strat dezvaluind noi detalii narative despre imensul bagaj vizual al fiecaruia dintre noi.

   Apeland la tehnica traditionala a linogravurii, artistul regizeaza o intilnire intre aceasta si limbajul artistic contemporan derivat din arta lowbrow sau bande dessinée. Foarte elaborate, imaginile lui Mircea Popescu nu se multumesc sa ramana in bidimensionalitatea hartiei. Ele devin obiecte, jocuri de lumini si umbre, se extind pe peretii galeriei si apoi se intorc la placa de gravura, expusa ca obiect de sine statator. Astfel, serialitatea este dominata de autoritatea prototipului.
  Personajele lui Mircea Popescu nu isi dezvaluie niciodata complet identitatea. Nu stim daca sunt frumoase sau urate, bune sau rele, daca detin sau nu corpuri, dar stim de unde vin si locul acela se afla la granita fanteziei cu realitatea, acolo unde ne-am dori cu totii sa traim.

Curator: Diana Marincu
Vernisaj: 13 mai, ora 18:00.
Perioadă: 13 mai - 8 iunie 2013
Adresă: Galeria Calina, Str. Mărășești, 1-3, Timișoara


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu