joi, 23 mai 2013


Aiurart - 1 an de la inaugurare


Noaptea Alba a Galeriilor, Bucuresti


24 mai 2013









Expozitii:

Noapte bună, vise frumoase - intervenție artistică despre vise |
 Salez Poivrez (Geraldine Aresteanu, Irina Teodorescu) | exclusiv @NAG
Imaginarium fotograficus
Fotografii de Cristina Şoiman; Povestiri de Dan Pleşa
| vernisaj @NAG
Design de amorul artei | expoziţie de design romanesc de produs
Manhood | AMR - Sculptură en plein air-ul Aiurart | Vlad Berte 
Dragos Buralacu - Tranzit

   Cu ocazia Nopții Albe a Galeriilor Aiurart sărbătorește 1 an de la inaugurare ! Pe parcursul unui an am cunoscut zeci de artiști, am primit sute de vizitatori și am scris sute de emailuri, am ascultat, am învățat și am crescut cum nu se putea mai frumos.
   Vă așteptăm vineri, pe 24 mai, să sărbătorim împreună, cum altfel decât printr-o noapte albă de dragul artei.

Noapte bună, vise frumoase - intervenție artistică despre vise | 
Salez Poivrez (Geraldine Aresteanu, Irina Teodorescu)

  Irina și Géraldine au trecut una pe lânga alta fără să se vadă când erau la liceu, când mergeau în club A, când consumau covrigi la Foișor. Într-o zi s-au întâlnit pe un bulevard în Paris și-au mâncat împreună pui cu orez. Atunci, în fața puiului și sub ochii orezului s-au gândit să şi facă ceva împreună. Au trecut 12 ani. Între timp, Irina și Géraldine s-au numit Salez Poivrez și au făcut împreună expoziții cu poze și desene, instalații cu magneți și spirale, cărți cu copii muți și personaje neînțelegătoare și, bineînțeles, intervenții artistice cu oameni. Toate astea s-au petrecut pâna acum în Franța, unde sunt stabilite, dar a venit în fine momentul să prezinte ceva în București, la Aiurart !
   Acest ceva va fi cu voi, trecătorilor din noapte, plimbăreților prin galerii. Veniți să participați, să vă pozați și să vă scrieți visele de mai. Să vă desprindă Irina o bucățică de reverie și să v-o scrie pe-o hârtie ! Să vă imortalizeze Géraldine pe când vă prefaceți că dormiți! Să vă jucați cu lumina! Să vă vedeți pe-ntuneric !
   O intervenție artistică cu Salez Poivrez e un moment delicios, la care oricine poate participa, o experiență inedită de introspecție și creație comună. Compania Salez Poivrez va fi catalizatorul, iar participanții vor deveni artiști.
   Noapte bună, vise frumoase este o invitație la imersiune printre valurile minților adormite, de la care fiecare va pleca cu propria-i bucațică de vis gravată pe hârtie.

Imaginarium fotograficus | 
Fotografii de Cristina Şoiman; Povestiri de Dan Pleşa

  Stranii sunt strategiile prin care încerci să cimentezi o prietenie: destăiniri, nopţi petrecute împreună, beri, vacanţe, filme văzute şi comentate. Şi neapărat fotografii. Care se adaugă încetul cu încetul în album personal. Din ce în ce mai multe.
  Adesea fotografiile rezistă prieteniei. Atunci ele nu-ţi mai aparaţin, povestea acelei prietenii este doar o poveste care are timpul ei, fantezia ei, ficţiunea ei.
  Cristina Şoiman s-a jucat fotografiindu-se cu prietenii ei. Fotografii ale unui album trăznit, care să demonstreze că dincolo de monitorul facebook-ului (locul de unde şi-a ales în general subiecţii prieteni) sunt oameni pe care-i poţi atinge. Postate pe internet ele şi-au pierdut caracterul personal. Oricine se poate uita la ele şi, necunoscând, sau cunoscând prea puţin personajele fotografiilor, poate să-şi imagineze poveşti. Dan Pleşa le-a şi pus pe hârtie.
   Expoziţia de fotografie Imaginarium fotograficus este locul în care, la vernisajul din Nopatea Albă a Galeriilor, fotografiile se vor întâlni cu poveştile, într-o joacă şi o provocare la joacă. Pentru că vizitatorii galeriei pot, la rândul lor inspiraţi de expoziţie, să reinventeze poveşti şi fotografii într-un binom perfect, după bunul plac şi preferinţele personale.
***Alex Radu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu