vineri, 26 aprilie 2013


Oameni si locuri - Padurenii Hunedoarei


Colegiul National Decebal, Deva


30 aprilie 2013





Oameni si locuri - Padurenii Hunedoarei- afis

   Colegiul Naţional Decebal din Deva vă invită marţi, 30 aprilie 2013, începând cu ora 17.00, la o serie de evenimente care îşi propun să aducă în atenţie o "frântură” din cultura oamenilor din Ţinutului Pădurenilor.
   Grigore Roibu: Oameni şi locuri – expoziţie de fotografie.
   Rusalin Işfănoni: proiecţie de fotografii, prezentarea monografiei Pădurenii Hunedoarei şi a filmului documentar Nuntă pădurenească la Dăbâca.
   Program artistic: Ansamblul de dansuri Poieniţa al Colegiului Naţional Decebal.


   Ţinutul Pădurenilor, aflat la mică distanţă de municipiul Hunedoara, este o zonă geografică care păstrează o cultură arhaică milenară. Pe de o parte, zona se dezvăluie plină de surprize ca o "insulă etnografică” în care s-au păstrat elemente materiale şi spirituale populare arhaice, iar, pe de altă parte, satele îmbătrânesc fiind tot mai depopulate, riscând ca zestrea lor culturală să dispară. "Cultura pădurenilor va supravieţui atât timp cât supravieţuiesc oamenii. Un lucru trist este faptul că satele pădureneşti sunt îmbătrânite şi multe sunt aproape părăsite, dar noi, prin ceea ce facem, vrem să conservăm şi să stocăm ceva din această cultură”, spune etnologul Rusalin Işfănoni.
   Protejarea acestor resurse culturale regionale revine tinerei generaţii pe care o formăm.    
   Oameni şi locuri – Pădurenii Hunedoarei este o invitaţie ce are ca scop descoperirea acestui patrimoniu istoric demn de invidiat. "A cunoaşte şi a face cunoscute celorlalţi cultura şi civilizaţia arhaică a pădurenilor este atât o datorie ştiinţifică, cât şi una morală sfântă”, adaugă Rusalin Işfănoni.
   Etnograful Romulus Vuia considera acest ţinut "o minune etnografică, deoarece aici totul este diferenţiat, totul este specific”.
   Poienile cu stâncile care le străjuiesc, pâraile şi satele aşezate pe culmi având "brâul holdelor de cereale” dispuse pe terase, apoi al păşunilor şi, în sfârşit, la poalele dealului, pădurea, toate acestea te introduc parcă în grădinile primordiale create de natură. Din când în când, ca o mărturie a faptului că în aceste zone au trăit oameni bogaţi şi pricepuţi, care ştiau să mânuiască focul pentru a obţine fier, găseşti arhitecturi industriale şi utilaje ale exploatărilor de altă dată.

   Motivul organizării acestei acţiuni este de a face cunoscut potenţialul cultural şi etnografic al Ţinutului Pădurenilor în rândul tinerilor şi nu numai, având scopul conservării acestor tradiţii. Am realizat fotografii, am căutat oameni care s-au ocupat şi se ocupă de această zonă geografică punând pasiune în munca lor de a arhiva "fragmente” ale istoriei judeţului Hunedoara. 
  Ţinutul Pădurenilor – prezent şi tradiţie este, de fapt, tema principală a acestor acţiuni.    
  Expoziţiile, proiecţiile şi colocviile, precum şi prezentarea monografiei semnată de Rusalin Işfănoni evocă cu multă căldura portretul istoric, etnografic şi spiritual al populaţiei care trăieşte între Valea Cernei şi Valea Mureşului.
***artavizuala21.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu