miercuri, 10 aprilie 2013

Patimă și viciu, artă și fum



Muzeul Național Peleș


Sinaia


20 aprilie - 20 mai 2013





   Expoziţia cuprinde aproximativ 150 de fotografii într-o panoplie fascinantă a obiectelor şi tabieturilor fumatului. Este o altfel de istorie a unui obicei controversat povestită prin intermediul imaginii.

  "Iniţiativa noastră este prima care prezintă arta declanşată de acest viciu care bântuie de secole viaţa românilor. De la boierii care nu se puteau dezlipi de ciubucele lor uriaşe cu tutunul turcesc de cea mai bună calitate, la ţăranii care fumau tutunul din producţia proprie, regii României, fumători cu toţii, mari personalităţi ale culturii române "cu fumuri”, cutii luxoase de tutun, dar şi tigaretele comuniste care au făcut istorie (Snagov, Mărăşeşti, Carpaţi… fără filtru, etc.), totul alături de cele mai elegante lulele, însoţite de cele mai rafinate tabieturi” au specificat organizatorii.
   Reclame din perioada interbelică la ţigarete pentru femei, reclame la ţigări denicotinizate din anii `30, celebrele ţigări Regale devenite peste noapte Republicane, brichete în formă de carte de rugăciuni, sau tabachere pentru prizat tabac au creat o întreagă cultură paralelă marii industrii a tutunului.
  "Sub dictonul Fumători din toate ţările, lăsaţi-vă ! vom admira imagini cu obiecte inedite: de la ciubuce ale boierilor, lungi de peste un metru, pipa lui Avram Iancu, reclame interbelice la tigarete pentru femei, cosmetice pentru fumatori din perioada interbelica, tabachere ale regilor Romaniei care fac deliciul privitorilor, fie ei fumatori sau nefumatori”, au mai completat organizatorii.
   Custodele expoziţiei este dl. Ucu Bodiceanu, coordonator de programe la Casa de Cultură Municipală din Cluj Napoca.


Programul de vizitare:

Miercuri 11:00 – 17:00
Joi – Duminica 9:15 – 17:00
Ultima intrare la ora 16:15


Vizitarea expozitiei este gratuita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu