miercuri, 3 aprilie 2013

Razboinici daci



Muzeul National al Unirii


Tinutele istoriei III 


Alba Iulia


3 aprilie 2013





  Proiectul Ținutele istoriei III. Războinici daci reprezintă un nou proiect de ținută câștigat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
  Dosarul depus de tânăra echipă formată din 6 doctori în istorie a fost considerat cel mai bun de către comisia AFCN, plasându-se astfel pe primul loc între numeroasele proiecte depuse pentru această sesiune de finanțare.
  Este vorba mai exact de constituirea unei trupe de 12 războinici daci, care vor fi selecționați dintre voluntarii ce se vor înscrie în acest program, care vor fi ulterior antrenați și costumați cu cele mai autentice replici de costume și arme dacice.
  Vorbim practic despre al treilea episod al proiectului Ținutele istoriei, după ce în 2011 au prins viață Personajele Istorice, iar în 2012 a fost constituită Garda de Legionari Romani, ambele acțiuni bucurându-se de un foarte mare succes la public.
   Proiectul a fost lansat miercuri, 3 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Sala Unirii din Alba Iulia la care au participat, Ion Dumitrel președintele Consiliului Județean Alba, Gabriel Rustoiu directorul Muzeului Național al Unirii, Liviu Zgârciu purtătorul de cuvânt al instituției, Valentin Frăcea din partea Rotary Club, coordonatorii proiectului  – istoricii Tudor Roșu, George Bounegru, Radu Ota, dar și primul războinic dac din viitoarea trupă – celebrul Dada (foto).
   Proiectul Muzeului Unirii care a concurat cu alte 81 de proiecte a obținut de la AFCN o finanțare de 43.404 de lei, care va fi completată cu 5.300 de lei de la Consiliul Județean Alba.
  În paralel cu instrucția celor 12  războinici daci – arcași, căpetenie, mare preot -  se va realiza documentarea și editarea unui album de prezentare care să fie cartea de vizită a trupei de reenactement. Textul va fi unul cu conținut de popularizare, cu un design grafic de excepție, care să informeze sau mai degrabă să ofere cititorului un suport cultural cu privire la ceea ce a reprezentat civilizația dacică.
   Potrivit dacului Dada, se intenționează crearea pe viitor a unui atelier de fierărie, cu o echipă de meșteri care să se ocupe de reparare și întreținerea echipamentelor de luptă care uneori se deteriorează în luptele pe care le performează aceștia.
  Echipa de proiect este formată din coordonatorul dr. George Bounegru și dr. Tudor Roșu, dr. Liviu Zgârciu, dr. Radu Ota, dr. Ilie Lascu și Rareș Diodiu.
***ziarulunirea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu