luni, 15 aprilie 2013

Ratacitorii



Lansare de carte


Olga Tokarczuk


Libraria Bastilia, Bucuresti


22 aprilie 2013





    Librăria Bastilia şi Editura Art vă invită luni, 22 aprilie, ora 18.30 la prezentarea şi lansarea romanului Rătăcitorii în prezenţa Olgăi Tokarczuk.

Invitaţi:
Carmen Muşat, 
Luca Niculescu
Partener: Institutul Polonez din Bucureşti

   Romanul Rătăcitorii de Olga Tokarczuk, publicat în româneşte de Editura Art, este câştigătorul Premiului Nike, cea mai prestigioasă recompensă literară din Polonia. Şi nu o dată, ci de două ori: a primit şi premiul juriului, şi pe cel al cititorilor. Apoi a urmat recunoaşterea internaţională, volumul fiind tradus în peste 20 de limbi.
   "Cine se opreşte pe loc încremeneşte, cine se opreşte va fi împuns ca o insectă în insectar", la fel ca Iisus pe cruce. Iată de ce, spune autoarea, „tiranii de orice neam" îi persecută pe ţigani şi pe evrei, „de aceea îi forţează pe oamenii liberi să se aşeze într-un loc." Deşi pleacă de la o sectă religioasă din Rusia secolului al XIX-lea, Olga Tokarczuk trasează aici o panoramă a nomadismului modern.
   "Rătăcitorii este un cabinet de curiozităţi literare, un amestec de povestiri, mărturii, poveşti orientale, anecdote, consideraţii morale şi filosofice, ţesute într-un ansamblu în care toate se leagă. De-a lungul paginilor, vizităm aeroporturi, săli de aşteptare, camere de hotel, muzee. Apar teme ce depăşesc motivul iniţial al călătoriei. Este vizibil în special gustul autoarei pentru monstruozităţi anatomice şi colecţii de organe anormale. Avem de-a face cu o operă originală, cu o lectură în acelaşi timp uşoară şi profundă, cu o scriitură erudită, dar neostentativă, care ne face să ne gândim la faptul că până şi cei mai înrăiţi sedentari, până şi cititorii cei mai dependenţi de fotoliul lor nu sunt altceva decât nişte călători în trecere pe pământ."
(Le Magazine Littéraire)

Mai multe detalii despre carte aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu