marți, 23 aprilie 2013

Initiative de toata lauda


Comunitatea ca o mare Familie


Satul Limba, judetul Alba






O comunitate altfel. Un sat din Alba se gospodareste singur, cu o suma minima lunara: repara poduri si ii ajuta pe cei saraci

   Cand ajungi in localitatea Limba, din judetul Alba, te inseninezi la vederea strazilor curate si a curtilor inflorite. Fiecare roboteste cu sarg, si nimeni nu priveste cu nepasare necazul vecinului.
   Totul a inceput in 2007, cand turla bisericii trebuia reparata, iar oamenilor le-a venit ideea sa se adune si sa puna toti umarul. De atunci, in fiecare luna, 130 de familii dintre cele 150 cate sunt in sat doneaza cate 5 lei pentru comunitate. Iar banii sunt investiti cu folos. "Prin banii astia strazile sunt mai frumoase, satul mai frumos, oamenii sunt mai uniti", crede Augustin Muntean, membru in asociatie.
    Batranii singuri si neajutorati au vazut ca, din banii tuturor, le sunt platite si lor medicamentele. Iar copiii satului au fost trimisi in tabere si multi dintre ei au vazut astfel, pentru prima data, marea. Interesant e faptul ca la o sedinta l-au refuzat la unison pe un patron care isi dorea sa deschida o carciuma in sat. Spun ca nu au nici vreme, nici bani de irosit.
   Satenii nu regreta ca au pus mana de la mana si au rezolvat atitea probleme. "A inflorit satul, ca se si vede. N-avem crasma, dar avem 2 magazine", spune si Marius Pistanila, preotul satului.
   "Putem spune ca satul Limba este o mare familie. Am avut mai multe cazuri, printre care si o doamna care avea nevoie de un stent, un cost destul de ridicat, dar oamenii s-au mobilizat, au platit", precizeaza Dorin Bucur, presedintele Asociatiei Limbenii.
   Si cei din satele vecine au aflat despre aceasta formula de succes si vor sa o aplice si la ei, cu seriozitate ardeleneasca.
***incont.ro via GensDuBien

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu