joi, 25 aprilie 2013

Grupul Filos


Teodora Rosca


Expozitie de icoane pe sticla


Libraria Predania, Bucuresti


25 aprilie - 15 mai 2013







   Grupul Filos are bucuria de a vă invita la vernisajul expoziției de icoane pe sticlă a artistei Teodora Roșca, pe 25 aprilie, începând cu ora 19:30.
   Teodora Roșca este iconar, doctor în teologie, publicist, a publicat Icoana pe sticlă din Transilvania (sec. XVIII-XX) (2010), cu remarcabile izbânzi în domeniul artelor plastice (tablou, icoană, mozaic), în țară și străinătate.
  Tema: ciclul pascal / sfinții militari
  Invitat special: Costion Nicolescu - doctor în Teologie, scriitor, publicist, cercetător în etnografie și folclor
   Icoana pe sticlă din Transilvania se înscrie cu succes în fenomenul european al iconografiei pe sticlă, preluând de aici în principal tehnica de execuţie. Din punct de vedere tematic, icoana pe sticlă transilvăneană asumă răsăritul creştin, dar şi influenţe ale iconografiei apusene, astfel încât se realizează o sinteză originală, adaptată realităţilor specifice ale Tansilvaniei.
   "Icoana ţărănească e o categorie generică ce ascunde o multitudine de influenţe, expresii şi stiluri asimilate, trăite şi aşezate pe suprafaţa de lemn, sticlă, pânză sau piatră, în diferite zone şi diferite momente ale istoriei ţăranului cu un duh aparte, unic şi inconfundabil prin directitatea sa.” (Horia Bernea)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu