marți, 5 martie 2013

Femei celebre in istorie




Muzeul de Arheologie Callatis


Mangalia


7 martie 2013




   Cu prilejul Zilei de 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu instituțiile de învățământ din localitate, organizează joi, 7 martie 2013, ora 12.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul: Femei celebre în istorie.
   Referitor la acest eveniment, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a menționat: Ziua Internațională a Femeii se sărbătorește, în fiecare an, pe 8 martie. Este o zi în care oamenii își manifestă aprecierea, respectul și dragostea față de femei. Despre sărbătorirea unei asemenea zile s-a discutat încă din 28 februarie 1909, în Statele Unite ale Americii, iar în august 1910, la Internațională Socialistă de la Copenhaga, s-a propus instituirea Zilei Internaționale a Femeii. La 18 martie 1911, în Germania, Austria, Elveția și Danemarca s-a sărbătorit, pentru prima dată, Ziua Femeii. În anii care au urmat, această zi s-a sărbătorit în mai multe state, dar la date diferite. În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 8 martie ca Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională. Despre toate acestea vom vorbi pe larg în cadrul simpozionului intitulat Femei celebre în istorie. Cu acest prilej vom descrie viața și activitatea unor femei care au rămas în istorie prin ceea ce au făcut pentru semenii lor. La sugestia d-lui primar Cristian Radu, am invitat și câteva doamne din Mangalia, care s-au remarcat în diverse activități profesionale.”
   Vor fi prezenți la simpozion elevi de la Liceul Teoretic Callatis, coordonați de prof. Silvia Cuseac, elevi de la Colegiul Economic Mangalia, însoțiți de prof. Ibolya Negoiță și elevi de la Liceul Tehnologic Ion Bănescu, alături de care se va afla directorul Corina Mihalache. Elevii vor avea și ei câteva prezentări în PowerPoint, în care ne vor reaminti activitatea unor femei celebre din istoria României și din istoria universală.
   Dar Ziua Internațională a Femeii se va sărbători, la Muzeul Callatis, încă din după-amiaza zilei de 6 martie, începând cu ora 17.00. Elevii clasei a I-a B, de la Școala gimnazială Gala Galaction din Mangalia, îndrumați de învățător Lidia Bleandă, au pregătit spectacolul artistic intitulat Flori și iubire pentru mame. Copiii vor recita poezii, vor cânta și vor dansa pentru mamele lor, care vor fi alături de ei la sediul muzeului callatian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu