sâmbătă, 16 februarie 2013

Suflete frumoase - Imortalizand clipa



Simion Buia


Expozitie de fotografie: Maschere di Venetia


Readers Cafe, Centrul Metropolis, Bucuresti


3 februarie - 1 martie 2013






   Între 3 februarie şi 1 martie 2013, Readers Cafe (din Centrul Metropolis, B-dul Iancu de Huneadoara nr. 56-60) este gazda expoziţiei de fotografie Maschere di Venezia a artistului fotograf Simion Buia.
   77 de imagini realizate la Carnavalul de la Veneţia pe parcursul a 10 ani şi printate pe Fine Art Canvas pun privitorul faţă în faţă cu măşti, fotomodele, elemente de decor urban şi ipostaze inspirate din Commedia dell’Arte, într-o atmosferă deplină de culoare şi mister. Fie că este vorba despre Bauta, Columbina, Medico della Peste, Moretta sau Volto, măşti purtate încă din secolul al XII-lea, Simion Buia transcende prin munca sa artistică formele şi timpul, recontextualizând într-un limbaj morfologic personal atât tradiţia, cât şi modernitatea Carnavalului. Fotografia de autor şi-a câştigat în ultimele decenii drepturile legitime, devenind deopotrivă “piesă de colecţie” şi obiect al investiţiei în artă. (Mihai Plămădeală, curator)

Parteneri: RPD, Leykom, 1000 de chipuri, Academia de Fotografie

   Expoziţia poate fi vizitată de luni până sâmbătă, între orele 09:00 – 23:00. Vernisajul va avea loc pe 16 februarie, la ora 19:30, în prezenţa fotografului. Publicul este invitat la un dialog vizual, un moment de încântare lounge cu Andreea Tincea – voce şi Cătălin Lungu – chitară şi pian, un vin roşu oferit de 1000 de chipuri şi o vorbă cu fotograful Simion Buia.

  Simion Buia este un fotograf profesionist şi jurnalist, implicat în proiecte de responsabilizare culturală, format şi recomandat prin studiile universitare întreprinse la Facultee Libre de Paris et d’Ile de France şi apoi la Kunstakademie Düsseldorf. Cei 8 ani petrecuţi la  Radio Deutsche Welle din Germania completează tabloul competenţelor sale profesionale. Membru al Deutscher Journalisten Verband – Asociaţia Jurnaliştilor Profesionişti din Germania, Simion Buia activează din 2007 la Bucureşti şi Düsseldorf.
  Dintre proiectele sale anterioare amintim Actorii şi Fotograful şi înfiinţarea Academiei de Fotografie, unde predă împreună cu alţi traineri cursuri de iniţiere pentru începători şi susţine workshopuri pentru avansaţi.

   “Maschere di Venezia a devenit un proiect fotografic personal inspirat din energia indescriptibilă şi întâmplările atipice din timpul carnavalului. De 10 ani fotografiez fascinantele şi mereu schimbătoarele costume şi pe oamenii care le îmbracă. Anual, timp de o săptămână se adună în Piaţa San Marco toţi regii şi reginele despre care citim în cărţi, pe lângă alte personaje alegorice şi travestiţi. Sute de mii de vizitatori invadează străzile înguste ale oraşului de sub ape pentru a trăi un eveniment unic în lume. Pentru fotograf este Paradisul însuşi ! Între timp motivele Carnavalului de la Veneţia au devenit pentru mine un modus vivendi. Imaginile transformate în artefacte prin atenta transpunere pe suport de pânză au fost achiziţionate de case renumite de avocatură din Düsseldorf şi Berlin, iar în România şi-au găsit locul în birouri ale unor agenţii de publicitate, hoteluri, dar şi în locuinţe personale. Printre clienţii recenţi se află Editura Spandugino. Fotografiile arată aidoma unor tablouri datorită suportului cu o materialitate specială şi a tehnicii desăvârşite de printare. Culorile îşi păstrează calitatea timp de 100 de ani, în condiţii de muzeu. Exponatele sunt unicate iar cumpărătorul primeşte un certificat de autenticitate, semnat de autor” - (Simion Buia)

***academiadefotografie.ro




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu