duminică, 24 februarie 2013

Vulturești - Culorile copilăriei...



România de-altădată


Culorile Vultureștiului


Ion N. Mărgescu






Film apărut în 1971.

    Visele copilăriei este titlul, poate romantic, al unui film documentar despre nişte copii dintr-un sat, şi despre un profesor inimos.

    Subiectul filmului l-am descoperit cu trei ani în urmă, în tabăra de vară de la Homorod sau, mai bine zis, într-un mic Parnas al poeziei şi culorii, pentru că în această tabără au acces doar copiii, pictorii şi poeţii. Au rămas fascinat atunci de copiii din Vultureşti, de lucrările lor distinse cu premii internaţionale şi, mai ales, de învăţătorul lor pasionat. Fără a fi specialist în artă plastică, învăţătoruI lon Mărgescu de Ia Şcoala generală de 8 ani din Vultureşti, a devenit, din proprie iniţiativă, din dragoste, prietenul mai vârstnic al copiilor, din cercul duminical de pictură din sat. Sub îndrumarea lui, fără, a cunoaşte marile legi ce guvernează viaţa, lumea, micii artişti creează în fiecare zi, în fiecare clipă, imagini şi analogii uimitoare.

     În colaborare cu Petre Gheorghe, semnatarul imaginii, vom încerca să facem, prin intermediul aparatului de filmat, o incursiune în uimitorul univers colorat, atât de simplu şi totuşi atât de profund şi sensibil al copiilor; vom încerca pe cât se poate să povestim despre neţărmurita dăruire a învăţătorului lor.

    Visele copilăriei este primul meu film despre arta plastică şi vă mărturisesc că, pe lângă noutatea temei, am avut o imensă surpriză descoperind că pictura copiilor poate avea o asemenea universal valabilă valoare.

     Şi, pentru a înţelege în ce atmosferă unică se face acest film vă pot spune doar că, în scurtul răstimp în care am filmat interioarele, majoritatea membrilor din echipa de filmare s-au molipsit pur şi simplu de la micii protagonişti: au început şi ei să picteze.

(Jean Petrovici, Revista Cinema nr. 5, mai 1971)


Desen de Elena G. Bichi (10 ani) de la școala din  comuna Vulturești.







Desen de Floarea Dorina (10 ani).






Desen de Dan Nițescu (13 ani).



Obiceiuri bătrînești. Desen de Parmena I. Ivașcu (10 ani).




Toate premiurile...





Desen de Dumitru A. Crasanda (14 ani).





Anul Nou în Vulturești. Desen de Floarea Darina (10 ani).




Desen de Dumitru A. Crasanda (14 ani).




Desen de Nuțica Georgescu (10 ani).


Articol, semnat de Sînziana Pop, publicat în Revista România literară,
Nr. 1. 1 ianuarie 1972.


În cea mai recentă "vizită" la Târgul cu vechituri, am remarcat pe o tarabă, printre alte cărți, o broșură cu o copertă mai viu colorată. Răsfoind-o mi-am adus aminte de un adevărat fenomen, larg comentat în epocă, la cea comunistă mă refer. Mi s-a părut interesant, într-o anumită perspectivă, să postez această lucrare, inclusiv cu textul acesteia (parțial).




Cuvinte pentru Vulturesti

"Vulturesti...un sat asezat pe raul Argesel, un sat vechi care dateaza din 1512, o scoala care pastreaza printre alte documente ale istoriei locului, si un pergament din 1634, pe piele de iepure, cu stampila originala a lui Matei Basarab...
Vulturesti...O intamplare ? un har al zeilor ? Un magnetism special al locului care provoaca talentul ? Un fenomen valabil oriunde, legat de specificul psihologiei infantile ? Care-i raspunsul ?" (Tribuna Romaniei)

"Satul e asezat intre dealuri, livezile coboara din munte, exista o moara de apa, un cazan de tuica, pe toate franghiile de rufe albiturile sunt cu flori si cu pasari, femeile poarta ie si fota, barbatii poarta suman" (Romania Literara)

"Asa cum Hobita, Ipotesti, Bintinti sau Carbunesti se leaga de istoria culturii noastre, tot asa satul Vulturesti al judetului Arges intra intr-un circuit de valori artistice printr-o expresie unica. Se ivesc uneori din locuri si imprejurari necunoscute, oameni si evenimente care depasesc timpul si intra direct in valtoarea sau constelatia unei epoci.
Scapara de la o vreme in spatiile artei contemporane o stea noua, daca nu un meteor tasnit vijelios ! Noua stea poarta un nume harazit inaltarii: Vulturesti". (Tribuna Scolii).

"Toate fantanile din Vulturesti se retrag din drum, cam cu un metru, semn de bunavointa". (Tribuna)

"Daca vreodata i s-ar ingadui soarelui sa-si aleaga resedinta permanenta cu siguranta el ar opta pentru plaiurile Muscelului. 
Si ar poposi mai intai pe crestele Pietrei Craiului, si-ar spala fata in apele de cristal ale Iezerului, ar cobori prin Posada si apoi s-ar lasa condus de Argesel prin frumoasele muscele.
In drumul sau va da binete celor din Hirtiesti si de aici va fi dus pe brate de copiii din Vulturesti.
In fiecare dimineata strabat codrul pe urmele cerbilor pana la fagul lui Radu Anghel si din poiana haiducilor in murmurul zorilor asteapta intalnirea cu soarele" (Flacara).





Cuvinte despre creațiile copiilor


"...si si-au zis copiii din Vulturesti, la indemnul dascalului lor, sa nu tina ascuns frumosul" (Marin Stoian - ziarist).

"Da, copiii de la Vulturesti picteaza razand, harjonindu-se intr-o trasatura de penel si alta..." (Gheorghe Tomozei - poet)


"...o incantatoare desfasurare de fantezie si talent. Nu este simplu farmec al stangaciei copilaresti, ci rodul unei foarte delicate actiuni de stimulare a darului ascuns" (Adrian Petringenaru - critic de arta) 

"Multa verva in evocarea oamenilor si peisajului, in modalitatile de compozitie, in vioiciunea coloritului...deci cu prospetimea, candoarea, aspiratia spre fabulos" (Petru Comarnescu - critic de arta).




"Ce sunt Vulturestii ? Intrebare la care se poate raspunde in mai multe feluri. Singurul care exprima ceva este raspunsul: o capitala a picturii" (Nicolae Prelipceanu - critic de arta) 

"Fiecare lucrare este o idee interesanta, un vis frumos, o aspiratie vie" (Corespondenta de presa din Washington)

"Exista acel arbore cu dulci nuante, profilat pe cer de furtuna ale carei frunze galbene, negre, rosii si albastre sunt fete de copii. Romanii regasesc tonurile de brun ale vechilor desene din folclor " (Le Figaro - Franta)







Despre îndrumătorul cercului

"A fost in cazul de fata un invatator exceptional. Exceptional prin ingenuitatea sa omeneasca. Contopit cu viata si bucuriile si necazurile copiilor ce-i sunt incredintati. Capabil sa se transpuna perfect si sincer in conditia lor. Gata pentru daruire si entuziasm" (Prof. dr. Paul Popescu-Neveanu - director al Institutului de cercetari pedagogice).

"Un harnic invatator si-a daruit sufletul, timpul si agoniseala pentru a le oferi culori, pentru a le cladi o ambianta, pentru a-i duce in lume: Ion Margescu. El e ca baciul mioritei: nu face decat sa dea duh fluierului care canta singur." (Satul Socialist)

"Ion Margescu a vazut nevazutul si l-a inteles, a stiut sa creeze acea emulatie in care talentul sa-si gaseasca suprema expresie" (M. Bodna - ziarist)



"Invatatorul Ion Margescu, are deosebite merite ca insufletitor al tinerelor talente, stimulandu-le imaginatia, lasandu-le sa se exprime autentic si pe masura varstei..." (Petru Comarnescu - critic de arta)

"Predestinata poate intalnirea dintre copiii Vulturestiului si modestul lor invatator dezvaluie tuturor lumea misterioasa in care este mereu culoare si mereu lumina" (Cristina Angelescu - critic de arta)

"Munca pedagogica mareata, sincera care transmite inima curata a copiilor" (Delegatia de ziaristi din R.P. Ungara).

"Daca dragostei pentru copii se alatura dragostea pentru culorile vietii trebuie fara indoiala sa existe un mister la omul profesor si poet..." (E. Guibert - publicist francez)


60 profesori universitari americani la Vulturești.


Cuvant de bun sosit la Vulturești.


Instantaneu în expoziția permanentă.


In atelier.


Tiparul executat la Întreprinderea Poligrafică Sibiu. 
Coperta I: Ilinescu Elisabeta (11 ani): Surorile; Ghețău Georgeta (12 ani): Frații.
Din păcate, acestea sunt toate informațiile referitoare la editarea acestui volum bilingv.


Editura Ion Creangă.


Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 12. 16 martie 1974.

La final, am să reproduc un pasaj, semnificativ spun eu, 
din prezentarea făcută comunei pe site-ul acesteia:

  "Renumele localităţii este legat de existenţa Centrului Experimental de Pictură Vultureşti. Începând cu anul 1965 şi până în anul 1990, la Vultureşti şi-a desfăşurat activitatea, pe lângă Şcoala Nr. 1 Vultureşti, Centrul Experimental de Pictură Vultureşti. Iniţial, au funcţionat cinci cercuri: pictură, franceză, engleză, instructor-animator şi laborant pictură. Prin remarcabila activitate a învăţătorului Ion N. Mărgescu s-a depus mult suflet în descoperirea şi cultivarea talentului artistic în rândul copiilor. Expoziţiile de pictură naivă ale copiilor de la Vultureşti s-au bucurat de recunoaştere pe plan naţional şi internaţional. 
   Actualmente se desfăşoară un proiect de reînfiinţare a Centrului Experimental de Pictură Vultureşti."


***


Colaj. Anii '70. Necirculată.
Picturi executate de cercul de copii din Vulturești - județul Argeș.
În Cosmos - Puita Arsenescu la 11 ani.
Dansatoare - Geta Moraru la 9 ani.
Pe izlaz - Vasilica Bologa la 15 ani.
Fratele meu - Gica Florea la 13 ani.


Vulturești - Argeș. Deceniul culorilor (1967 - 1977).
Geta Ghețău, la 14 ani - Șarpele copiilor. Cod: 0100. 1977.


Vulturești - Argeș. Deceniul culorilor (1967 - 1977).
Elisabeta Ilinescu, la 11 ani - Mireasa ciobanului. Cod: 0105. 1977.


Vulturești - Argeș. Deceniul culorilor (1967 - 1977).
Dorina Florea, la 15 ani - Surorile. Cod: 0107. 1977.

13 comentarii:

  1. Sunt unul dintre pictorii acelori vremuri. Albumul a fost publicat in urma vizitei a 60 de profesori americani la Vulturesti. Interesant, din toti acei copii talentati, din fenomenul Vulturesti, doar doi au mers in continuare pe aceasta cale: eu am lucrat ca pictor si designer la Fabrica de Portelan pana in 1996 cand mi-am schimbat profilul, si Mihai Bacescu, care si astazi traieste de pe urma lucrarilor sale in ceramica. Minunatul profesor Margescu nu mai este printre noi. Am trimis un link si fiului sau, Puiu Margescu, actor la Teatrul Davila din Pitesti. Au fost realizate si doua filme documentare despre acest fenomen, "Visele Copilariei" si Universul Lor", regizate de Jean Petrovici.
    Multumiri pentru efortul de a posta acest album! Dan Nitescu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am remarcat cu intarziere acest blog, desi am cautat informatii despre Cercul de pictura din Vulturesti si activitatea neobosita a Domnului Profesor Ion Margescu - aici prezentati informatii despre vizita celor 60 profesori americani, despre care nu stiam, dar ar fi interesante si alte informatii, ca de exemplu castigarea premiuli Paleta de aur de catre Mihai Bacescu, picturile trimise la diverse concursuri, unul in India, daca nu gresesc.Filmul Visele Copilariei l-am vazut pe youtube, dar calitatea peliculi nu e prea buna.Eu m-am mutat din Vulturesti cu familia in 1973, dar revin cu drag la verisoara mea Reli Margescu.
      Multumiri si din partea mea pentru efortul de a face cunoscut acest eveniment rar in lumea satului dinainte de 1989.

      Dr. Cristian MARINICA, Wassy - Franta

      Ștergere
    2. Și eu vă mulțumesc pentru aprecieri și parcurgerea acestei postări. Orice nouă informație (documente, fotografii, etc) pe care o găsesc va fi în completarea articolului.

      Ștergere
  2. Tare ma bucur pentru comentariile dvs. Ce frumos ar fi sa putem continua acest articol. Prin marturii, fotografii, lucrari. Orice alt element care ar ilustra acest "fenomen". Cu multumiri pentru aprecieri si completari. Cu drag, de la
    Dragos

    RăspundețiȘtergere
  3. Dan Nitescu. Revin cu o informatie. TVR2 a publicat pentru prima data filmul Visele Copilariei (1971) in regia lui Jean Petrovici. Aveti link-ul aici:
    https://www.youtube.com/watch?v=GAlM6TmNtD8

    RăspundețiȘtergere
  4. N-ar strica, daca aveti, cateva fotografii din acea perioada (cu profesorul Margescu si alti copii).

    RăspundețiȘtergere
  5. din dorinta de imbogatire a unora miile de picturi ale copiilor au disparut fara urma. pacat , mare pacat.

    RăspundețiȘtergere
  6. S-a lasat atunci si o serie de plicuri prima zi,, Deceniul culorilor ". Cunoaste cineva cate plicuri continues editia?

    RăspundețiȘtergere
  7. Noțiunea de "plicuri prima zi" este caracteristică filateliei. Deci vă referiți la o serie anume. În 1979 s-a editat o serie compusă din șase valori (picturi realizate de copii, fiecare marcă avînd trecut autorul și titlul lucrării, fără a se menționa și de unde provine - Vulturești sau altă localitate). Maximum de plicuri prima zi e dat de numărul de valori al seriei, în cazul de față - șase. Dar aceste plicuri pot grupa și câte două mărci de unde rezultă un număr de trei. Când voi da peste aceste plicuri le voi posta aici. Dacă sunt din Vulturești. La fel și seria de mărci poștale. Este posibil să se fi editat și alte realizări tematice. Plicuri semi-ilustrate sau cărți poștale. La fel și ilustrate maxime.

    RăspundețiȘtergere
  8. EU detin mai mult de sase. Din acest motiv as dori sa stiu cate au fost in total. Si cate carti postale cu picturile copiilor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Poate ar fi bine, și dacă doriți, să mă lămuresc totuși despre ce este vorba,
    să scanați ceea ce aveți să să-mi trimiteți pe contul de FB (cu numele meu). Nu vă ia mai mult de cinci minute. Altfel nu pot emite nicio supoziție.

    RăspundețiȘtergere
  10. Între timp, luându-mi la puricat cutiile, am descoperit trei plicuri ilustrate (bănuiesc că la acestea vă referiți), le-am și inclus în postare. Mai trebuie umblat prin arhive, că să aflu câte astfel de exemplare
    are seria Deceniul Culorilor.

    RăspundețiȘtergere