sâmbătă, 9 februarie 2013

Expozitia: Stiati ca ?



Muzeul de Istorie Naturala


Muzeul National Brukenthal, Sibiu


14 decembrie 2012 - 28 februarie 2013




e

Curatori: Ana-Maria Mesaros si Gabriela Cuzepan

   De-a lungul timpului, omul nu a încetat sa îsi aplece atentia catre natura, sa observe si sa o analizeze astfel încât sa poata învata lucruri noi si sa evolueze cu ajutorul ei. Prin observatii a putut studia fenomene din natura, evolutia acestora, transformarile prin care trece planeta Pamânt, dezvoltarea organismelor, comportamentul acestora si adaptarile lor, precum si multe alte aspecte din mediul înconjurator. Numeroasele informatii obtinute în urma observatiilor si analizelor au putut fi adunate de-a lungul timpului, constituind subiectul lucrarilor stiintifice, al articolelor de studiu si publicatiilor de renume.
   Toate acestea au ajutat la întelegerea si transmiterea mai departe a cunostintelor necesare pentru ca omul sa poata evolua, devenind sursa de inspiratie în confectionarea de mecanisme automate, structuri cu eficienta industriala ce imita sau preiau prin analogie performantele fiintelor vii. De asemenea, studiul naturii a dus la întelegerea importantei protejarii mediului înconjurator si conservarea acestuia mult mai bine si mai sustenabil.  
   În jurul nostru traiesc numeroase specii de organisme care prezinta o diversitate impresionanta. De aceea "fiecare specie ne poate învata ceva prin exemplul pe care îl da pentru supravietuire si perpetuare si, poate dincolo de acestea, prin misterul unei perfectiuni greu de explicat si al unei capacitati de comunicare pe care înca n-am reusi s-o descifram si s-o întelegem pe deplin.” (Dolfi Drimer).
    Numeroase animale traiesc doar în anumite medii unde au reusit sa se adapteze foarte bine, precum unele organisme mici care îsi petrec aproape tot timpul fixate într-un loc sau organisme microscopice care pot supravietui multa vreme la temperaturi foarte ridicate, în stare uscata sau înghetata, pe când altele sunt mult mai active si mobile, dominând uscatul de la nivelul solului pâna în vazduh. În plus, animalele poseda si îsi dezvolta un comportament adecvat vietii în habitat, comportament care constant evolueaza si este influentat de cunoscuta selectie naturala.
   Expozitia temporara Stiati ca ? organizata de Muzeului de Istorie Naturala, sectie a Muzeului National Brukenthal, este o invitatie la observatie în lumea animalelor, la analiza si reflectie asupra faptelor stiute sau mai putin stiute ale acesteia. În aceasta expozitie sunt etalate moluste, artropode, insecte, amfibieni, reptile, pasari si mamifere, însotite de texte care prezinta si explica fapte mai putin cunoscute despre acestea.
   Piesele expuse fac parte din colectiile Muzeului de Istorie Naturala din Sibiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu