marți, 19 februarie 2013

Avanpremieră...



Centrul Ceh


Rugul aprins


București


23 februarie 2013





   Cel mai ambițios proiect produs de HBO Europa până acum, care va rula în curând la HBO România, Rugul aprins are avanpremiera sâmbătă la Centrul Ceh. Filmul se întoarce într-un moment cheie al istoriei recente a Cehiei, ignorat până acum în cinematografie – cel al sacrificiului studentului praghez Jan Palach, care și-a dat foc în semn de protest față de ocupația sovietică a Cehoslovaciei în 1969.


Sambătă 23.02 / 18:00 / @ Centrul Ceh
Rugul aprins (Hořící keř) / Agnieszka Holland / Cehia 2013 / 234’ / VO cehă, 
subtitrare în limba română

   Rugul aprins este un film în trei părți, creat pentru HBO de către cunoscuta regizoare de origine poloneză Agnieszka Holland. Bazat pe personaje și evenimente reale, filmul începe cu gestul șocant al studentului facultății de arte a Universității Charles, care și-a dat foc în Piața Wenceslas, pe 16 ianuarie 1969 și a murit patru zile mai târziu. 

   Prin povestea avocatei Dagmar Burešova, care a apărat moștenirea lui Palach într-un proces împotriva guvernului comunist, filmul examinează transformările ce au avut loc în societatea cehoslovacă după invazia trupelor Tratatului de la Varșovia în august 1968. Lupta pentru libertate în acele timpuri a dus la unificarea morală a unui popor reprimat, care douăzeci de ani mai târziu a învins regimul totalitar. Aniversarea morții lui Jan Palach a inspirat o nouă generație de studenți să înceapă proteste care au dus, în cele din urmă, la căderea comunismului în Cehoslovacia. 

   Agnieszka Holland este o regizoare poloneză care a studiat la FAMU în perioada în care s-au desfășurat evenimentele ce au inspirat acțiunea filmului. 

   Filmul are trei părţi, a câte 80 de minute fiecare. Vizionarea va avea două pauze a câte 10 minute. 

   Intrarea este liberă / Accesul se face în limita locurilor disponibile începând cu 17h30.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu