miercuri, 20 februarie 2013

Asociatia Mesterilor Populari din Moldova


Festivalul Martisorului


Iasi


editia a IX-a, 27 februarie - 1 martie 2013





AFIS Martisor 2013

   Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, Asociaţia Alexandru Lăpuşneanu şi Primăria Municipiului Iaşi, în parteneriat cu Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 13 Iaşi, organizează în perioada 27 februarie-1 martie 2013 pe Strada Lăpuşneanu din Iaşi cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Mărţişorului. 
   La ediţia din acest an vor participa circa 40 de meşteri şi creatori populari din 8 judeţe ale României şi din Republica Moldova, care vor aduce la Iaşi mărţişoare tradiţionale sau în spirit tradiţional. 
   Noutatea acestei ediţii este derularea unui original proiect educaţional, intitulat De la moşii noştri noi am învăţat, al cărui iniţiator este Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 13 din Iaşi, în cadrul acestuia fiind implicate 15 grădiniţe din Municipiul Iaşi şi 5 din judeţul Iaşi. Concret, copiii, îndrumaţi de cadre didactice inimoase, precum şi de părinţi şi bunici iubitori ai tradiţiilor, au confecţionat mărţişoare, cele mai reuşite urmând a fi expuse pe Strada Lăpuşneanu, în timp ce altele vor fi vândute la un stand special destinat derulării fazei finale a proiectului.
   Mai precizăm că şi la această ediţie, ca şi la precedentele, se vor edita broşuri şi pliante, în care se vor regăsi informaţii privitoare la practici, credinţe şi cutume specifice sărbătorii Mărţişorului, precum şi la timpul purtării, cromatica sau modul în care se confecţionau mărţişoarele pe vremuri.    
   Mai amintim şi faptul că pe lângă Expoziţiile de mărţişoare ale meşterilor populari, Expoziţia de mărţişoare a preşcolarilor şi Atelierele de pedagogie muzeală aplicată, care se vor derula zilnic între orele 9.30 şi 18.00, în programul Festivalului este inclus şi colocviul cu tema Mărţişorul predat copiilor noştri (Muzeul Unirii, joi, 28 februarie, ora 11.00), la care sunt invitaţi etnologi, cadre didactice, părinţi şi bunici, ziarişti, meşteri populari ş.a.
***mesteri-populari.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu