marți, 22 ianuarie 2013

Prezente romanesti peste hotare


Ana-Camelia Stefanescu, Zeno Popescu, Duo Anima


Spectacolul: Al vostru, pentru totdeauna, Mozart


Conservatorul Regal, Bruxelles


27 ianuarie 2013






   Patru muzicieni români şi o actriţă belgiană conduc o expediţie muzical-teatrală în căutarea celuilalt Mozart la Bruxelles. Soprana Ana-Camelia Ştefănescu, tenorul Zeno Popescu, duo Anima (pianistele Ioana Cristina Mihai şi Anemona Niagu-Fortu) şi Lisa Debauche susţin la Conservatorul Regal Bruxelles, duminică 27 ianuarie, spectacolul Al vostru, pentru totdeauna, Mozart. Proiectul asociaţiei Kalophonia este susţinut de Institutul Cultural Român Bruxelles.
   Zeno Popescu este şi regizorul spectacolului. “Conceptul nostru pleacă de la moartea mamei lui Mozart, la Paris, în 1778. Tânărul compozitor scrie în acea seară două scrisori. Una către tatăl său, cu vestea că mama este bolnavă. A doua, către un prieten, abatele Bűllinger, căruia îi dă vestea reală şi îl roagă să îi pregătească sufleteşte părintele. Personalitatea lui Mozart, delicateţea, impactul suferinţei asupra creaţiei sale, sublimarea ei prin muzică sunt pistele pe care le explorăm”, spune Zeno Popescu, membru al studioului de operă al Colegiului Muzical Regina Elisabeta din Bruxelles.
   Ana-Camelia Ştefănescu, laureată a reputatului concurs belgian  Regina Elisabeta, a debutat în 2011 în rolul Ofeliei din opera Hamlet a lui Ambroise Thomas la Opera Naţională a Rinului Strasbourg-Mulhouse şi a interpretat Zâna din Cenuşăreasa lui Massenet pe scena La Monnaie din Bruxelles, unde la sfârşit de 2012 a  cântat şi rolul Violettei din Traviata. "Am cântat de atâtea ori Mozart, dar este prima dată când fac acest parcurs în căutarea celuilalt Mozart, a omului aflat în intima, dar şi terifianta relaţie cu moartea”, mărturiseşte soprana.
   Pianistele Ioana Cristina Mihai şi Anemona Niagu-Fortu au creat piano duo Anima la Bruxelles, în cadrul unui master la Conservatorul regal. Lisa Debauche a studiat teatrul, dar şi filosofia la Bruxelles, a jucat la Théâtre du Parc la Bruxelles, dar şi în filme şi în serialul TV franco-belgian  A tort ou à raison.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu