miercuri, 30 ianuarie 2013

Centrul Ceh


No Silence, Please


Ansamblul Einuea - live



Bucuresti


7 februarie 2013






http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-ash4/373322_469067949808818_1157392469_n.jpg

    Einuiea are experiență atunci când vine vorba de muzica pentru filme mute, a mai interpretat live Destiny, iar acum doi ani a acompaniat, în cadrul unui alt No Silence, Please, filmul Waxworks, deci evenimentul de joia viitoare nu poate fi decât unul de bună calitate.

Destiny (Der müde Tod) / Fritz Lang / Germany, 1921 / 98′

    Atunci când un cuplu tânăr se oprește pentru a se odihni într-un sat mic, bărbatul este răpit de către Moarte și este sechestrat în spatele unui zid imens fără uși sau ferestre. Femeia găsește o intrare mistică și este întâmpinată de către Moarte, care-i spune trei povești separate, toate implicând circumstanțe similare cu cea în care se găsește ea. În fiecare poveste, o femeie încearcă să-și salveze iubitul de soarta lui tragică și nu reușește.

Einuiea

    Einuiea este un ansamblu neconvenţional, unic în felul său, care a luat naştere la Bucureşti, în anul 2003, fiind alcătuit din muzicieni cu o bogată experienţă artistică. Numele ansamblului provine din data formării acestuia, 15 iunie, citită în sens invers, cu 1 = A şi 5 = E, respectând ordinea literelor din alfabet. 
Componenţa 2013:

Călin Torsan – fluiere tradiţionale, flaute drepte, clarinet, mandolină,
Silviu Fologea – chitară electroacustică,
Juan-Carlos Negretti – darbuka, bongos, cinele, percuţii.

   Repertoriul Einuiea este format din muzică veche tradiţională de pe teritoriul României, precum şi din compoziţii originale, scrise în spiritul muzicii arhaice din Balcani. Formaţia foloseşte drept resurse muzicale diferite culegeri şi manuscrise de epocă, integrând în stilul său influenţe turceşti şi ebraice, dar inspirându-se în egală măsură din folclorul autentic românesc, din muzica veche de curte (Dimitrie Cantemir) sau orăşenească (Anton Pann), dar şi din muzica lumii. De fapt, în sound-ul ansamblului se pot identifica multiple ecouri şi esenţe sonore, care îmbină cu virtuozitate şi imaginaţie atmosfera bizantină cu etosul popular din această parte a Europei, uneori sub forma liberă a improvizaţiei. O experienţă muzicală, dar şi existenţială, care a marcat membrii formaţiei o reprezintă cele trei luni petrecute în Japonia, cu ocazia Expoziţiei Mondiale din 2005, care s-a cristalizat într-un album cu evidente trăsături nipone. Un proiect inedit al ansamblului îl constituie muzica originală interpretată live la proiecţiile nocturne ale unor filme mute din expresionismul german, impresionismul francez şi avangardismul american. Formaţia a realizat, de asemenea, muzica originală pentru filme de scurt şi lung metraj, documentare sau artistice. Discografia Einuiea cuprinde CD-urile:  Muzică în stradă (2003), Colinde de Crăciun (2004), Povestiri bizantine (2004) şi Noa (2008).

Eveniment organizat în colaborare cu Institutul Goethe.
Intrare liberă. Accesul se face numai in limita locurilor disponibile incepand cu 19:30.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu