luni, 17 decembrie 2012

Asta-i Sara de Ajun



Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita


Concert de colinde


Aula Musei Caransebesiensis, Caransebes


20 decembrie 2012


Concert tradițional de colinde "Asta-i Sara de Ajun"

   Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin,  va organiza joi, 20 decembrie 2012, ora 17.00, spectacolul de colinde intitulat Asta-i Sara de Ajun.  Evenimentul va avea loc în Aula Musei Caransebesiensis de la etaj.
Intrarea este liberă 

Concert caritabil de Craciun


Initiative de toata lauda


Lions Club Iasi 2000


Ateneul Tatarasi, Iasi


17 decembrie 2012


Vechi icoane transilvane



Muzeul de Istorie


 ...din patrimoniul Muzeului turdean si al Mitropoliei Clujului


Turda


20 decembrie 2012 - 31 ianuarie 2013


expo icoane la muzeul turda

    La Muzeul de Istorie Turda va avea loc joi, 20 decembrie 2012, ora 17.00, vernisajul expoziţiei Vechi icoane transilvane din patrimoniul Muzeului turdean şi al Muzeului Mitropoliei Clujului.       
   Academicianul Marius Porumb, Directorul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj Napoca al Academiei Române, va prezenta cele mai valoroase icoane pictate, cu peste 200 de ani în urmă, de Teodor Zugravul, precum şi icoane pe sticlă de la Nicula sau Gherla, aflate în colecţiile celor două muzee.
   În spiritul Sfintelor Sărbători, seara se va încheia cu programul de colinzi O, ce veste minunată, susţinut de Corul Simbol al Catedralei Ortodoxe din Turda, dirijor Sorin Tanţa. 
   În sălile Palatului Princiar, publicul are prilejul să admire aceste valori ale artei tradiţionale populare româneşti până pe 31 ianuarie 2013, de marţi până duminică, între orele 10.00 – 15.30.
***ziarul21.ro

Manufaktura cu povesti



Bastionul Macelarilor, Baia Mare


6 - 20 decembrie 2012






   Fiecare obiect are o poveste. Meşterii şi artizanii pot fi priviţi ca purtători de poveşti, spontani şi expresivi în gesturi, cu grijile şi zâmbetul de zi cu zi, ori ca elemente definitorii ale unui loc (atelierul, casa, oraşul etc.) care la rândul său este transformat şi modelat constant.
   Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, în parteneriat cu Asociaţia Re/Creativ Baia Mare, organizează, în perioada 6-20 decembrie 2012, Manufaktura cu Povesti, expoziţie cu vânzare şi ateliere creative dedicate sărbătorilor de iarnă, la Bastionul Măcelarilor, Piaţa Izvoarelor, nr.1.
    Manufaktura cu Povesti, deschisă zilnic, în intervalul orar 11.00-18.00, aduce băimărenilor ilustraţii, decoraţiuni pentru Crăciun şi produse de artizanat într-un ambient cu decoruri speciale. De asemenea, pentru cei mici se vor organiza ateliere creative de pictură pe suport ceramic, lecturi de poveşti la o cană de ceai şi dulciuri.
    La acest eveniment participă meşteşugari iscusiţi, artizani şi designeri talentaţi cu produse unicat, oferind astfel vizitatorilor o experienţă deosebită prin varietatea obiectelor şi maniera festivă de prezentare.

 Expozanţi meşteşuguri:

Olărit, icoane, podoabe, zgărdane, dantelă, ţesături, pălării paie, fierărie, pielărie, tâmplărie.

Expozanţi artizani şi designeri:

Ilustraţii şi bijuterii, ceramică, decoraţiuni pentru brad, bijuterii croşetate şi broşe, plicuri, genţi, agende, textile şi lemn pictat, linogravuri, coroniţe, semne de carte, bijuterii, mascote croşetate, felicitări gravură, păpuşi etc.

Parteneri: 
Consiliul Judeţean Maramureş; S.C. Faimar SA Baia Mare.

Parcul lui Mos Craciun



Parcul Sebastian, sector 5, Bucuresti



6 decembrie 2012 - 7 ianuarie 2013
















Pepiniera de talente



Initiative de toata lauda


Primaria sector 3, Bucuresti


2012 - 2013




    Primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoiță a demarat pe 6 decembrie 2012 programul Pepiniera de talente. Acest proiect socio-educativ este derulat de Primăria Sectorului 3 și are ca scop identificarea, stimularea si susținerea elevilor din școlile sectorului 3, cu potențial în domeniile artistic și sportiv, indiferent de mediul social de proveniență. În program sunt înscriși 3.333 de elevi din cadrul școlilor generale din sectorul 3.
   "Astăzi, 6 decembrie, am pornit programul Pepiniera de talente ca un cadou pentru copii, urmând ca, pe parcurs, să-i perfecționăm în funcție de talentul fiecăruia, în așa fel încât, la gala finală de pe 1 iunie 2013,  să-i premiem pe cei mai buni. Copiii sunt entuziasmați și este de datoria noastră să facem ceva pentru ei, pentru că ei sunt România de mâine”, a declarat Robert Sorin Negoiță primarul Sectorului 3.
   Proiectul Pepiniera de talente se desfășoară în două etape. În primă fază, au fost organizate întâlniri cu directori de școli, învățători și profesori pentru descoperirea tinerelor talente. De asemenea, pentru derularea acestui proiect a fost semnat un parteneriat între Primăria Sectorului 3, Inspectoratul Școlar și Asociația Culturală Quo Vadis. În funcție de numărul de copii talentați a fost stabilit și numărul de instructori pe specializări.
   Cea de-a doua etapă a proiectului se va desfășura în perioada ianuarie-iunie 2013. Astfel, începând cu luna ianuarie trainerii specializați în domeniile menționate vor oferi elevilor cursuri extrașcolare săptămânale în școlile de care aceștia aparțin. De asemenea, cursanții se vor întâlni cu personalități marcante din domeniul în care au fost coordonați și vor fi organizate concursuri pe domenii între școli, care să evidențieze rezultatele valorificării talentelor. 
    Proiectul se va încheia cu organizarea unei gale de decernare a premiilor. În cadrul acesteia, Primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoiță, va acorda burse și premii pe domenii. Premianții vor participa gratuit la o tabără de creație.
   Primăria Sectorului 3 va oferi, la finalul programului, suport și vizibilitate școlilor care vor câștiga cele mai multe diplome în domeniul activităților vocaționale.

Colecțiile de Artă și Numismatica ale BCR



Muzeul Național de Istorie a României


București


12 decembrie 2012 - 31 ianuarie 2013



   În holul central al Muzeului sunt expuse peste 230 piese, tablouri şi monede care nu au fost prezentate publicului larg în ultimele două decenii.
   "Suntem onoraţi să fim unul dintre conservatorii unui segment semnificativ din patrimoniul cultural al României şi suntem bucuroşi că avem ocazia să prezentam publicului larg colecţia de artă şi numismatică aflată în tezaurul băncii”, a declarat Cornel Cojocaru, Director de Comunicare BCR.
    Printre tablourile expuse se regăsesc opere ale lui Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu, Dumitru Ghiaţă, Maxy, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Samuel Mutzner, Alexandru Ciucurencu.
    Cele mai bine cotate sunt două tablouri pictate de Theodor Pallady – Natură moartă cu pălarie şi Natură moartă cu revista Arta evaluate la zeci de mii de euro fiecare.
    O altă pânză foarte bine cotată dintre cele expuse este Clepsidra pictată de Ion Ţuculescu, lucrarea fiind evaluată la câteva zeci de mii de euro.
    "Colecţia Băncii Comerciale Române este o colecţie tânără, care are deja toate calităţile pentru a creiona o imagine coerentă istoric a artei moderne româneşti. O demonstrează selecţia de faţă, din care nu lipsesc nici capodoperele şi nici ineditele, pentru că e întotdeauna un noroc şi un privilegiu să poţi descoperi opere valoroase care nu sunt în circuit public”, a declarat Dana Crişan, curatorul expoziţiei.
     Cele peste 170 de monede şi medalii pe care le prezentăm cu ocazia acestei expoziţii reprezintă doar o mică selecţie din colecţia numismatică a BCR, care a fost constituită după anul 2004, prin achiziţionarea metalelor preţioase de la populaţie. În prezent, colecţia BCR este una destul de importantă numeric, fiind alcătuită din 2022 monede şi medalii de aur, 235 medalii argint şi 809 medalii din metale comune.
     Monedele expuse au origini spaţio-temporale diverse - de la Kosonii dacici, donaţi Muzeului Naţional de Istorie a României de către BCR, şi câteva monede antice şi bizantine, până la monede şi medalii de aur moderne şi contemporane emise în România şi de alte state din Europa, Asia, Africa, America şi Australia. Atât monedele antice şi bizantine cât şi cele moderne reprezintă emisiuni tipice pentru numerarul de aur care a circulat în spaţiul românesc de-a lungul ultimelor 24 de secole. Unele piese sunt noutăţi chiar şi de patrimoniu, care nu se regăsesc nici în colecţii importante precum cea a Muzeului Naţional de Istorie.
     "Sperăm că această expoziţie şi catalogul care o însoţeşte să reprezinte doar un prim pas dintr-un proces mai amplu, prin care BCR va pune la dispoziţia publicului larg şi a specialiştilor comorile sale artistice şi istorice” a declarat dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României.
    Catalogul publicat cu acest prilej s-a oprit la unele dintre cele mai interesante sau rare piese ale colecţiei. Pe lângă câteva monede antice şi bizantine care sunt publicate în acest catalog, selecţia pieselor din colecţia BCR cuprinde şi monede şi medalii de aur moderne şi contemporane emise de state din Europa, Asia, Africa, America şi Australia.
    Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09:00 – 17:00, în holul central al Muzeului Naţional de Istorie a României.