vineri, 14 decembrie 2012

Mandria de a fi roman



Ceramica de Horezu


Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO



Decembrie 2012






   UNESCO a decis în cea de-a şaptea sesiune a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial, desfăşurată la Paris în perioada 3 - 7 decembrie 2012, înscrierea ceramicii româneşti de Horezu în lista Patrimoniului Cultural Imaterial.

 


   Pe Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii România sunt înscrise Căluşul (2008) şi Doina (2009).
   Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO a fost alcătuită oficial în 2008, potrivit unei Convenţii pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial încheiată la Paris, pe 17 octombrie 2003.


   Lista numără în prezent peste 170 de opere din peste 75 de ţări. Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi la univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.
  "Ne-am integrat într-un sistem de valori unanim recunoscute, de reprezentativitate mondială, cu care nu numai noi, românii, ne mândrim, ci întreaga Planetă", a spus Doina Işfănoni (cercetator etnolog), într-o declaraţie acordată pe 7 decembrie AGERPRES.


   Ea a subliniat că, pe plan internaţional, o asemenea decizie "ne ajută să spunem că şi în România sunt asemenea valori de patrimoniu, care ne integrează într-o politică mondială care încearcă să salveze şi aceste categorii de comportamente pe care istoria nu le-a băgat în seamă, pe care marile evenimente nu le-au cuprins".
   "Din punct de vedere antropologic, ele alcătuiesc însă un tip de referinţă uneori chiar mai important decât documentul de cancelarie, pentru că el vorbeşte de 'talpa ţării', de comunităţile umane reale pe care s-au sprijinit evenimentele istorice, regii şi toţi conducătorii", a subliniat etnologul.


   Doina Işfănoni a precizat că "titulatura pentru care s-a obţinut această înscriere o constituie tehnica şi competenţa fantastică a oamenilor de astăzi de a modela lutul într-o manieră inconfundabilă, asemenea omului arhaic, neolitic, pentru a deveni acel inventar de forme care amintesc de specificitatea locală, de ocupaţii de credinţe, de tradiţii".
    "Această reprezentativitate mai are un beneficiu. Ea sădeşte în oamenii care practică acest meşteşug, în comunităţile în care ei trăiesc şi implicit în conştiinţa autorităţilor politice, administrative, culturale acel sentiment de mândrie, resemantizând, adică trezind încrederea că asemenea calităţi sunt demne de luat în seamă de omul modern", a spus Doina Işfănoni.
   Potrivit etnologului, "datoria fiecărei generaţii este de a pune asemenea elemente la locul care se cuvine din punct de vedere cultural, deoarece, indiferent de locul, de ţara, de comunitatea căreia îi aparţine o asemenea valoare, ea rememorează istoria civilizaţiei, istoria umanităţii".


   "Datoria noastră este de a le resădi în comunitate şi există un plan de monitorizare al UNESCO pentru fiecare element declarat pentru a-l împiedica să moară", a afirmat Doina Işfănoni, exprimându-şi convingerea că "la Horezu se va face, în continuare, totul din punct de vedere ştiinţific, administrativ şi chiar politic, pentru ca olăritul să fie stimulat".


   Cercetătoarea a mai informat că România a trimis în luna martie alte trei dosare spre a fi analizate de comitetul UNESCO de specialitate, cel mai probabil într-un an, în vederea înscrierii în lista Patrimoniului Imaterial: Colindatul în ceată bărbătească, alcătuit împreună cu Republica Moldova, aşa-zisele Proiecte transfrontaliere şi pelerinajele de la Şumuleu Ciuc (Harghita) şi de la Moisei (Maramureş).


Festivalul Povesti pentru Copii si Oameni Mari



Teatrul National de Opereta Ion Dacian


Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti


Prima editie, 17 - 21 decembrie, 2012





   Festivalul Povești pentru Copii și Oameni Mari organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național în parteneriat cu Teatrul Național de Operetă Ion Dacian, se va desfășura între 17 și 21 decembrie 2012, la sediul Bibliotecii Naționale a României.
   Evenimentul vine în întâmpinarea publicului tânăr, aflat în formare, dar și a publicului matur, iubitor de povești și de teatru, reunind într-o singură locație spectacole de înaltă prestanță artistică ale unor importante instituții teatrale. Acestora li se vor adăuga serie de colaborări internaționale cu artiști și teatre ce au o îndelungată tradiție în derularea proiectelor culturale-educative de acest tip. Astfel, proiectul își propune sa răspundă unei nevoi acute, care se manifestă atât în rândul familiilor aflate în căutarea unei oferte culturale de calitate, cât și în rândul unor segmente de public care nu beneficiază în mod curent  de o asemenea ofertă de spectacole – publicul din zonele limitrofe capitalei sau care provine din medii defavorizate.
   Festivalul are misiunea de a educa, de a implica și încânta copiii și adulții din București și din zonele limitrofe.  Programul evenimentelor din festival se desfășoară sub deviza: joacă-te și învață, dându-li-se astfel participanților posibilitatea de a folosi arta ca mijloc de comunicare.
   Toate evenimentele au loc la noul sediu al Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii, nr. 22, sector 3, București).
   Participarea la spectacolele și atelierele din cadrul festivalului este gratuită. Grupurile organizate din instituții de învățământ au prioritate, însă, în limita locurilor disponibile se organizează și înscrieri individuale. Pentru mai multe informații despre înscrieri adresa de contact este inscrieri@opereta.ro.
   Consistentul program al manifestarii poate fi consultat pe site-ul: opereta.ro

In Brasovul de odinioara



Muzeul de Istorie


Alcoolul, placere si viciu


Casa Sfatului, Brasov


11 decembrie 2012 - ianuarie 2013






   Aşezarea la răscrucea drumurilor comerciale şi diversitatea meşteşugurilor, dreptul de târg şi dreptul de depozit au fost au fost principalii factori de dezvoltare a comerţului în Braşovul medieval şi intensificare a acestuia pe toată durata istoriei moderne a oraşului. 



   Apariţia hanurilor (secolul al XV-lea), construcţii prevăzute cu pivniţe largi, camere de oaspeţi şi cârciumi, s-a datorat numărului mare de negustori care asaltau oraşul în zilele de târg şi care aveau nevoie de adăpost sigur, atât pentru ei cât şi pentru marfa oferită spre comercializare.
   În a doua jumătate a secolului al XVI-lea la Braşov sunt atestaţi documentar berarii şi rachierii. Alături de fierbătoriile de bere, documentele amintesc de velniţele sau povernele de rachiu, care se făcea din tescovină sau drojdie, iar ţuica din prune. Vânzarea acestor produse se realiza în cadru instituţionalizat, Braşovul deţinând o cârciumă a oraşului supranumită Casa de beţie.   


  
   Creşterea numărului populaţiei a dus la o creştere a cantităţii de băuturi alcoolice fabricate în oraş sau importate de pe alte meleaguri spre a fi comercializate pe piaţa braşoveană.
   Tendinţele modei apusene, în special cele de factură vieneză, au dus la apariţia cafenelelor, hotelurilor şi restaurantelor, localuri elegante în care orăşenii pretenţioşi petreceau o parte a timpului liber în compania muzicii. Însă, marea majoritate a populaţiei poposea la cârciumă, la berărie sau la birt. Pe cât de constante erau birturile cu vin bun, pe atât de supuse modei erau berăriile. Cu toate acestea, localurile cele mai numeroase şi cu cea mai mare arie de răspândire au fost cârciumile.



    Regimul comunist a adus cu sine restaurantele cu autoservire şi a transformat radical viaţa vechilor localuri. Acestea au devenit unităţi de alimentaţie publică, cu plan anual şi cincinal, iar clienţii, "oameni ai muncii cu viitor luminos”.



    În familie sau cu prietenii, la han, la cârciumă, la cafenea sau în restaurant, consumul de băuturi alcoolice a fost un mijloc de stabilire şi menţinere a coeziunii sociale, însoţind cele mai importante evenimente din viaţa indivizilor şi oferindu-le un plus de bună dispoziţie. Indiferent de apartenenţa socială, se bea de bucurie, se bea de tristeţe, se bea de plictiseală, se bea din obişnuinţă. Se bea cu plăcere, se bea cu patimă, în cele mai multe cazuri ajungându-se la o pornire nestăpânită şi statornică spre rău.



   Demersul expoziţional aduce în faţa publicului un proiect inedit, care vizează fabricarea şi consumul băuturilor alcoolice la Braşov şi urmăreşte evoluţia acestora din Evul Mediu şi până în perioada regimului comunist.
   Evenimentul este găzduit în sala de expoziţii temporare a Casei Sfatului din Braşov, Piaţa Sfatului nr. 30, în perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013.

Targ de Produse Traditionale de Craciun



Sighisoara


15 decembrie 2012






   No, maine va asteptam in Piata Centrala din Sighisoara la Targul de produse traditionale de Craciun, sa cumparati mancare gustoasa si sanatoasa direct de la fermierii din zona. Va spunem numai cateva dintre bunataturi ca sa va facem pofta si sa va urnim din casa: gemuri si muraturi de Saschiz; ceaiuri, siropuri, zacusca si dulceturi de la Crit; sucuri de fructe din Bunesti; paine de casa din Sig

hisoara si prajituri din Hosman; branza sanatoasa de oaie, vaca, capra si bivolita; specialitati de carne din Danes; miere si produse apicole; vinuri din Transilvania.


   Cine are chef de dantuiala, o poate face pe ritmurile fanfarei orasului Sighisoara.


   Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Terra Madre, ziua internationala Slow Food, sarbatorita in lume pe 10 decembrie 2012, si face parte dintr-o serie de 800 de actiuni organizate in 100 de tari cu scopul de a proteja, savura si promova alimentele provenite de la mici producatori si fermieri. 




Învață să dăruiești



Inițiative de toată lauda


Asociația Destiny


Spectacol caritabil


Casa de Cultură, Mangalia


ediția a II-a, 16 decembrie 2012






   In luna decembrie 2011 Asociatia Destiny Mangalia a inaugurat proiectul Invata sa daruiesti care a avut ca scop ajutorarea copiilor nevoiasi din Mangalia si localitatile limitrofe. In urma spectacolului caritabil organizat, am reusit sa ajutam doua familii afate in dificultate. De asemenea, un numar de 40 de copii au primit pachete cu dulciuri, dar si hainute, incaltaminte si jucarii. Toate acestea au fost posibile datorita VOUA, celor care v-ati implicat alaturi de noi !   
   Duminica, 16 decembrie 2012, ora 17:00 va asteptam la Casa de Cultura Mangalia la cea de-a doua editie a spectacolului Invata sa daruiesti.
   Vor urca pe scena: George Calin, Andreea Rusu, Lisa Opris, Gabriel Tora, Radu Craciunescu, Ruxandra Georgescu si Florin Marin, Razvan Ion, trupa Gateless, Mihaela Marin, Mihai Calin si Ansamblul Plai de Dor.
   Tot in cadrul spectacolului va avea loc si decernarea premiilor din cadrul concursului de fotografie. Inainte de inceperea spectacolului va avea loc expozitia fotografiilor in foaierul Casei de Cultura Mangalia.

Intrarea: 8 Lei

    Toate fondurile vor fi distribuite pentru ajutorarea copiilor defavorizati. Daca doriti sa donati haine, jucarii nu ezitati sa ne contactati ! Nu fiti doar spectatori ! Implicati-va alaturi de noi !
   Haideti sa ajutam impreuna, in prag de sarbatori, acesti copii la care Mos Craciun nu-si permite sa ajunga !


Muzică clasică fără convenții



Centrul Ceh


Traditionally Untraditional Christmas Concert


București


18 decembrie 2012





Craciun unplugged – muzică clasică dar fără convenții


  Muzica clasică s-a ascultat la Centrul Ceh mereu într-o formă nonconvențională – pe Dvořák 
l-am remixat iar pianul l-am folosit doar pentru soundtrack-ul live al filmelor mute din cadrul 
No Silence, Please. Ne-am hotărât să aducem muzica clasică la noi în forma ei cea mai potrivită unui concert de crăciun – opera.


În program:


1. Canzonetta sull’aria, duet din opera Nunta lui Figaro de Wolgang Amadeus Mozart

2. Arpa gentil, arie din opera Călătorie la Reims de Gioachino Rossini

3. Merce, Dilette Amiche, arie din opera Vecerniile siciliene de Giuseppe Verdi

4. Cântecul pentru lună al Rusalkăi, arie din opera Rusalka de Antonin Dvorak,

5. Ernani, involami, arie din opera Ernani de Giuseppe Verdi

6. Duetul florilor din opera Lakmé de Léo Delibes

7. Bože! Bože! píseň novou, din ciclul Cântece biblice de Antonin Dvorak

8. Slyš, ó Bože, volání mé, din ciclul Cântece biblice de Antonin Dvorak

9. Zpívejte Hospodinu píseň novou, din ciclul Cântece biblice de Antonin Dvorak

10.Colinde clasice cehe și românești


Vor interpreta soprana Adriana Dumitru, soprana Daniela Rădulescu 

și pianista Amelia Stoian; invitați surpriză.


  După absolvirea studiilor universitare muzicale şi juridice la Bucureşti și obţinerea titlului de doctor în muzică al Academiei de Muzică Gh. Dima de la Cluj Napoca, soprana Daniela Rădulescu susține o bogată activitate solistică, incluzând recitaluri de lied şi operă, în locaţii prestigioase din România și din străinătate precum: Teatro Real din Madrid, Accademia Nazionale Santa Cecilia din Roma, Kulturhalle din Siegraben (Austria) şi Ardingly College Hall (Anglia), Opera Naţională Bucureşti, Filarmonica George Enescu din Bucureşti, Opera Naţională din Iaşi, Sala Dalles, Sala Bizantină a Cercului Militar Naţional din Bucureşti.


   Absolventă a Academiei de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca în anul 1995, soprana Adriana Dumitriu este în prezent doctorandă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Din anul 1995, imediat după absolvirea studiilor universitare, soprana Adriana Dumitriu a fost angajată la Opera Naţionala din Bucureşti unde activează şi în prezent ca solistă, colaborând uneori cu Filarmonica Oltenia, Craiova şi cu Teatrul Liric Elena Teodorini din acelasi oras.


   Amelia-Maria Stoian a studiat clavecinul şi pianul la Universitatea Naţională de Muzică, al cărei doctorand este în prezent. Este câştigătoare a unor importante concursuri de pian: premiul I la Concursul internaţional de interpretare Sigismund Toduţăde la Bistriţa, premiul II la Concursul de pian Carl Czerny de la Piatra Neamţ, premiul III la Concursul internaţional de interpretare Citta di Stresa, premiul I la Concursul internaţional de pian din Târgu Jiu, premiul I la Concursul internaţional de interpretare Pro Piano de la Bucureşti. În anul 2004 are loc debutul său pe scena Filarmonicii George Enescu din Bucureşti într-o dublă ipostază atât ca pianistă cât şi ca interpretă de clavecin, avându-l alături pe violonistul Mihail Ghiga.


Intrare liberă.



Adresa: str.Ion Ghica, nr. 11

Save & Shop, Care & Give



Initiative de toata lauda


Ringstar Pet - Hotel, Bucuresti


editia a XV-a, 15 decembrie 2012




Save&Shop, Care&Give, editia XV

Dragi prieteni,

  Editia a XV-a a Save & Shop, Care & Give incheie anul 2012, un an in care am ras, ne-am intristat, am plans, ne-am induiosat, dar mai ales ne-am bucurat ca ne-ati fost alaturi in efortul nostru zilnic de a aduce o raza de soare in viata unor sufletele necajite. 
  Mii de lucrusoare frumoase la preturi extrem de mici si de negociabile asteapta nerabdatoare sa ajunga sub bradutul Dvs.
  Va asteptam asadar la inca o sambata de shopping si fapte bune, alaturi de beneficiarii evenimentului nostru, resp

ectiv asociatiile ROBI, A Doua Sansa, GIA - Group Initiative for Animals si Anda Murgu - Suflete Dragi !

  Ringstar Pet Hotel ne este si de aceasta data gazda buna si pune la bataie receptia hotelului, locuri de parcare si o soba incinsa !

Va asteptam cu drag,

Echipa Adoptie Distanta


Mai multe informatii: www.sscg.ro

Adresa: str. Garlei, nr. 1 D

Completare...


   Pentru cei care participa pentru prima oara la acest eveniment si folosesc mijloacele de transport in comun: 

131, 335 (Piata Presei Libere), 449, 304 (capatul tramvaiului 41).


  Se traverseaza pe partea cu Antena 1 si se continua pe straduta de langa pod. Se merge drept, apoi prima la stanga, urmatoarea la dreapta. Simplu de tot. Cu siguranta nu puteti rata poarta mare, din lemn deschis la culoare, care se vede la o adica si din avion ! 

Seri de colinde



Palatul Roznoveanu, Primaria Municipiului Iasi


15 - 22 decembrie 2012




Sunt prevazute scaune (in limita locurilor disponibile) si cadouri pentru toti participantii. 
Intrare libera.


O seara de lectura pentru cei mici si cei mari



Delicatese Florescu, Diverta Baneasa


Bucuresti


16 decembrie 2012






Vor lectura, din creatiile proprii:
Ioana Nicolaie - Aventurile lui Arik
T.O. Bobe - Darul lui Mos Craciun
Mai multe amanunte gasiti la adresele
www.delicateseflorescu.ro respectiv www.clubdiverta.ro

Serbarile Craciunului 2012



Muzeul Brailei


Braila


13 - 19 decembrie 2012



Colind pentru un zambet de copil



Initiative de toata lauda


Targ de caritate


Muzeul National de Arta al Moldovei, Chisinau, 

Republica Moldova


16 decembrie 2012







    Organizatori: 

Muzeul National de Arta, Centrul de Arta Amprente, Scoala Manierelor Elegante ABeZe.

    Actiunea este organizata pentru susţinerea copiilor din familii defavorizate amplasaţi la Centrul de zi Renaşterea, oraşul Nisporeni.
    Puteţi cumpăra opere de artă, bijuterii handmade şi amintiri de Crăciun, jucării pentru Pomul de Crăciun, delicii culinare.
 Participă:

Ghenadie Jalbă, Semion Zamşa, Elena Caracenţev, Florentin Leancă, Dumitru Bolboceanu, Vasile Botnaru, Viorica Nagacevschi, Geta Burlacu, Ion Negură cu discipolii şi alţii.

Tarif de intrare: 10 lei
Program: 12:00 - 16:00

Si un frumos indemn pe care vi-l redau intregral mai jos:

Ești din Nisporeni ? Ajută !

Săptămâna trecută am aflat despre o frumoasă inițiativă a Dorinei Arsene și a școlii ABeZe - de a organiza un Târg de Crăciun, veniturile căruia vor fi donate Centrului Comunitar de la Nisporeni. Vestea a venit foarte simplu. Un telefon, un Alo ! și întrebarea:

- Sunteți din Nisporeni ?  Înseamnă că sunteți cu noi.

Chiar, suntem atâția din Nisporeni în Chișinău ! Colegi, prieteni, cunoștințe. Pe toți ne leagă amintiri frumoase - școala, parcul, școala de muzică, de arte plastice sau școala sportivă, Ghiharea sau culesul poamei în primul trimestru de școală. Suntem zeci, poate chiar sute. Unii trec mai des pe la Nisporeni, alții - nu prea. Sunt oameni pe care îi cunoaște o lume întreagă, dar despre care noi nici nu știm că sunt pământeni de-ai noștri. Haideți să ne întâlnim pe 16 decembrie la Muzeul Național de Arte, al cărui director, de altfel, tot nisporenean de-al nostru este, între 12 și 16, unde putem cumpăra lucruri frumoase prezentate de artiști și meșteri populari, astfel donând din sufletul nostru de nisporeneni pentru cei 30 de copii care frecventează centrul. 

Ești din Nisporeni ? Deci, ești de-al nostru !

[LA.jpg]

Victoria Zaharia andronicisme.blogspot.com


Conexiune Culturala



Arta plastica contemporana romaneasca


Universitatea Tehnica de Constructii, Bucuresti


16 - 21 decembrie 2012  




   Într-un moment când arta contemporană românească se află în plină ascensiune, un grup de tineri artiști vizuali doresc să vorbească despre domeniul lor de activitate, la superlativ.
   Expoziția Conexiune culturală vine să sublinieze faptul că arta nu se oprește la spațiul muzeal sau la cel al simezelor unei galerii, ci ea este concepută să fie dinamică, să cuprindă cât mai multe spații. Astfel, prin amabilitatea Universității Tehnice de Construcții, a doamnei lect. univ. dr. Maria Alexe și a domnului lect.  univ. dr. Sebastian Cristian Chirimbu , al grupului 4Art ( Alina Manole, Cristian Crestincov, Petre-Emanuel Ghergu si Răzvan Stanciu) - organizatorii expoziției - se realizează o conexiune între arta vizuală și un spațiu care, aparent nu ar puntea găzdui o astfel de expoziție. Iată cum, în perioada contemporană, excepțiile canoanelor impuse în vechime sunt îndepărtate.
   Arta vizuală este un limbaj ce unește culturi, oameni, dar și diverse domenii de activitate.
Această manifestare culturală se va desfășura în cadrul S.I.N.U.C. 2012 (Simpozionul Național de Utilaje și Construcții ) și se bucură de sprijinul Institutului de Construcții, al doamnei lect. univ. dr. Maria Alexe, al domnului lect. univ. dr. Sebastian Cristian Chirimbu.
  Cei care vor expune sunt: 4Art ( Alina Manole, Cristian Crestincov, Petre-Emanuel Ghergu & Răzvan Stanciu), Cosmin Matei, Danina Pilat Stănciulescu, Micaela Gherase Malița, Valeria Voicu. Expozanții se bucură de sprijinul invitaților speciali, artiști vizuali cu o bogată experiență în domeniu: lect. univ. dr. Iulian-Dalin Toma și Valeriu Șușnea – președintele Uniunii Artiștilor Plastici , filiala Buzău.
    Vă invităm la vernisajul expoziției, joi, 20 decembrie 2012, ora 11:00, la Universitatea Tehnică de Construcții, Facultatea de Utilaj Tehnologic (str. Calea Plevnei, nr. 59, sectorul 5, București).