miercuri, 12 decembrie 2012

Lansare album de colinde



Diaspora romana


Biserica Sf. Pantelimon, Quebec, Canada


16 decembrie 2012




Emil Catalin Ghioltan

Biserica Sf. Pantelimon ne informeaza:

  "Dupa o sumedenie de peripetii iata ca discurile noastre au ajuns ! Va invitam sa fiti alaturi de noi la lansarea acestui minunat disc de colinde Duminica 16 decembrie 2012 in cadrul Sfintei Liturghii."
Adresa: 367, rue Godard, Saint-Eustache (Québec), J7P 3V2

Seri de Poveste



Casa Regală a României


Fundația Principesa Margareta a României


Librăria Cărturești, București


11 - 15 decembrie 2012




  Invitam copiii la Seri de Poveste, de marti si pana sambata. In fiecare seara, de la ora 19:00 in mansarda librariei Carturesti de pe strada Verona, povestitori celebri dau viata personajelor de basm iubite de copii.
 Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei a deschis, in calitate de povestitor, 
Serile de Poveste, impreuna cu Virgil Iantu. Urmeaza Corina Danila si Florian Ghimpu...

Eveniment cultural bistritean

Filmul documentar artistic: Calea Eroilor


Societatea de Concerte, 


Sinagoga, Bistrita


14 decembrie 2012



Societatea de Concerte Bistrița prezintă
vineri 14 decembrie 2012, ora 18:00 la Sinagoga Bistrița

o producție Energobit 2012

Calea Eroilor
(istoria unei capodopere)
partea I (1937-1989)

un film documentar artistic de Horia Muntenus
cu participarea lui Nucu Pandrea

Scenariul, regia și comentariul: Horia Muntenus.
Vocea naratorului: Vasile Tomoiagă.

  Filmul Calea Eroilor – Istoria unei capodopere tratează istoria Ansamblului Monumental sculptural brâncușian de la Târgu Jiu, începând cu anul 1936 până în zilele noastre.
  Povestea celui mai important simbol al României, poveste ilustrată de imagini fotografice, mărturii și documente inedite, este tristă adesea, cutremurătoare. O abordare absolut nouă a singurului monument realizat de Constantin Brâncuși în spațiu public și al celui mai important monument al românilor – monument care însă a stat de multe ori în disprețul istoriei, al contemporanilor, al regimurilor.




George Enescu vazut de Corneliu Baba



Muzeul National George Enescu


Bucuresti


12 decembrie 2012 - 3 februarie 2013






   Evocând prima "întâlnire” cu muzicianul nepereche, maestrul Baba avea să noteze în Jurnal: "Prezenţa lui de o impecabilă distincţie, cu vioara ce-mi părea de aur, liniştea ce se făcuse în sală mi-au oprit respiraţia. Când arcuşul lui a atacat primele fraze solemne din Sonata în Re major de Haendel, iar atmosfera s-a umplut de glasul imaterial, vibrant şi expresiv al corzilor, m-a podidit un plâns ce nu se mai oprea. După concertul care s-a terminat (...), am umblat năuc pe străzi până târziu, spre spaima familiei, cu hotarârea fermă de adolescent că «trebuie» să învăţ vioara. Obsesia acestei siluete dragi avea să mă însoţească toată viaţa şi să domine studiile de mai târziu închinate portretului pe care am dorit să-l realizez pentru el şi pentru mine".
   Plecând de la aceste cuvinte ale maestrului Cornliu Baba, Muzeul Naţional George Enescu, îi omagiază pe cei doi titani ai muzicii şi picturii în cadrul unei expoziţii de o factură aparte. Pentru prima dată vor fi aduse în faţa publicului texte inedite din jurnalul pictorului, alături de reproduceri după lucrări de pictură şi gafică.
   Prezenţi la  eveniment, criticul de artă Pavel Şuşară şi muzicologul Anca Florea au vorbit despre magica lume a artei.
   Un moment muzical susţinut de violonistul Aron Cavassi şi pianista Clementina Ciucu-Ristea a încheiat acestă seară deosebită, închinată muzicii şi picturii.
   Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 13 decembrie 2012 – 3 februarie 2013, de marţi până duminică, între orele 10,00 -17,00.

Razboiul Impotriva Taranimii



Muzeul National al Taranului Roman


Sala Oaspeti, Bucuresti


21 decembrie 2012 - 5 mai 2013






   Muzeul Național al Ţăranului Român îşi împlineşte astăzi o datorie istorică, aceea de a crea o expoziţie pe tema colectivizării, care este experienţa-limită a ţărănimii române în secolul XX.


   Expoziţia relevă sensul adânc şi atroce al experimentului social comunist, caracterul său nihilist, forţa sa tectonică, pentru întreaga categorie a ţăranilor. Totodată, reprezentăm în cadrul expunerii rezistenţa şi supravieţuirea ţărănimii în aceste condiţii istorice extreme, pentru a putea avea tabloul general al unei societăţi aflate într-un proces de transformare fără precedent.

   Colectivizarea este un proces extrem de complex, care vizează simultan câmpuri diverse: politicul, socialul, economicul etc. În mod concret, colectivizarea este o operaţiune care ţine de represiune şi de furtul proprietăţii particulare pentru formarea proprietăţii de stat şi cooperatiste. Ţelul final este formarea unei clase de muncitori agricoli "eliberaţi” de orice conştiinţă istorică, capabili să producă hrană pentru întreaga societate comunistă. Ţărănimea este, pentru comunism, clasa cea mai înapoiată, cea mai refractară schimbării revoluţionare, clasă care poartă cu sine cele mai multe reziduuri istorice, economice, culturale, religioase şi etnice. Modernitatea comunistă priveşte ţăranul însuşi ca pe un reziduu istoric care trebuie eliminat, anihilat în substanţa sa. Ţăranul poartă, din punctul de vedere al comunismului, toate bolile metafizice şi istorice posibile, este religios, este legat de pământ, este conservator. Astfel, colectivizarea este totodată un proces de curăţare şi de reeducare, de reconstrucţie a ţesutului social prin intervenţia represivă a politicului.


   Curatori: Mihai Gheorghiu, Irina Hasnaș Hubbard, Maria Mateoniu, Vlad Columbeanu.
   Consultant științific: Cosmin Budeancă.

   Expoziția va putea fi vizitată, până pe 5 mai 2013, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.


   Cu ocazia deschiderii acestei expoziții vom lansa și numărul 17 din 2012 al revistei Martor care are ca temă Viața cotidiană în comunism. Istorie, memorie, uitare (Everyday life during communism. History, memory, oblivion/ La vie quotidienne pendant le communisme. Histoire, mémoire, oubli), coordonat de Mihai Gheorghiu și Maria Mateoniu. Direcția revistei Martor: dr. Ioana Popescu, director; Simina Bădică, redactor șef.

   Cotidianul comunist este în cel mai înalt grad paradoxal şi miraculos. Cotidianul comunist este permanent o tensiune insolubilă care îşi găseşte mereu soluţia, o imposibilitate patentă de supravieţuire care ajunge mereu, inevitabil la supravieţuire, la continuitate, la gestul vital al rezistenţei ca fiinţă umană în faţa oricărui mecanism al disoluţiei, al terorii sau al disciplinei carcerale al unei societăţi care mizează pe transformarea fiinţei umane în mecanism biologic, în soldat al cauzei victoriei apocaliptice a economiei şi justiţiei comunist-proletare. Cotidianul comunist este spaţiul-timp al unei eterne contrafaceri a oricărei existenţe autentice, al oricărei autenticităţi morale, etice. Dar, deloc paradoxal, cotidianul comunist este eroarea care devine adevăr, falsul care se autentifică, compromisul care izbândeşte. Gestul cotidian, supravieţuirea cotidiană, minciuna cotidiană, eroismul cotidian, toate se amestecă în realitatea indescriptibilă a unei societăţi damnate. Existenţa fiecăruia, zi de zi, împinge la supravieţuire, la lupta pentru identitate, pentru libertate, pentru anularea fricii şi a terorii sociale şi politice, împinge zi de zi la umanitate, la normalitate, la decenţă. Printre ruinele sistemului, printre coloane sale de glorie, printre lagărele sale de muncă omul, oamenii îşi croiesc drumul, un drum al lor, al rezistenţei, al minciunii, al disimulării sau al eroismului.
   Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Film, Muzeul Național de Istorie a României, Penitenciarul București-Jilava, Fundația Culturală Negru Vodă Făgăraș, Agerpres.

Painting Parts



Arta plastica contemporana romaneasca


Ana Petrovici-Popescu


Muzeul National al Taranului Roman, Sala Acvariu, Bucuresti


15 - 29 decembrie 2012






  Muzeul Național al Ţăranului Român vă aşteaptă sâmbătă, 15 decembrie 2012, ora 17.00, la vernisajul expoziţiei de pictură Painting Parts, semnată Ana Petrovici-Popescu.

  Expoziţia va fi găzduită în sala Acvariu, între 15 şi 29 decembrie 2012.

  Ana Petrovici-Popescu, născută la 24 martie 1986, este licenţiată a Univesităţii Naţioanale de Artă din Bucureşti, în anul 2008, având ca profesori pe pictorii Horea Paştina şi Mihai Sârbulescu.

  Cuprinzând lucrări realizate într-o bogată paletă de culori, expoziţia propune privitorilor teme din atelier. Istoricul şi criticul de artă Cristian Velescu (cel care va rosti si cuvantul de deschidere) notează în prefaţa catalogului expoziţiei: "Pictoriţa Ana Petrovici-Popescu a ales pentru prima ei expoziţie personală o seamă de lucrări menite a condensa într-o formă excesiv-rezumativă ceea ce aş numi portert sau autoportret la tinereţe. Ana Petrovici-Popescu ne poartă prin mijlocirea pânzelor şi cartoanelor sale către miezul a ceea ce aş numi lumea limitei, aceasta este tocmai tema pe care şi-a aşezat-o sieşi înainte, cu deplină modestie şi simplitate”.

deSPRE Îngeri



Arta plastică contemporană românească


Pasajul Hala Centrală, Iași


13 decembrie 2013





  Galeriile de artă DANA din Iaşi organizează în perioada 13 decembrie 2012 - 15 ianuarie 2013, în parteneriat cu Galeria de Artă a Municipiului Iaşi, la Pasajul Hala Centrală expoziţia de artă plastică şi decorativă DESPRE ÎNGERI. 
  Vernisajul expoziţiei va avea loc joi 13 decembrie 2012, ora 18.00. În deschiderea vernisajului va vorbi criticul de artă PETRU BEJAN.
   Expoziţia colectivă de artă plastică şi decorativă ce are ca temă centrală îngerii reuneşte o serie de tineri artişti ieşeni consacraţi dornici de a împărtăşi noile tendinţe din arta contemporană. Printre expozanţi se numără: Felix Aftene, Eugen Alupopanu, Dorin Baba, Zamfira Bîrzu, Gabriela Popa – Benescu, Smaranda Bostan, Marinela Botez, Claudiu Ciobanu, Petru Ciobănică, Adrian Crâşmaru, Andreea Dascălu, Cristian Diaconescu, Gabriela Drinceanu, Sabin Drinceanu, Rodica Druţă, Valentina Druţu, Rodica Grosu, Ina Marghidan, Manuell Mănăstireanu, Ionela Mihuleac, Ana Maria Negară, Sorin Otînjac, Sorin Purcaru, Alexandru Racu, Mircea Ştefănescu, Cristian Ungureanu, Mihai Vereştiuc, Mădălina Vieriu.




Cafeneaua critică



Evocare N. Steinhardt


Club A, București


ediția a 82-a, 13 decembrie 2012





   La Cafeneaua critică se va auzi, pe 13 decembrie, vocea lui N. Steinhardt!  Sub titlul Jurnal de autor, Editura Casa Radio a Societăţii Române de Radiodifuziune/Radio România a lansat recent, la Tîrgul Internaţional de Carte Gaudeamus, o carte-audio cu eseuri citite de N. Steinhardt la microfonul postului naţional de radio în perioada 1978-1984. 
  Evocarea N. Steinhardt de la Cafeneaua critică va include audiţii de pe acest CD.  De asemenea, continuă editarea operelor eseistului în seria de autor a Editurii Polirom, realizată sub îngrijirea unui colectiv de specialişti, în colaborare cu Mînăstirea maramureşeană Rohia, unde, în ultimul său deceniu de viaţă, N. Steinhardt a fost călugăr. În 2012 au apărut patru noi volume ale seriei (ajunse deocamdată la un total de cinsprezece): Prin alţii spre sine, Monologul polifonic, Incertitudini literare şi, restituire spectaculoasă, o variantă inedită a Jurnalului fericirii, subintitulat acum Manuscrisul de la Rohia.
  Iar revista clujeană Verso a publicat recent un număr special consacrat corespondenţei primite de N. Steinhardt.
  Cu pornire de la toate aceste restituiri, invitaţii Cafenelei critice vor evoca personalitatea atît de specială a lui N. Steinhardt.
  Participă: Victoria Dimitriu, redactor al emisiunii Atlas cultural, Maria-Elena Negoescu, Gilda Rădulescu și Horia Pop, reprezentanți ai echipei Editurii Casa Radio, George Ardeleanu, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, editor și monografist al lui N. Steinhardt, poetul Ion Mureșan, redactor-şef al revistei Verso, și eseistul Luigi Bambulea, redactor-şef adjunct.
  Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
  Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. De la reluarea sa în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a fost găzduită de cluburile bucureştene The Silver Church, Club A şi Club Control. De la debutul stagiunii 2011-2012, Cafeneaua critică a revenit la Club A şi se desfăşoară joi seara.

Cafeneaua critică
Joi 13 decembrie 2012, orele 19.00-21.30
Club A, 
Bucureşti, 

Str. Blănari Nr. 14 (între Universitate şi Piaţa Unirii, vizavi de Sfîntul Gheorghe)
Contact: 0737-210.978 (Paul Radu)

Suflet generos



Initiative de toata lauda


Arta plastica contemporana romaneasca


Bogdan Mihai Radu


Centrul International de Conferinte Casino, Sinaia


16 decembrie 2012




Photo: Ne vedem la Sinaia, duminica, la ora 13.00, cand voi dona orasului parte din tablorile mele care vor fi expuse intr-o galerie permanenta!

   Imi face o deosebita placere sa va invit la Galeria Regala, Centrul International de Conferinte Casino Sinaia, la evenimentul meu de donatie catre orasul Sinaia. Cele peste 15 tablouri vor face parte dintr-o expozitie permanenta in sala Stefan Luchian (Bogdan Mihai Radu).

Te uita cum ninge Decembrie,



Initiative de toata lauda


Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti


Te uita cum ninge Decembrie !


Comuna Stefanesti, Judetul Arges


5 - 20 decembrie 2012







   Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti derula în perioada 5 – 20 decembrie 2012 o suită de manifestări cultural – educative, dedicate sărbătorilor de iarnă, sub genericul Te uită cum ninge Decembrie !
    Oferta se adresează copiilor din grădiniţele argeşene, precum şi elevilor din ciclul primar şi gimnazial, având ca scop promovarea şi apropierea acestora de vechile tradiţii româneşti. 





  Sărbătorile de iarnă la români încep odată cu Postul Crăciunului (15 noiembrie) şi durează până la Sfântul Ioan (7 ianuarie). Este spaţiul temporal al anului cel mai bogat în obiceiuri; diferă de la o zonă etnografică la alta şi are ca repere marile sărbători creştine prăznuite în această perioadă: Postul Crăciunului, Sfântul Nicolae, Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza şi Sfântul Ioan.




  Evenimentul a debutat pe 5 decembrie 2012 cu masa rotundă Moş Nicolae – Ocrotitorul copiilor, la care au participat micuţi şi educatori de la grădiniţele Motanul încălţat din Piteşti şi grădiniţa cu Program Prelungit Vintilă Brătianu – Ştefăneşti.


Photo

   În perioada 10 – 11 decembrie s-au desfăşurat atelierele de creaţie: Masca populară şi Decoraţiuni pentru Bradul de Crăciun, la care au participat elevi de la Şcolile generale nr. 2 Ion Minulescu, nr. 4 din Piteşti, Radu Golescu din Goleşti şi de la Şcoala Specială – Valea Mare.


Photo


   Pe 14 decembrie, la ora 11:00, în Salonul de Iarnă al Conacului Goleştilor, va avea loc vernisajul expoziţiei temporare Decembrie – la gura sobei cu obiectele realizate în cadrul celor două ateliere de creaţie. 

   Despre obiceiurile de iarnă în Muntenia vor vorbi în data de 17 decembrie 2012, începând cu ora 11:00, elevi de la Colegiul Naţional Zinca Golescu din Piteşti şi specialişti ai instituţiei noastre.

   Pe 20 decembrie, la ora 10:00, Muzeul Goleşti îşi va deschide porţile pentru colindătorii de la şcolile generale din: Suseni, Colibaşi, Goleşti, grădiniţa Raykindergarten Ştefăneşti, precum şi de la Palatul Copiilor din Piteşti, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a manifestării cultural – artistice Deschide uşa, creştine ! Tot în această zi va avea loc decernarea Premiilor Muzeului Goleşti celor mai apropiaţi colaboratori de pe parcursul întregului an 2012.



Sărbători fericite, cu lumină în suflet !

Targul Cadourilor de Iarna



Centrul Regional de Afaceri, Timisoara


12 - 16 decembrie 2012




   Va invitam sa luati parte la unul dintre cele mai calduroase si emotionante evenimente din acest an - Targul Cadourilor de Iarna. In perioada 12 -16 decembrie 2012, Mos Craciun va fi alaturi de noi si va imparti daruri celor care au fost cuminti.


   In cadrul Targului puteti gasi: articole de imbracaminte si incaltaminte, marochinarie, lenjerie de pat, lenjerie intima, bijuterii, gablonturi, produse cosmetice, produse naturiste si de intretinere a
sanatatii, dulciuri de casa, produse alimentare, bauturi, obiecte antichizate si vintage, flori, decoratiuni pentru sarbatorile de iarna, tricotaje, jucarii si altele.
   Va asteptam cu drag zilnic intre orele 10:00-19:00 din data de 12-15 decembrie 2012, iar duminica intre orele 10:00-18:00.

...colinde, colinde...



Corul Sound


Club Dianei Patru, Bucuresti


14 decembrie 2012





Corul Sound, dirijor Voicu Popescu

   In prag de Craciun, Corul Sound poposeste (de la ora 20:30) pentru a doua oara la Dianei Patru, de data asta pentru a va colinda. Colinde intrate in uitare, colinde mai noi, colinde din mosi stramosi, colinde de peste meleaguri... toate in atmosfera de sarbatoare, lumina calda si vin fiert cu scortisoara. 
Intrarea este libera

Modele traditionale ale Olteniei

Muzeul Olteniei




Muzeul Olteniei - Sectia de Istorie - Arheologie 


Craiova


13 decembrie 2012 




Muzeul Olteniei. Secţia de Istorie-Arheologie - infiintat in anul  - director Mihai Viorel Fifor - CRAIOVA, Dolj -  - Arheologie - Arheologie preistorică, Arheologie medievală, Istorie

Vernisaj: 13 decembrie 2012, ora 11:00.
Adresa: str. Madona Dudu, nr. 14.
Expozitie organizata in colaborare cu Muzeul Judetean Valcea, Muzeul Judetean Gorj, Muzeul Regiunii Portile de Fier Drobeta Turnu Severin, Muzeul Judetean Olt

De-a Facerea lumii. Jocuri si jucarii



Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


19 decembrie 2012 - 30 ianuarie 2013






   Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă miercuri, 19 decembrie 2012, ora 18.00, la vernisajul celei de-a șasea expoziţii a Muzeului Copilăriei, De-a Facerea Lumii. Jocuri și jucării, care va avea loc la Sala Irina Nicolau.
   Viitorul Muzeu Virtual al Copilăriei ține pasul cu calendarul sărbătorilor. În decembrie, profită de Sfântul Moș Nicolae și adună jucării, amintiri despre jocurile de demult ale copilăriei, dar și o bogată selecție de miniaturi ceramice din colecțiile Muzeului Țăranului, unele vechi de peste un secol, altele demne de o aleasă expoziție de artă. Apoi, în preajma întâlnirii cu Moș Crăciun, le oferă spre admirare, vizitatorilor prieteni.
   Așadar, să ne amintim, să ne jucăm și să ne bucurăm împreună!
   Expoziția va putea fi vizitată până pe 30 ianuarie 2013, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Intrarea este liberă.

Bucurii de iarna



Targ de cadouri


Mercur Mall Shopping Center, Ploiesti


5 - 16 decembrie 2012




Photo: BUCURII DE IARNA

Targ de cadouri

“Mercur” Mall Shopping Center, Ploiesti, etaj 1

5 – 16 decembrie 2012, orele 11:00 – 19:00,

 Cadouri dintre cele mai diverse, atractive si deosebit de avantajoase: decoratiuni de Craciun, obiecte hand-made, articole de imbracaminte si accesorii, bijuterii, pietre semipretioase, obiecte si decoratiuni din sticla, lumanari sculptate si ornamente, jocuri, jucarii, rechizite, birotica, papetarie, produse cosmetice, produse naturiste, miere si produse din miere.

   Cadouri dintre cele mai diverse, atractive si deosebit de avantajoase: decoratiuni de Craciun, obiecte hand-made, articole de imbracaminte si accesorii, bijuterii, pietre semipretioase, obiecte si decoratiuni din sticla, lumanari sculptate si ornamente, jocuri, jucarii, rechizite, birotica, papetarie, produse cosmetice, produse naturiste, miere si produse din miere.

Program: 11:00 - 19:00.

Eveniment sustinut si recomandat de Welness Club Nico si InfoPloiestiCity







Ralu' biju, de unde am preluat informatia si imaginile, ne informeaza ca: taxa (10 lei) de participare va fi donata Centrului de plasament Sf. Andrei.

Poezie si proza



Salonul de literatura Zero+


Muzeul Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul, Iasi


editia a V-a, 13 decembrie 2012



Data și ora: Joi, 13 decembrie 2012, ora 18:00
Locația: Muzeului Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul situat pe 
str. Anastasie Panu, nr. 54, chiar în faţa Palatului Culturii

Seară de poezie cu: Amelia Stănescu, Nicoleta Popa
Proză cu: Victor Țuțuianu
Moderatorii cenaclului sunt: Mirel Cană, Liviu Antonesei, Şerban Axinte

   La Iaşi, mai multe grupări şi reviste literare, câteva asociaţii şi instituţii culturale s-au gândit să demareze un nou program literar. În acest sens, în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române, filiala ieşeană, revistele Zon@ Literară, Timpul şi ALECART au infiintat Salonul de literatură Zero+.
   În cadrul cenaclului sunt abordate orice tip de literatură: proză, poezie, eseu, dramaturgie, jurnal etc. Se urmăreşte, pe de altă parte, crearea unor evenimente literare, marcate prin lansări de carte, întâlniri cu scriitori consacraţi, dar şi crearea unui pol literar atât din punct de vedere estetic, cât şi critic, reprezentativ timpurilor actuale. 
   Salonul de literatură Zero+ este un concept care vine, în primul rând, în sprijinul noilor valuri literare, sprijinind libertatea de creaţie artistică.
***Cultura in Iasi