vineri, 7 decembrie 2012

Jardins Interieures



Arta plastica contemporana romaneasca


Prezente romanesti peste hotare


Dorin Cretu, Constantin Pacea, Radu Tuian


Galeria Market, Paris, Franta


Decembrie 2012






Dorin Cretu (artindex.ro)

   Trei artişti români contemporani sunt protagoniştii Galeriei Maket din Paris. 
  Expoziţia Jardins Instérieurs îi aduce în prim-plan pe Dorin Creţu, Constantin Pacea şi Radu Ţuian, ale căror lucrări pot fi vizionate până la data de 22 decembrie. Fiecare dintre cei trei pictori expune câte cinci lucrări, creând o viziune la graniţa între figurativ şi abstract, între vibraţia emoţională şi rigoarea conceptului.
  Dorin Creţu este un nume cunoscut al Generaţiei ‘80 din arta plastică bucureşteană. Din 1990, artistul trăieşte şi lucrează la Paris, unde are o bogată activitate expoziţională, cu o primă personală la Galerie Municipale de Vitry-sur-Seine, urmată, printre altele, în România, de retrospectiva de la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, itinerată la Muzeul de Artă din Constanţa (2008-2009). Lucrările sale au fost achiziţionate de către Ministerul Francez al Culturii pentru Fondul Naţional de Artă Contemporană din Franţa, precum şi de către MNAC din Bucureşti, pentru colecţia sa permanentă.



jurnalul.ro

   Constantin Pacea îşi descoperă vocaţia de pictor încă din copilărie, în atelierul tatălui său, pictorul Ion Pacea, unul dintre cei mai importanţi pictori români ai secolului al XX-lea. Formaţia artistică se petrece în cadrul Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, urmând o perioadă marcată de expoziţii personale şi colective în România, Suedia, Germania, Franţa şi Spania. Exilându-se din ţară, locuieşte mai întâi în Suedia, unde studiază, apoi în Germania, iar în 1985 se stabileşte definitiv în Paris, fără să mai revină în România până la căderea regimului comunist.




   Radu Tuian şi-a început studiile de artă la Şcoala de Arte Nicolae Tonitza, din Bucureşti şi le-a continuat la Universitatea din New York. A fost stagiar la Centrul Internaţional de Fotografie din New York, iar în Franţa a fost bursier la Fundaţia Dufraine. Printre expoziţiile personale se numără cele de la: Washington Square East Gallery, Gabrielle Bryers Gallery – New York, Galerie Daniel Walker de Paris şi Galeria Quatre Architectes, Paris. În perioada 1986-2003 a fost prezent în cadrul unor expozitii de grup şi de salon la New York, Paris şi Dublin.

  "Munca mea poate fi descifrată ca reunind fragmentele deşirate ale unei hărţi sau ca jurnal intim al unui călător în timp. Munca mea lasă să iasă la lumină imaginea armurii formei şi culorilor, stabileşte legături şi interconexiuni, un soi de reţea, precum cea rutieră într-un teritoriu complex în care lumile paralele şi de obicei incompatibile ajung să ducă împreună o existenţă armonioasă..." (Radu Tuian)

Expoziţia Galerie Marke, Avenue de Messine 75008 Paris, este deschisă de luni până sâmbătă, între orele 14:00 – 18:00.
Sursa: Market Expert; artmark.ro

Concert Klezmer de Hanuca



Comunitatea evreilor Bistrita


Sinagoga, Bistrita


10 decembrie 2012





Societatea de Concerte Bistrița
Comunitatea Evreilor Bistrița
prezintă
luni 10 decembrie 2012, ora 18:30 la Sinagoga Bistrița

Concert klezmer de Hanuca cu formatia Mazel Tov din Cluj-Napoca

Dirijor: Vasile Socea – vioară

    Olena Moldovan – clarinet
    Mihai Oşvat – violă
    Dacian Ceşa-Goje – acordeon
    Emanuel Pusztai – pian electric
    Cristian Goia – contrabas
    Antonella Filip – percuţie
    Sulamita Socea – tamburină
    Solişti vocali: Sulamita Socea și Emanuel Pusztai

În program:

    Suită instrumentală: Hora lentă & Freylechs & Nigun shel Yossi & Shloymke’s freylech
    Sholem alechem! (Salut tuturor !)
    Hanuca – hag yaffe (Hanuca – frumoasă sărbătoare)
    Al hanissim (Pentru minunea…)
    Ocho candelicas (Opt lumânărele)
    Drei zich & Dreidl & Sevivon (Titirezul)
    Suită instrumentală: Ko amar & Od yishama & Ashira Lashem
    Hobn mir a nigndl (Avem un cântecel)
    Suită instrumentală: Los bilbilicos & Yom ze Israel & Et dodim kala & Miserlou
    Der rebe un di rebeţân (Rabinul şi rabineasa)
    Instrumental: Koketka polca & Polish polka
    Despre rabin: Rabi Elimelech & Sha, shtil! & Az der rebe tantzt 
(Linişte! & Dacă rabi dansează …)
    Suită instrumentală: Mitzva tantz & The blessing nigun & Freilech
    Bai mir bisti shein (Pentru mine eşti frumoasă)
    Yossel, Yossel
    Instrumental – Hasid tantz

Eveniment organizat cu sprijinul Centrului Cultural Municipal Bistrița și al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Padurea de Craciun



Initiative de toata lauda 


Bucuresti


10 - 21 decembrie 2012





   Padurea de Craciun este un proiect de impadurire in Valea Floreiului, Jud. Prahova. El s-a nascut din dorinta de a oferi o solutie celor care vor un bradut viu de Sarbatori si vor sa faca din asta mai mult decat o amintire, sa faca impreuna o padure.
   Pentru a participa la proiect poti cumpara una dintre cele doua variante de braduti vii in perioada 10-21 decembrie din Bulevardul Aviatorilor nr. 9, Bucuresti. Puietii de brad sunt livrati in cosuri de nuiele, cu balot de pamant generos in care au crescut (30-40cm).
   Ei pot fi replantati in conditii foarte bune impreuna cu cosul care este biodegradabil.
   Bradutul va sta la tine de Sarbatori si il poti aduce la noi pentru replantare dupa sfarsitul anului, intre 3 si 5 ianuarie in Bulevardul Aviatorilor nr. 9
   Puietii vor fi transportati in pepiniera de la Posada unde vor sta  pana in aprilie 2013, cand poti participa alaturi de noi la plantarea Padurii de Craciun, in Valea Floreiului, Jud Prahova.

http://padureadecraciun.wix.com/prezentare

Alegoric



Arta plastica contemporana romaneasca


Maria Dermengiu


Muzeul National al Taranului Roman, Sala Acvariu, Bucuresti


10 -13 decembrie 2012





   Alegoric are ca tema centrala intoarcerea la simbol din mitologia si basmele populare.
Pictura in maniera moderna, da interpretare sensurilor si rosturilor mitice prin apelarea la imaginea traditional culturala a simbolurilor folosite: arborele sacru (copacul vietii), Luceafarul, soarele si stelele, florile, romburile si figurile geometrice folosite ca orament, cerbul, ciocarlia, covorul, aripile si zborul initiatic, cercurile. Lucrarile ce vor fi prezentate sunt executate in acrilic si tehnica mixta.
***modernism.ro

Expoziția Taberei Naționale de Pictură de la Balcic



Arta plastică contemporană românească


Muzeul de Artă, Constanța


ediția a II-a, 7 decembrie 2012 - 10 ianuarie 2013





    În cadrul evenimentului, expun 24 de artişti din Constanţa, Tulcea, Bucureşti, Braşov şi Târgovişte: Loretta Baluta, Catalin Botezatu, Eugenia Botezatu, Aurelian Broasca, Bogdana Contras, Constanta Danila, Radu Fulga, Tudor Fulga, Razvan Lipan, Doina Misian, Mariana Mattis-Teutsch, Waldemar Mattis-Teutsch, Iolanda Manolescu, Nita Manolescu, Tudor Mirescu, Anda Nemirschi, Neculai Morarescu, Veronica Oancea, Maria Pelmus, Lelia Rus-Pirvan, Victor Radulescu, Laura Nistorescu-Seniuc, Gabriel Stratulat, Mihai Serbanescu.
    Prezentarea artistilor si lucrarilor acestora a fost facuta de catre dna Doina Pauleanu, director al muzeului.
    Expoziţia Taberei Nationale de Pictură de la Balcic (3-12 septembrie 2012) are loc în sălile de la parter ale muzeului, dedicate manifestărilor plastice cu caracter temporar.
    Si-n acest an, Tabara s-a desfasurat cu sprijinul Consiliului Judetean Constanta, Muzeului de Arta si Filialei Constanta a Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

Expozitia: Copacul II



Arta plastica contemporana romaneasca


Constantin Tofan


Libraria Carturesti, Palas Mall, Iasi


11 decembrie - 15 ianuarie 2013





***Coordonatori: Carmen Sirbu, Dona-Georgia Tescovschi

Cenaclul Bocancul Literar



Pariu pe Prietenie


Mojo Music Club, Bucuresti


16 decembrie 2012


Lingouri de viata pentru Greta



Initiative de toata lauda


Actiune umanitara


Readers Cafe, Bucuresti


13 decembrie 2012





Photo

   Greta a trecut saptamana trecuta prin calvarul unei noi sesiuni de chimioterapie pentru un diagnostic nemilos: cancer la san, T2bN2Mx cu G3, triplu negativ, invaziv. In decembrie, in preajma Craciunului se va opera.
   Din pacate, inca mai are nevoie de sustinere, asa ca ne-am gandit sa pregatim un eveniment caritabil. Acesta va avea loc joi, 13 decembrie 2012, ora 19.00, la READERS Cafe din Bucuresti ! Va fi un concert sustinut de trupa Timpuri Noi, cu Trupa Veche in deschidere, si o licitatie de obiecte cu autograful autorilor/posesorilor, bijuterii create de Greta si alte cele :)
   Contravaloarea biletelor de intrare (80 lei/persoana), a tuturor produselor vandute (mentionate mai sus) si 10 % din incasarile aferente consumatiei (nu exista un prag impus al consumatiei) in READERS Cafe vor fi donate in beneficiul cazului Gretei.
   Va rog sa va alaturati cauzei Gretei si sper sa revad cat mai multi dintre voi joi, 
13 decembrie, incepand cu ora 19.00, la READERS Cafe!
   Haideti, va rog, sa adunam cu totii LINGOURI DE VIATA PENTRU GRETA !



Adresa:
56-60 Iancu de Hunedoara, Blvd. Metropolis Center, Ground Floor, Bucharest 010624, District 1, Romania
    Pentru cei care nu pot participa la eveniment, dar vor sa-si arate sprijinul pentru Greta, conturile pentru donatii sunt urmatoarele:

LEI: RO30RNCB0646006554490001 deschis la BCR Vergului 
EUR: RO77RNCB0082006554490001 deschis la BCR Unirea (SWIFT RNCBROBU)
Titularul contului - Chetreanu Greta.
Multumim anticipat tuturor sustinatorilor ! (Ioana Crihana)

Noaptea Porților Deschise



Inițiative de toata lauda


Teatrul Național


Cluj-Napoca


8 decembrie 2012





   Teatrul Naţional Cluj organizează un eveniment dedicat clujenilor şi, prin ei, colegei noastre, regizoarea Mona Marian (Chirilă). Intrarea va fi liberă, dar încurajăm donaţiile, în cuantumul pe care îl decideţi dvs. Banii vor fi redirecţionaţi pentru sprijinirea colegei noastre.
   Noaptea Porților Deschise va oferi publicului spectacole, concerte, recitaluri, workshop-uri şi o expoziţie de caricaturi. Pe întreaga durată a evenimentului, alături de noi vor fi cafeneaua Doamna T, caricaturişti care vor realiza caricaturi la cerere, Libraria Book Corner şi Librăria Teatrului Naţional Cluj.

  
Programul evenimentului

18:00 - 18:45, foaier parter
Cântarea României Reloaded
Recital de poezie patriotică, cu actorii Teatrului Național Cluj

În aceste clipe de împliniri măreţe, de avânt muncitoresc, de rodnicie şi bunăstare, aducem un omagiu conducătorilor iubiţi.
„Eu sunt un bob de grâu pe al patriei ogor
Şi cresc doar pentru tine, măreţ conducător,
Iar spicul ce mă-nalţă mă poartă în viitor
Ca să fiu demn de tine, de ţară şi popor."

19:00 - 19:45, foaier rang II
Licitaţie de actori în scop caritabil, pentru sprijinirea Monei Marian (Chirilă).

   Şase actori ai Teatrului Naţional Cluj, Ramona Dumitrean, Elena Ivanca, Patricia Brad, Cătălin Herlo, Ionuţ Caras şi Cristian Grosu, vor fi licitaţi public. Licitaţia va fi condusă de Bogdan Rădulescu (Look TV), care va încerca să obţină cel mai mare preţ pentru fiecare dintre actorii noşti. Câştigătorii vor avea ocazia să îi invite pe actori la masă, iar sumele strânse din licitaţie vor fi donate sprijinirii colegei noastre, regizoarea Mona Marian (Chirilă).
   Accesul la licitație se face exclusiv prin achiziționarea caietului de licitație, în valoare de 100 de lei. Acesta poate fi comandat prin email, la adresa: contact@teatrulnationalcluj.ro sau poate fi cumparat de la intrare.

19:00 - 22:00, Studio „Euphorion"
Creating sounds, probably music
Music workshop cu Electron Labs

"Nu-mi plac compozitorii care gândesc. Lucrul ăsta îi face să nu plagieze cum trebuie." 
(Howard Dietz)

19:00 - 19:40, Studio „Art Club"
Dada Trans IT
Regia: Aristiţa Albăcan
Film şi animaţie: Toma Albăcan
Cu: Ionuţ Caras şi Cristian Grosu

  Spectacolul DADA Trans iT este un colaj spectacular "pseudo-anarhic in 10 scene cu pauza şi final apoteotic", având la bază texte dadaiste de Tristan Tzara, Hugo Ball, Kurt Schwitters etc. Textele au fost adaptate, în spirit dada-ist, contextului socio-politic internaţional actual. Colajul conţine clipuri video de Mauser Band, Planeta Moldova şi Febre 39, precum şi momente originale de film, grafică şi animație.

20:00 - 20:45, foaier rang II
Writing Comedy
Workshop cu Dragoş Pop

  În numai 25 de minute, repet 25 de minute, vei deveni super-isteţ, extra-smart, mega-comic, hiper-funny cu noul pachet "Comedie la purtător".
Nu rata workshopul Writing Comedy sau "magia cuvintelor ce nasc comedia".

21:00 - 21:30, foaier rang II
Luna
Spectacol de pantomimă cu Silvius Iorga

   Un mim, pe numele său Claudio, se îndrăgosteşte de Lună, iar Luna îi răspunde cu aceeaşi căldură. Vor fi ei împreună ? Vor reuşi ei să treacă peste toate obstacolele ? Se vor împlini într-o dragoste perfectă ?

21:45 - 22:15, foaier rang II
Recital de poezie cu CRISTIAN GROSU (contele)
Acompaniază la vioară Ionuț C. Bugnar

22:30 - 23:30, scena mare
Concert cu Ada Milea, Teodora Iacob şi Sorin Zamfir, Oana Mureşan şi Szép András, 
urmat de Body percution cu Romafest.

00:00 - 01:00, scena mare
Came in
Stand-up Comedy cu Dragoş Pop

    Multă lume m-a întrebat cine este Cami, şi de aici a început totul. Un spectacol delicat ca o lebadă şi înţepător ca un cactus.Un show cu şi despre noi. Enjoy.

Pe durata întregului eveniment
Cafeneaua Doamna T, foaier, ultimul etaj
Expoziţie de caricaturi în prezenţa artiştilor, care vor realiza şi caricaturi la cerere, foaier, etajul II
Librăria Book Corner şi Librăria Teatrului Naţional Cluj, foaier parter.

De la Devastarea Comunista la Cianura Canadiana



Arta plastica contemporana romaneasca


Bontas Iulia

Galeria de Arta Cupola, Iasi


1 - 10 decembrie 2012




Afis bontas iulia Expozitia De la devastarea comunista la cianura canadiana, 1 10 decembrie

***iasifun.ziaruldeiasi.ro

Ziua Nationala a Romaniei



Diaspora romana


Romania din Barcelona


Spania


1 decembrie 2012





   Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, 1 decembrie, 2012, Parets del Valles (Barcelona). Organizatoarea acestei sarbatori, Asociatia pentru Difuzarea Culturii Romanesti a pregatit un program special de sarbatoar: concerte de muzica populara si usoara, colinde si obiceiuri specifice Craciunului si o gustare traditionala romaneasca.


Si o invitatie de care trebuie tinuta seama !


SANT-BOIENI DIN TOATE COLTURILE UNITIVA !!!

Palinca, vin fiert, kurtos-kolacs, mici, toate numai la RULOTA TRANSILVANIA ce participa pana duminica (9 decembrie) la Feria de St.Boi. O gasiti in poligonul industrial langa instalatiile mari de agrement. 
Am fost si am probat !!! Din categoria NU TREBUIE RATAT !!!


Targul Craciun Taranesc



Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


7 - 23 decembrie 2012





Perioada: 07-09; 14 -16; 21-23 decembrie
Program: zilnic, Între 10:00 si 18:00
Întrarea liberă

   Cauți ceva deosebit pentru zilele de Crăciun, pentru cei dragi ? Îți propunem să vizitezi Târgul CrăciunȚărănesc organizat de Piața Țărănească în curtea interioară a Muzeului Țăranului, unde vă așteptăm de dimineața până seara, cu multe bunătăți și cadouri.
   Veți putea degusta la Piața Țărănească produse naturale și produse tradiționale speciale pentru Crăciun (șorici, tobă, lebăr, cârnați, afumături, brânzeturi de oaie, vacă sau capră, Cozonacul Bujor, prăjituri tradiționale din Maramureș), dar și produse de post: zacuști muntenești și moldovenești, dulcețuri, miere și produse apicole, siropuri, pâine în 3 culori de la Târgul Domnesc, covrigi, turtă dulce, varză cu mămăliguță sau fasole la ceaun.
În cadrul târglui Crăciun Țărănesc se va organiza și Festivalul Plăcintelor unde veți putea degusta:
- plăcinte Moldovenești din Botoșani – poale-n brâu, plăcinte cu varză, plăcinte cu brânză
- plăcinte Întinse din Turnu, jud. Arad – cu mac, cu nucă, cu mere, cu dulceață de vișine etc.
- plăcinte din Târgul Domnesc – plăcinte cu mere, dovleac, brânză si alte felurite bunătăți
- plăcinte maramureșene și plăcinte muntenești la metru, cu carne, ciuperci, nucă
     Meșter(Esc)! pentru domniile voastre meșteri populari și artiști handmade care vă vor încânta în aceste zile de sărbătoare cu diverse obiecte pentru Crăciun: ornamente pentru pom, felicitări realizate manual, ceramică, ii, icoane, obiecte din piele, mic mobilier pictat, bijuterii handmade, obiecte realizate din lână și croșetate, obiecte din lemn etc. Dacă vă e dor de atmosfera satelor și târgurilor de odinioară vă invităm la o călătorie printre obiectele de antichități (cufere, mobilier, tablouri, bijuterii, cărți, cărți poștale, patefoane și alte minunății)
  Vă așteptăm cu drag, într-o lume aparte, în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român, la Crăciunul Țăranesc!

Corina Berariu
0735 441304

Universul si Sistemul nostru solar



Muzeul Olteniei, Sectia Stiintele Naturii


Craiova


5 decembrie 2012










   Evenimente deosebite la Craiova in saptamana care tocmai se incheie: a cazut un meteorit si un astronaut a ratacit cateva zile prin centrul orasului. Nu, nu sunt semne care prevestesc apocalipsa. A fost campania noastra pentru noua expozitie permanenta Universul si sistemul nostru solar, de la Sectia de Stiintele Naturii, din strada Popa Sapca. Cadoul nostru de Mos Nicolae pentru voi este intrarea gratuita la aceasta expozitie, pana pe 9 decembrie. Va asteptam cu drag !

***Creativitate, mult suflet depus, stiinta in a te face cunoscut. Felicitari organizatorilor si indemn pentru multi dintre confratii acestora de a le urma exemplul.