miercuri, 5 decembrie 2012

Arta plastica contemporana romaneasca


Daniela Buzdugan


Expozitia: Play Your Cards Right !


Galeria ArtXpert, Bucuresti


13 decembrie 2012 - 13 ianuarie 2013





 

 



Un interesant punct de vedere despre artistul expozant, si nu numai, puteti afla pe adresa
popartxpert.blogspot.ro (de unde am preluat si imaginile preluate mai sus)

Asociatia pentru protectia animalelor 

A doua sansa


Colecta: Mosul pune-n ciorapel papica pentru Azorel !


Bucuresti, Patinoarul Mihai Flamaropol


8 decembrie 2012





Colecta de mancare - Mosu pune-n ciorapel Pa pica pentru Azorel


   Sambata, 8 decembrie 2012, intre orele 11:00 - 15:00, in fata Patinoarului Mihai Flamaropol zona Piata Muncii, langa Stadionul National - National Arena), Bd. Basarabia 37-39, sector 2, Bucuresti – va avea loc colecta de mancare pentru cateii din adapostul A Doua Sansa de la Glina - Mosu pune-n ciorapel Papica pentru Azorel.
   Cei peste 181 de catei din adapost va asteapta sa le intindeti o mana de ajutor.
   Ne pregatim pentru iarna: rezerve de hrana, repararea cotetelor, a gardurilor, aprovizionarea cu paie pentru vremea rece care nu doar se apropie... a si venit.
   Puteti dona hrana uscata (bobite), conserve cu hrana umeda, sarma, cratite si oale de care nu va mai folositi prin gospodarie. Oricat de putin este important si util.
   Cineva spunea: "Nu poti ajuta toti cateii din lume, dar pentru un catel pe care il ajuti, tu vei fi lumea lui !"
   Daca nu sunteti in zona si doriti totusi sa participati la colecta, puteti dona contravaloarea pentru mancare in contul asociatiei specificat mai jos.
   Carmen: 0744.440.089; ribana4you2000@yahoo.com

Asociatia pentru Protectia Animalelor A Doua Sansa
Cont in lei IBAN: RO61 PIRB 4238 7217 6900 1000 - Piraeus Bank
PayPal: ribana4you2000@yahoo.com

Multe multumiri din partea Asociatiei A DOUA SANSA si a cateilor din Adapostul GLINA !

Mărturii



Muzeul Național de Artă al României


Frescele Mânăstirii Argeșului


București


7 decembrie 2012 - 26 mai 2013






   Muzeul Naţional de Artă al României vă invită la expoziţia-eveniment Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, organizată de Secţia de Artă Veche Românească. 
   Curatori: Emanuela Cernea şi Lucreţia Pătrăşcanu.



   Expoziţia reuneşte, în premieră, 31 dintre cele 35 de fragmente de frescă care s-au păstrat până astăzi din ansamblul decoraţiei murale al bisericii Mănăstirii Argeşului, ctitoria voievodului Neagoe Basarab (1512-1521) - personaj istoric definitoriu pentru cultura românească.



   Atribuite zugravului Dobromir din Târgovişte şi echipei sale care finalizează pictura în 1526, frescele au fost extrase în 1882, în contextul restaurării bisericii, restaurare coordonată de arhitectul francez André Lecomte du Noüy în perioada 1875-1887.
   Cele 31 de fragmente de pictură murală sunt redate astăzi publicului ca urmare a unui laborios proces de restaurare efectuat pe parcursul ultimelor două decenii de numeroşi specialişti, sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, a prof. univ. dr. Dan Mohanu şi a lect. univ. dr. Romeo Gheorghiţă.
   Avem astfel ocazia să redescoperim, la aproape jumătate de mileniu de la crearea sa, un preţios tezaur de artă veche românească, mărturie a gustului artistic care a guvernat evoluţia picturii medievale în Ţara Românească.



  Printre cele mai spectaculoase piese expuse se numără: portretul votiv al lui Neagoe Basarab şi al familiei sale, portretul lui Mircea cel Bătrân, portretul domniţei Roxanda, seria Deisis (Maica Domnului, Iisus mare împărat şi arhiereu, Ioan Botezătorul), Arhanghelul Mihail, precum şi impresionanta galerie de sfinţi militari.
   Alături de fresce sunt expuse şi alte piese de patrimoniu precum caftanul lui Neagoe Basarab, din catifea brodată cu fir din argint aurit, chivotul din argint care reproduce arhitectura bisericii, lucrări de grafică din secolul al XIX-lea sau fotografii din albumul Episcopia Curtea de Argeş realizat de Carol Popp de Szathmari în 1866 - documente preţioase care redau aspectul mănăstirii înaintea restaurării.
   Produsele multimedia integrate expoziţiei facilitează comunicarea şi receptarea de către public a concluziilor cercetării fragmentelor de frescă de la Mănăstirea Argeşului. Astfel, în expoziţie vor rula un film de prezentare a intervenţiilor de restaurare şi reconstituirea virtuală 3D a poziţiilor ocupate de fragmentele de frescă în cadrul ansamblului monumental înainte de extragerea lor.
   Un touchscreen cu o aplicaţie interactivă permite accesul la desenele şi schiţele realizate de pictorul Gheorghe Tattarescu la Curtea de Argeş în 1860, reunite în Albumul naţional, care copiază tablourile votive din interiorul bisericii şi imaginea exterioară a monumentului înainte de restaurare. Materialele multimedia sunt realizate de KOTKI visuals (Dilmana Yordanova, Mikaela Kavdanska şi Larisa Crunţeanu).
  Expoziţia beneficiază de o scenografie specială, inspirată de imaginea legendarei Mănăstiri a Argeşului ca şantier fără sfârşit, într-o continuă prefacere. Descrierea bisericii îmbrăcată în schele, consemnată de Alexandru Odobescu în 1879, este emblematică pentru destinul monumentului. Proiectul scenografic este semnat de echipa de arhitecţi Abruptarhitectura (Cristina Constantin, Mirela Vlăduţă şi Cosmin Pavel).
   Muzeul Naţional de Artă al României mulţumeşte Muzeului Naţional de Istorie a României, care a împrumutat două fresce, şi Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, care a împrumutat planuri, relevee şi fotografii din perioada restaurării Mănăstirii Argeşului.
   Proiect realizat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).