marți, 6 noiembrie 2012

Evenimente muzicaleCentrul Cultural Arcus


10 - 11 noiembrie 2012
Concert cameral

interpretat de 
Anton Niculescu - violoncel
Galina Tîrnovski - pian
 
   În program piesse de: J. S. Bach, Paradis, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, Bartók și Elgar.
Centrul de Cultură Arcuş pune la dispoziţia publicului un microbuz 
cu plecare la ora 17:30 din faţa Teatrului.
Intrare: 4 leiRecital de pian in interpretarea Sânzianei Mircea

 În program:

Ludwig van Beethoven: Sonata lunii op. 27 no
Frederic Chopin: Andante Spianato & Grande Polonaise op. 22
Franz Liszt: Rapsodia spaniola 
Bela Bartok: Dansuri populare romanesti      
Bach-Hess: Coralul Jesus bleibet meine Freude   
Modest Mussorgski: Tablouri dintr-o expozitie

Centrul de Cultură Arcuş pune la dispoziţia publicului un microbuz
cu plecare la ora 16:30 din faţa Teatrului.
Intrare 4 lei.  Diaspora romaneasca - Valoarea adaugata a RomanieiDiaspora romana


Diaspora Progresista


Atena, Grecia


3 noiembrie 2012
Comunicat de Presă Prima Conferinţă a DP-ROSA

   Sâmbătă, 3 noiembrie 2012 a avut loc prima conferinţă a Diasporei Progresiste - ROSA intitulată Diaspora Românească - Valoare Adaugată a României.
   La eveniment au participat în mod activ membri ai Diasporei Progresiste, participanţi din Grecia, Belgia, Germania, Italia, România. Invitaţi speciali au fost Domnul Ioannis Maronitis reprezentand Clubul UNESCO, Pireas şi insule precum şi Domnul Florin Pârvu, consul la Ambasada Română din Atena.
   Programul zilei a constat în prezentări, discursuri şi dezbateri centrate pe problemele cu care se confruntă cetăţenii români din diaspora. De interes deosebit în cadrul programului zilei au fost prezentările şi discuţiile privitoare la atragerea fondurilor europene
   S- a pus un accent deosebit pe nevoia coeziunii românilor în creşterea forţei societăţii civile, în vederea progresului.   Agenda 2013 a Diasporei Progresiste a fost supusă dezbaterii şi adoptată.
  Printre cele mai importante activităţi propuse pe anul 2013 se numără demararea unui mecanism de asistenţă gratuită a asociaţiilor şi fundaţiilor româneşti din străinătate şi din România, în vederea atragerii de fonduri; promovarea Echilibrului de Gen; constituirea unei reţele caritabile pentru ajutorarea grupurilor vulnerabile din România; dezvoltare comunitară; resurse; întărirea dialogului dintre societatea civilă şi autorităţile române şi la nivel european; metode de întărire a coeziunii etnice a românilor aflaţi pe teritorii străine etc.
  Pe lângă completarea şi adoptarea formatului final al Agendei 2013 a DP-ROSA, participanţii la conferinţa din 3 noiembrie au propus şi adoptat Declaraţia de la Atena a Diasporei.
  Închiderea lucrărilor, care au durat pe parcursul întregii zile, a fost celebrată cu o cină festivă şi un spectacol artistic, oferit de dansatori şi interpreţi de muzică folclorică elenă şi română.    Mai multe informaţii despre Agenda 2013 a DP-ROSA şi despre alte materiale prezentate în cadrul conferinţei vor fi disponibile, în zilele următoare, pe 


website-ul www.diasporaprogresista.eu
 Atena, 4 noiembrie 2012 Biroul de Presă DP-ROSA

Pizza de dupa...Arta plastica contemporana romanesca


Costel Patrascan


Cuptorul cu Lemne, Bucuresti


7 noiembrie 2012


   Numele lui Costel Patrascan poate nu va spune prea multe. Cu siguranta insa, la un moment dat i-ati vazut lucrarile, fie prin ziare (a colaborat cu Adevarul, Evenimentul Zilei, Plai cu Boi, Saptamana financiara sau Aspirina Saracului), fie prin expozitii, fie prin albume de caricatura. Umorul lui insa e de necontestat. 
  In oricare dintre ipostaze va aflati, va invit cu toata caldura sa vedeti expozitia lui Costel Patrascan intitulata Pizza de dupa…
   Vernisajul ei are loc miercuri, 7 noiembrie 2012, la ora deja tipica pentru autor – 13:13 (clar nu e superstitios), iar locatia este in ton cu titlul expozitiei, Cuptorul cu Lemne (Bd. Pache Protopopescu nr. 65). 
  Expozitia este realizata cu sprijinul Primariei Sectorului 2 si al Clubului Caricaturistilor Sorin Postolache.
  Costel este legat si de muzica folk, atat prin prietenia cu Nicu Alifantis (ca de la galatean la brailean – Costel e nascut la Galati) si Daniel Iancu (si apoi, prin translatie, si cu mine, ca asa ne-am cunoscut), dar si prin faptul ca a realizat tricoul editiei 2011 a festivalului de la Alba Iulia. 

***informatie de la mariusmatache.ro

Parabolele lui Iisus - Adevarul ca povesteLansare de carte


Andrei Plesu


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


8 noiembrie 2012
Lansarea celei mai asteptate carti a anului - "Parabolele lui Iisus. Adevarul ca poveste" de Andrei Plesu

   Joi, 8 noiembrie, ora 19.00, va invitam la noua librarie Humanitas de la Cismigiu (Bulevardul Elisabeta, nr. 38) unde se lanseaza cea mai asteptata carte a anului - Parabolele lui Iisus. Adevarul ca poveste de Andrei Plesu, aparuta la Editura Humanitas. 
   Lansarea va fi urmata de o sesiune de autografe.

ANDREI PLESU:

  Exista intrebari carora li se poate raspunde prompt si pertinent. De la cele ale experientei curente (Ce numar porti la pantofi ?), pana la cele ale expertizei stiintifice (Ce este legea gravitaţiei ?). Exista si intrebari, cele ale primei copilarii, care par simple, sau suprarealiste, dar al caror raspuns solicita mai curand talentul metafizic sau fantezia: De ce are mana cinci degete ?, Cine a inventat somnul ? Exista, in sfarsit, intrebarile m"ari“, intrebarile ultimative, carora imi place sa le spun "rusesti“, caci fac substanta multor insomnii dostoievskiene: Ce este fericirea ?, De ce exista raul ?, Care e sensul vietii ?
  Pentru astfel de intrebari, nu poti sa propui un raspuns geometric, ci o analogie, o metafora, un "ocolis“ transfigurator. E cea mai adecvata solutie. Singura. In loc sa spui, savant: "uite cum stau lucrurile !“, spui: "hai mai bine sa-ti spun o poveste“.
   In cartea de fata, va fi vorba despre povestile spuse de Iisus, in efortul Lui de a-i familiariza pe cei din jur cu metabolismul imparatiei Sale. Sarcina pe care si-o asuma e imposibila, asadar e pe masura divinitatii Sale: are de vorbit despre lucruri inevidente, are de oferit ajutor, fara sa cada in reteta si abuz doctrinar, si are de dat nu doar materie de reflectie, ci si motivatie de viata, suport existential.

Expozitia de portrete: De profundisArta plastica contemporana romaneasca


Maria Zaporojan


Piata Unirii, Papillon Cafe, Timisoara


8 - 22 noiembrie 2012


   Expozitia artistei basarabence Maria Zaporojan este realizata cu sprijinul Fundaţiei Rubin şi PrintPress si cuprinde un set de lucrări, realizate în tuş şi creion grafic.
  Pornind de la ideea că portretul este şi altceva decât se vede, proiectul Mariei se concentrează asupra amănuntelor care exprimă trăiri interioare ale personajelor. Ochiul atent şi intuiţia agilă o   ajută pe artistă să reţină detalii semnificative, insistând pe relaţia imagine - trăire sufletească.
   "Chipuri alese, în posturi discret studiate, când grave, melancolice şi meditative, chipurile plac, suscită atenţia şi reţin privirea. Pe lângă fidelitatea faţă de detaliile anatomice ale personajelor, fiecare portret doreşte să scoată la iveală dedesubturi emoţionale ale figurilor. Mi-am propus să fac vizibil ceea ce, de regulă, scapă ochiului grăbit.” - Maria Zaporojan
   Explorarea figurii umane a început acum o lună, pornind mai mult din plictiseală, transformându-se într-o adevarată pasiune încă de la prima lucrare. Maria spune că îi place să creeze, să vadă cum lucrurile prind viaţă din mâna ei.


Maria Zaporojan

Născută: 22.09.1986, Republica Moldova, Chişinău
Studii: Facultatea de Arte Plastice şi Design –
Design de Produs din cadrul Universităţii de Vest Timişoara
Carieră: Designer şi fotomodel
Web: http://mariazaporojan.blogspot.ro/

    Maria s-a stabilit în România în urmă cu 17 ani. Încă din anii liceului participă la olimpiade naţionale de desen industrial şi design, urmând ca în timpul facultăţii să participle la Festivalul Tinerilor Designeri şi alte concursuri de design industrial.

Targ de toamna la...malul mariiTarg Mester(Esti) ! Piata Taraneasca si Antichitati


Casa de Cultura, Constanta


8 - 11 noiembrie 2012
Targ Mester(Esti)!, Piata Taraneasca si Antichitati la Constanta

WindowsMuzeul National de Arta Contemporana


Jose Manuel Ciria


Palatul Parlamentului, Bucuresti


7 noiembrie - 16 decembrie 2012CIRIA ● WINDOWS


Curator: Gabriel Serrano
Coordonator proiect: Alina Bucur
Vernisaj: Miercuri, 7 noiembrie 2012, ora: 19.00

   José Manuel Ciria înțelege creația ca o căutare fără sfârșit. Ideile, formele lor și procesul de adaptare constituie o constelație de pulsiuni evidente în fiecare lucrare. Această cercetare pornește de la reflecția preexistentă, întrupată într-un cadru teoretic elaborat de artist și care a slujit drept punct de plecare în seriile sale anterioare. De-a lungul tuturor acestora, pe durata întregului său periplu estetic, există o limpede intenție de analiză, întotdeauna prezentă, poate din nevoia de a se îndepărta de perpetuul său a fi în pictură și de a-l contempla din altă perspectivă.
   Acest cadru conceptual explicat în două platforme teoretice diferite (Abstracción Deconstructiva Automática/ Abstractizare Deconstructivă Automatică – A.D.A. și Dinámica de Alfa Alineaciones/ Dinamica Alinierilor Alfa – D.A.A.) îi îngăduie artistului să-și schimbe parametrii și preocupările în fiecare dintre seriile sale.
   WINDOWS presupune o nouă relație bipolară de îndepărtare și apropiere de mimesis. După Donald Kuspit, opera mai legată de figurativ a lui Ciria poate fi privită în același timp și în mod neechivoc ca fiind opera sa cea mai abstractă. Tablourile selectate din seriile La Guardia Place, Máscaras Schandenmaske (Măști Schandenmaske ), Cabezas de Rorschach III (Capete Rorschach III), ca și lucrările din seria Memoria Abstracta (Memorie abstractă), care pot lua un format de instalație, presupun o trecere în revistă, o privire globală realizată prin intermediul unor „ferestre“ diferite, viziunea faptului că întregul se poate regăsi în parte, integrarea fragmentarului în căutarea unității, încercarea recompunerii unei realități reflectate într-o oglindă făcută bucăți.

Expozitie organizata de MNAC si Instituto Cervantes Bucuresti
Vernisajul va avea loc in prezenta artistului si ambasadorului Spaniei.

Aparitie - evenimentLansare de carte


Apocalipsa lui Ioan


Cristian Badilita


Institutul Cultural Roman, Bucuresti


7 noiembrie 2012
Lansare de carte la ICR: Apocalipsa lui Ioan, în traducerea lui Cristian Bădiliță

    Institutul Cultural Român vă invită miercuri, 7 noiembrie 2012, ora 17.00, la lansarea volumului Apocalipsa lui Ioan, tradus și comentat de catre Cristian Bădiliță, publicat la Editura Adevărul Holding.
   La eveniment, alături de traducator, vor participa ÎPS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, Andrei Marga, Președintele Institutul Cultural Român, și Nicolae Brînzea, Secretar General al aceleiași instituții.

Cristian Bădiliţă 

   Nascut in 1968, este istoric al creştinismului timpuriu, eseist, poet, doctor al Universităţii Paris IV-Sorbona cu teza Métamorphoses de l’Antichrist chez les Pères de l’Eglise (Paris, Beauchesne, 2005, premiul Salomon Reinach al Asociaţiei Eleniştilor din Franţa; trad. românească, Polirom, 2006). A predat limba şi literatura greacă-veche la Universitatea de Vest din Timişoara. 
    A coordonat traducerea comentată a Septuagintei în cadrul New Europe College, Bucureşti (2002-2011). Realizează o traducere amplu comentată a Noului Testament. 
   Este preşedinte al Asociaţiei Culturale Oglindanet. Coordonează colecţia Pontus Euxinus la Editura Beauchesne din Paris. A susținut cursuri şi conferinţe în România, Franţa, Italia.

Turneul: Enesco Re-ImaginedPrezente romanesti peste hotare


Lucian Ban


noiembrie 2012Enesco Re-Imagined, final de turneu

    Turneul Enesco Re-Imagined se încheie în această toamnă cu o serie de cinci concerte organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român în Belgia, Germania, Portugalia, Spania și Franța.

•8 noiembrie 2012 - De Singel, Anvers, Belgia - în colaborare cu ICR Bruxelles
•9 noiembrie 2012 - Altes Pfandhaus Kunst, Köln, Germania
•11 noiembrie 2012 - Guimarães 2012 European Capital of Culture, Guimarães, Portugalia
 - în colaborare cu ICR Lisabona
•13 noiembrie 2012 - Barcelona Jazz Festival, Spania
•14 noiembrie 2012 - Strasbourg Festival Jazz Dor, Franța

   De asemenea, pe 15 noiembrie, muzicienii Lucian Ban și Badal Roy au fost invitați să susțină conferinţa Enesco and Jazz Today la Conservatorul din Strasbourg. Detalii conservatoire-strasbourg.fr

   Proiectul Enesco Re-Imagined, conceput în 2006, sub forma unui seminar, de pianistul și compozitorul de jazz Lucian Ban, este o reimaginare contemporană, îndrăzneață, a câtorva dintre lucrările lui George Enescu, pentru o trupă extraordinară și iconoclastă de muzicieni de jazz din New York.

Lucian Ban – pian și reorchestrații
Mark Helias  – contrabas
Ralph Alessi – trompetă
Mat Maneri – violă
Tony Malaby – saxofon
Albrecht Maurer – vioară
Gerald Cleaver – tobe
Badal Roy – tablas

  Aflându-se la granița dintre muzica clasică, jazz, improvizație și muzica contemporană, trupa reorchestrează și reinterpretează pasaje din impresionantele opere ale lui George Enescu – de la Sonata nr. 3 pentru vioară și pian "în caracter popular românesc” la Simfonia a IV-a.
  Albumul Enesco Re-Imagined a fost lansat la București, în septembrie 2010, în cadrul unui eveniment organizat de ICR, iar în luna noiembrie a aceluiași an a avut loc lansarea din Statele Unite ale Americii, la Poisson Rouge, New York, un eveniment Sunnyside Records & ICR.
   La aproape un an de la apariția albumului Enesco Re-Imagined, editat de casa de discuri Sunnyside Records, numeroasele recenzii elogioase din presa internațională de specialitate, precum și concertele susținute pe scene prestigioase din Europa și Statele Unite ale Americii confirmă succesul proiectului Enesco Re-Imagined al muzicienilor Lucian Ban și John Hébert.
   New York Times, The Village Voice, All About Jazz, Jazz Times, New York Magazine, Les Dernieres Nouvelles du Jazz, All Music Jazz, All About Jazz Italia sunt numai câteva dintre publicațiile care au întâmpinat cu comentarii elogioase apariția albumului Enesco Re-Imagined, apreciind atât calitatea compozitiei și a interpretării cât și inițiativa excelentă de a aduce în atenția iubitorilor de jazz creația lui George Enescu. 

LUCIAN BAN (pian, coautor şi compoziţie)

   Originar din România, pianistul şi compozitorul Lucian Ban locuieşte în prezent la New York, unde este considerat "unul dintre cei mai dăruiţi şi talentaţi pianişti care au venit în NY în ultimul deceniu”. A fost nominalizat de două ori, în 2005 şi 2006, la Hans Koller European Jazz Prize, categoria Cel mai bun muzician de jazz din Europa. A înregistrat şase albume ca autor pentru case de producţie din Statele Unite ale Americii şi Europa. 
   Lucian Ban conduce trupele ELEVATION, care îi reuneşte pe renumitul saxofonist tenor Abraham Burton, pe Nasheet Waits la tobe şi pe contrabasistul John Hébert; Cvartetul ASYMMETRY, format din Jorge Sylvester (saxofon alto), Brad Jones (contrabas) şi Derrek Phillips /Gene Jackson (tobe) şi TUBA PROJECT, o trupă formată din celebrul Bob Stewart la tubă, Alex Harding (saxofon bariton) şi Derrek Phillips (tobe). Este coautor, împreună cu marele saxofonist sopran Sam Newsome, al The Romanian-American Jazz Suite, un proiect care prezintă muzica populară românească dintr-o perspectivă jazzistică. Albumul omonim este rezultatul colaborării dintre ICR New York şi Jazzaway Records.
   "Ban cântă cu o fluenţă şi o sensibilitate care ne aduc aminte în aceeaşi măsură de Vladimir Horowitz şi de McCoy Tyner" – Terrell Holmes, All About Jazz, NY.
  "Interpretarea lui Lucian Ban ne aminteşte de marele Bill Evans sau de Krystof Komeda" – Jazz Podium Magazine, Germania.

www.lucianban.com

Proiectul Belgica 2012Expozitia Emil Racovita:


Un pionier in colaborarea romano-belgiana


Muzeul Unirii, Iasi


5 - 16 noiembrie 2012


     Complexul Muzeal Național Moldova Iași, în parteneriat cu instituții și organizații din România și Belgia, ne-a invitat să participam la vernisajul expoziției Emil Ravoviță: un pionier în colaborarea româno-belgiană, care a avut loc luni, 5 noiembrie 2012, ora 11.00, la Muzeul Unirii din Iași. Evenimentul s-a desfășurat în prezența Excelenței Sale, Domnul Philippe Beke, ambasadorul Regatului Belgiei în România.
    Expoziția face parte din Proiectul româno-belgian Belgica 2012. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui, Asociația Europanet Iași- din România, iar din Belgia organizațiile New Belgica și ADR Vlaanderen/ The Open Network for community developement.

    Proiectul Belgica 2012 a fost inițiat ca o platformă pentru organizarea unei expoziții internaționale despre Emil Racoviță, workshop-uri culturale, concursuri de desene și fotografii pentru copii, organizarea unor vizite inedite în Iași, precum și alte activități care au ca scop colaborarea româno-belgiană în diverse domenii.
   Expoziția Emil Racoviță: un pionier în colaborarea româno-belgiană prezintă fotografii, documente de arhivă, aparatură științifică și alte obiecte de patrimoniu care ilustrează participarea savantului Emil Racoviță la expediția internațională Belgica, precum și relațiile româno-belgiene în secolul al XIX-lea. La realizarea expoziției au colaborat, alături de partenerii din proiect, Direcția Județeană Iași a Arhivelor Nationale și Consiliul Județean Vaslui. 
   În săptămâna 5-8 noiembrie 2012, în cadrul Proiectului Belgica 2012, la Muzeul Unirii vor avea loc următoarele activități:

5 noiembrie

11.00-13.00  Vernisajul expoziției Emil Racoviță: un pionier în relațiile 
                               româno- belgiene.
15.00-17.00  Prezentarea filmului (trailer) despre Emil Racoviță/ Prezentarea viitoarelor 
                               proiecte româno-belgiene.

            6 noiembrie

 11.00-13.00  Workshop: Patrimoniul- un concept dinamic.

7 noiembrie

15.00-17.00  Workshop: Strategii de dezvoltare structurală a instituțiilor 
                               socio-culturale.

8 noiembrie

11.00-13.00  Workshop: Patrimoniu și Comunitatea Europeană.
15.00-17.00  Workshop: Reflecții asupra workshop-urilor și activităților din cadrul 
                           Proiectului de colaborare româno-belgian Belgica 2012

Pe simezele ieseneArta plastica contemporana romaneasca


Proiectul Belgica 2012 


Viorica Toporas


Expozitia: Albastruri


Muzeul Unirii, Iasi


5 -16 noiembrie 2016

    Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi organizează la Muzeul Unirii, 
str. Al. Lăpuşneanu nr. 14, în perioada 5 – 16 noiembrie 2012, expoziţia de pictură Albastruri a artistei Viorica Toporaș, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași. 
    Vernisajul expoziției are loc pe 5 noiembrie 2012, ora 12.30 şi va fi prezentată de criticul de artă Valentin Ciucă.
   Evenimentul se desfășoară cu ocazia Proiectului Româno - Belgian Belgica 2012.

Expozitie omagiuArt Yourself Gallery


 In Memoriam: Marcel Guguianu


Bucuresti


9 - 30 noiembrie 2012
Adresa: str. Nicolae Ionescu, nr. 11, sector 1
Vernisaj: 9 noiembrie, ora 19:00

Regele Mihai I sarbatorit oficial la LondraCasa Regala a Romaniei


Marea Britanie


6 - 8 noiembrie 2012    In perioada 6-8 noiembrie 2012, Majestatea Sa Regele Mihai I, impreuna cu Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu, efectueaza o vizita in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord
    Familia Regala a Romaniei participa in capitala britanica la un sir de evenimente omagiind personalitatea Regelui Mihai I.
   Alaturi de Regele Mihai se vor afla si Alteta Sa Regala Principesa Elena, impreuna cu fiica ei, Elisabeta Karina.

    Marti, 6 noiembrie, Principesa Mostenitore si Principele Radu vor lua parte la Gala Anuala a Crucii Rosii Internationale, eveniment ce se afla anul acesta sub Inaltul Patronaj al Altetelor Lor Regale.

   Miercuri, 7 noiembrie, Majestatea Sa Regele va avea o intalnire cu Lordul Primar al Londrei.
  In seara aceleiasi zile, Regele Mihai, Principesa Mostenitoare, Principele Radu, Principesa Elena si Elisabeta Karina vor lua parte la un dineu oficial, oferit de ghildele traditionale ale Londrei, la Wax Chandlers Hall, unul dintre monumentele istorice ale orasului Londra.
   Joi, 8 noiembrie, in ziua Sfintilor Mihail si Gavriil, Familia Regala a Romaniei va participa la un serviciu religios in Capela Regala Savoy, sediul Ordinului Regal Victorian. Ceremonia va avea loc in onoarea Regelui Mihai si va fi condusa de capelanul Reginei Elisabeta II si capelan al Ordinului, reverendul prof. Galloway. Evenimentul este ocazionat de implinirea a 75 de ani de cand Majestatea Sa a primit Ordinul Regal Victorian, in grad de Mare Cruce. Cu aceasta ocazie, Majestatea Sa devine primul suveran strain al carui blazon este asezat in capela Ordinului.
   Serviciul religios va fi urmat de un dineu oficial, la care vor participa, alaturi de Familia Regala a Romaniei, Altetele Lor Regale Ducele si Ducesa de Gloucester, reprezentand pe Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a. Vor mai fi prezenti membri ai Guvernului Britanic, oficiali ai orasului Londra, membri ai Corpului Diplomatic, personalitati din mediul de afaceri si ale societatii civile din Marea Britanie. (familiaregala.ro)


Pe simezele ChisinauluiMuzeul National de Arta al Moldovei


Oleg Rubistein


Chisinau, Republica Moldova


1 - 11 noiembrie 2012Pe simezele ChisinauluiArta plastica contemporana romaneasca


Andrei Negura


Muzeul de Arta al Moldovei, Chisinau,

Republica Moldova


6 - 25 noiembrie 2012