duminică, 4 noiembrie 2012

Expresii si impresii



Arta plastica contemporana romaneasca


Alice Neculea


Galeria de Arta, Ploiesti


7 noiembrie 2012





Ziua Arhivelor Nationale



Expozitia: 

Aspecte privind activitatea breslelor sasilor din Transilvania


Serviciul Judetean Alba al Arhivelor Nationale


Alba Iulia


31 octombrie 2012 - 31 ianuarie 2013





    Cu ocazia Zilei Arhivelor Naţionale, Serviciul Judeţean Alba a deschis expoziţia Aspecte privind activitatea breslelor saşilor din Transilvania (secolele XV-XIX), miercuri (31 octombrie), de la ora 12.00.    
    Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Medieval Art Production Bucureşti, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Municipal Mediaş, Muzeul Municipal Ioan Raica Sebeş şi Asociaţia Arhiviştilor Ioan Pleşa Alba Iulia.
   Vernisajul a avut loc la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, expoziţia putand fi vizitată în perioada 31 octombrie 2012 – 31 ianuarie 2013, între orele 10.00-16.00.
   Sunt expuse copii ale documentelor care privesc înfiinţarea şi funcţionarea breslelor, precum şi obiecte tridimensionale: lăzi de zestre, steaguri, sigilii de breaslă etc.
   Vernisajul expoziției a fost prezentat de catre directoarea Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale, Dana Zecheru, iar la eveniment au fost prezenți și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu.














***Informatie si imgini provenind de la alba24.ro

Proiect 1990



Arta plastică contemporană românească


Cristian Răduță


Lucrare: a patru


Piata Presei Libere, București


5 noiembrie 2012




    Epoca digitalizării întârzie periculos de mult în România. Procesul de simplificare a birocrației se află la nivelul promisiunilor și al veșnicelor planuri. Pentru ochii celor obișnuiți cu normalitatea fonturilor prietenoase ale mediului online, accesul la informația oficială se dovedește un adevărat coșmar de mii și mii de pagini mărunt scrise prin care nu poate străbate nici un motor de căutare.    
   Rinocerul lui Cristian Răduță cară abătut povara descentralizării centralizate, a cererilor noastre pe o coală A4, pretinse de atâtea zeci de ori cu amabilitate de funcționarii publici, a formularelor în continuă schimbare și actualizare, a deciziilor definitive până la anulare, a legilor implementate isteț și a ordonanțelor care schimbă implementările.

    Cristian Răduță (n. 1982) are un discurs artistic susținut prin unitatea sa estetică. După doi ani petrecuți prin bursa Vasile Pârvan la Roma, artistul decide să se întoarcă în România pentru a-și continua cariera academică și doctoratul. Lucrările sale se regăsesc în colecția Muzeului Național de Artă Contemporană din București și la The Canadian Clay and Glass Museum din Waterloo, precum și în colecții private.


   Proiect 1990 marchează o serie de evenimente care au ca scop amplasarea unor lucrări de artă contemporană temporare pe soclul din Piaţa Presei, rămas liber încă din 1990. Iniţiatorul Proiect 1990 este Ioana Ciocan, asist. dr. în cadrul Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti; lucrarea lui Cristian Răduță este cea de-a treisprezecea lucrare expusă în cadrul Proiect 1990 de la demararea acestuia în ianuarie 2010.


Costin Ioniță: Hidra


Judith Balko: Melting


Mihai Zgondoiu: Somnul lui Lenin


Aurel Tar: Scînteia


Matei Arnăutu, Andrei Ciobanu, Florin Brătescu, Iosif Oprescu:
Visul românesc


Mihai Balko: Rechinii roșii


Andrei Ciubotaru: Replacing Lenin

Muzee, Case Memoriale, alte puncte de interes turistic



Judetul Giurgiu




 1. Muzeul Judetean Teohari Antonescu
           Giurgiu, str. C. Dobrogeanu-Gherea, nr. 3
           Informatii: telefon 0246 216 801; 0246 212 804
           Program: marti-duminica 9:00-17:00; luni: inchis


 2. Muzeul Judetean Teohari Antonescu - Sectia Etnografie si Folclor
           Giurgiu, str. Bucuresti, nr. 10, Consiliul Judetean, parter
           Informatii: 0728 074 112
           Program: 10:00-17:00; sambata-duminica: 10:-18:00; luni: inchis


 3. Muzeul Scolii nr. 4, Mihai Eminescu
           Giurgiu, str. Vlad Tepes, nr. 45
           Informatii: telefon 0246 217 272
           Program: luni-vineri: 8:00-18:00; sambata-duminica: la cerere


 4. Muzeul eparhial - obiecte bisericesti si obiecte populare
            Giurgiu, str. Episcopiei nr. 13 
            Informatii: telefon 0246 214 081


 5. Casa de Piatra - Muzeul de Arta Populara
            Herasti, ulita bisericii
            Informatii: 0213 179 663; 0729 361 965
            Program: 10:00-18:00


 6. Casa Memoriala Petre Ghelmez
            Gogosari


 7. . Colectie Muzeala
            Iepuresti, in cadrul vechii scoli, langa Primarie
            Informatii: telefon 0246 232 205


 8. Muzeul de Etnografie
            Vanatorii Mici


 9. Muzeul Satesc - Muzeul Scolar Dacia
             Fratesti



Alte puncte de interes turistic:
Teatrul Valah, Galeria de Arte, Aleea Eroilor, Manastirea Sf. Nicolae, Manastirea Sf. Gheorghe, Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Gara Feroviara, Gara Fluviala, Turnul Ceasornicului, Biserica Smarda, Biserica Inaltarea Eroilor, Podul Bizets, (Giurgiu), Manastirea Comana, Lacul Comana, biserica din satul Bila, Rezervatia naturala Padurea Fantanele, Biserica Sf. Ilie , podul si monumentul din localitate (Calugareni), Biserica Hulubesti (Hulubestii de Jos), Conacul Druganescu (Floresti - Stoenesti), Insula Mocanu, Podul Prieteniei

***Orice completari, corectii, adaugiri sunt nu numai benefice dar si necesare
Este bine ca in prealabil sa verificati datele de contact (telefon, program).




Vizita la Ordinul Suveran de Malta



Casa Regala a Romaniei


27 - 30 octombrie 2012




Aflam de pe princeradublog.ro:

    Principesa Moștenitoare și cu mine am efectuat o vizită de trei zile la Roma, de vineri 27 până marți 30 octombrie 2012. Vizita a fost prilejuită de primirea noastră de către Suveranul Ordinului de Malta, ASE Principe și Mare Maestru Fra‘ Matthew Festing.
    Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta ne-a primit la Palatul Magistral din Roma și a oferit cu ocazia vizitei noastre un dejun oficial la care au participat membri marcanți ai Ordinului, precum și personalități politice și din societatea civilă italiene.
   Ordinul de Malta dezvoltă actualmente un amplu program de acțiuni caritabile și cu caracter medical în România. Marele Maestru al Ordinului a vizitat țara noastră în anii 2003 și 2011.
   În cadrul vizitei la Roma, vineri, 27 octombrie, Principesa Moștenitoare a fost distinsă cu Marea Cruce a Ordinului Regal Sfânta Isabel a Portugaliei, pentru merite în domeniul caritabil.
   La vizita noastră a participat dl Andrew Popper, șeful onorific al Casei Majestății Sale Regelui.

A fost a noua vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2012.


***Probabil ca in relatare s-a strecurat si o eroare de tastare (vineri a fost 26 octombrie, iar vizita a durat cinci zile in loc de trei). Important este insa fondul problemei. Mandria de a fi reprezentati in lume cu atata demnitate.

Spectacolul: Fa, omule, o fapta buna !



Diaspora romana


Mariana Cauesteanu-Raciula


Atena, Grecia


25 noiembrie 2012







Pe langa spectacol, cei prezenti pot viziona o expozitie culinara 
dar si una de obiecte traditionale romanesti

Aventurile lui Mac



Lansare de carte


Lucia Olteanu, Livia Rusz


Integrala din Arici Pogonici - 1966-1976


Librăria engleză Anthony Frost, București


6 noiembrie 2012





   Marţi, 6 noiembrie, de la ora 18:30, Muzeul Benzii Desenate şi Librăria Engleză Anthony Frost vă invită la un eveniment care trezeşte nostalgia şi pasiunea pentru eroii benzii desenate româneşti: lansarea albumului Aventurile lui Mac, integrala din Arici Pogonici 1966-1976. 
   Este pentru prima dată când poveştile din celebra revista pentru copii, Arici Pogonici, care a apărut lunar în perioada 1957-1979, sunt prezentate sub forma unui album.
   Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu, lansat şi promovat sub titulatura Muzeul Benzii Desenate de artistul Alexandru Ciubotariu. Continuând eforturile iniţiale ale Muzeului Benzii Desenate, proiectul actual îşi propune să readucă în prim-plan lucrări de BD care prezintă “riscul” de a fi uitate. De data aceasta, este vorba despre integrala aventurilor lui Mac publicate în revista Arici Pogonici între anii 1966 şi 1976 şi desfăşurate în peste 150 de planşe. Create de catre tandemul Lucia Olteanu (texte) şi Livia Rusz (desene), aventurile lui Mac au rămas în conştiinţa pasionaţilor ca una dintre cele mai frumoase serii din istoria benzii desenate româneşti.
   Albumul apare într-o ediţie limitată de 50 de exemplare semnate şi numerotate de ilustratoarea Livia Rusz, care se întoarce în ţară pentru a fi prezentă la eveniment – o premieră pentru lansările de BD din România post-comunistă. 
   Albumul va fi disponibil exclusiv la Libraria Engleză Anthony Frost (Calea Victoriei, nr. 45), iar lansarea sa de marţi va fi însoţită de o expoziţie cuprinzând câteva extrase din povestea lui Mac din Arici Pogonici.


   Livia Magdalena Rusz s-a născut la Cluj în anul 1930. În 1949 este admisă la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj, secţia pictură. Prima carte ilustrată de Livia Rusz apare în 1953: Szelidke és Szépsallvitéz, scrisă de Márton Lili, pentru  ESPLA. Din 1955 după absolvirea Institutului, ea  rămâne ca asistentă la catedra de pictură. În 1959 debutează cu bandă desenată în  paginile revistei clujene Napsugár (Rază de soare), unde va lucra neîntrerupt pâna la plecarea definitivă din ţară. 1967 este un an important în viaţa artistică a Liviei Rusz. Acum demarează trei serii BD excepţionale în cele trei reviste bucureştene pentru copii: Maimuţa Kio (în Luminiţa), Aventurile lui Mac (în Arici Pogonici), Dan Buzdugan (în Cutezătorii). 
   Editura Ion Creangă publică în 1970 primul dintre cele patru albume din seria Aventurile lui Mac, trei dintre ele fiind traduse ulterior, la aceeaşi editură, în germană, maghiară, engleză, rusă şi spaniolă. În 1987, la editura Origo Press din Budapesta îi apare albumul BD Nem mind arany, ami fénylik, iar  în anul urmator un al doilea, Miskati közbelép. În anul 2006, la Institutul Cultural Român din Budapesta este prezentată prima expoziţie româno-maghiară de benzi desenate, având-o ca invitată de onoare pe Livia Rusz. Cu această ocazie Poşta Română editează un întreg poştal cu piticul Cipi, o altă creaţie a ilustratoarei. În 2009, la Editura MJM Craiova a apărut prima monografie Livia Rusz, întocmită de Dodo Niţă şi Kiss Ferenc, în colecţia Argonaut. În 2011 s-a organizat în cadrul Salonului European de Bandă Desenată de la Bucureşti expoziţia retrospectivă Livia Rusz în parteneriat cu Centrul Cultural al Ungariei şi cu Institutul Cultural Român, expoziţie curatoriată de Alexandru Ciubotariu şi reluată apoi în Bucureşti, Seghet şi Budapesta.


   Muzeul Benzii Desenate este un proiect de autor al artistului Alexandru Ciubotariu. Proiectul a debutat pe 16 iunie 2011 ca spaţiu fizic sprijinit de Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Institutul Cultural Român, Uniunea Europeană a Institutelor Culturale Naţionale în România, Centrul Belgian de Bandă Desenată Bruxelles şi Asociaţia Bedefililor din România. Muzeul a fost deschis la etajul IV al Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din capitală şi a avut două spaţii expoziţionale, o mediatecă (bibliotecă şi spaţiu de proiecţie), o zonă destinată creaţiei şi atelierelor, precum şi un spaţiu pentru dezbateri. În cadrul proiectului au fost organizate o serie de conferinţe consacrate imaginilor din zone înrudite cu arta BD (caricatură, animaţie, ilustraţie de carte), dezbateri cu participarea unor autori şi editori, ateliere de creaţie, sesiuni de live drawing, lansări de carte, proiecţii de filme şi, nu în ultimul rând, concerte. În data de 16 octombrie el înceteaza să existe ca spaţiu fizic, dar continuă să activeze ca proiect, desfăşurând diferite activităţi de încurajare şi promovare a benzii desenate româneşti. 
(
http://www.muzeulbd.ro)


   Evenimentul este organizat de Muzeul Benzii Desenate şi Librăria Engleză Anthony Frost şi sprijinit de Institutul Cultural al Ungariei Bucureşti, HotNews.ro, Şapte seri, BeWhere, Modernism.ro, Tattooit.ro.

***Informatie si imagini preluate de pe modernism.ro



Bienala Intercontinentala de Grafica Mica



Fundatia Inter-Art


Arta plastica contemporana


Aiud


editia a IV-a, 17 noiembrie 2012





   Fundaţia Inter-Art Aiud şi Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud organizează, începând din anul 2006, prima ediţie  a Bienalei Intercontinentale de Grafică Mică Inter-Art Aiud.

   Bienala propune o nouă tradiţie pentru Aiud ca ORAŞ AL ARTELOR, şi aduce o premieră în ce priveşte definiţia de intercontinental, organizatorii  dorind participarea artiştilor de pe toate continentele şi să compartimenteze evenimentul  în patru segmente reprezentând patru zone geografice care includ toate continentele lumii:  Europa, America de Nord şi Sud,  Asia,  Africa şi Oceania. Se vor organiza patru expoziţii în patru locaţii diferite în perioada 17 noiembrie 2012.

Invitatie - Program

Ora 16:00  Galeriile Inter-Art Aiud
(P-ţa Cuza Vodă, Nr.1)
Expoziţia AMERICA / ASIA / ROMANIA

Ora 16:30  Muzeul de Arta Contemporana Inter-Art Aiud
(P-ţa Cuza Vodă, Nr.1)
Expoziţia EUROPA / AFRICA / OCEANIA

Ora 17:30  Centrul Cultural Liviu Rebreanu, Aiud
(Str. Transilvaniei Nr.35)
Lansare de carte: Stelian Petrescu - Oricine, oricum/ Adrian Puiulet- Oricum, oricine 
(Ilustratii: Stefan Balog)

Ora 18,:00  Centrul Cultural Liviu Rebreanu, Aiud
(Str. Transilvaniei Nr.35)
Serile Muzicii Folk la Aiud, editia a  IX-a


NOTĂ

   Vă aducem la cunoştinţă că din păcate nu putem acoperi costurile de călătorie, cazare şi masă pentru participanţi.
   Dacă doriţi totuşi să participaţi, vă rugăm să ne anunţaţi cel târziu până în data de 12 noiembrie 2012, ora 11:00 la adresa de email: info@inter-art.ro

Dacă este cazul, vă putem ajuta cu rezervări la locurile de cazare din Aiud.

Expozitia de pictura



Muzeul Municipal Campulung Muscel


Viata la tara


7 noiembrie 2012






Eu cred că veșnicia s-a născut la sat. Aici orice gând e mai încet,
Și inima-ți zvâcnește mai rar,
Ca și cum nu ți-ar bate în piept
Ci adânc undeva. 

 - Lucian Blaga - 


  Viața la țară este orânduită după muncile câmpului și după marile sărbători creștin. La început de an totul este animat de sumedenia de sărbători de Anul Nou și Bobotează, primăvara începe cu cinstirea primului gospodar ieșit la arat și marea sărbătoare a Paștelui. Vara țăranii si-o petrec la cosit, respectă obiceiurile de Sânziene și ziua Sf. Maria. Toamna se bucură de bogăția recoltei, participă la jocurile satului, iar pe muzică flăcăii tineri joacă pătimaș fetele, iar bătrânii se cinstesc cu un pahar de țuică( palincă, horincă). 
   Pe lângă toate acestea mai sunt și alte obiceiuri oarecum păgâne , adică ritualuri și credințe populare de găsire a ursitului, de alungări a duhurilor rele, de recoltă bogată, de căsnicie trainică și altele.
   În felul lor simplu, sincer, țăranii prin vorbele lor de tâlc, în modul în care te poftesc în casă, în pofta lor de joc și horit și mândria cu care povestesc despre locurile în care s-au născut, există ceva ce te cucerește la prima vedere.
   Munții împăduriți, râurile și pâraiele, dealurile verzi, căpițele de fân, lacurile, pășunile, izvoarele, toate te îndeamnă să nu te mai saturi de ceea ce vezi. Tablourile prezintă dogoarea zilelor toride de vară într-o manieră deosebită, încât viața pe care o duc țăranii să ni se pară nouă, privitorilor, mai plăcută, chiar dacă nu toți cunoaștem traiul de acolo. Îmi amintesc de scene în care bunicii , după o zi de cosit, seara stând pe prispa casei și ațipind, cu o coajă de pâine în mână, pe care întotdeauna și-o lăsau la urmă după ce mâncau , tocmai pentru a simți gustul grăului și al pământului, spuneau că numai așa simt că este satul ca după ce mănânci coaja de pâine goală.
   Acesta este satul și nu numai, o lume minunată , dar și tristă uneori, o lume prezentată prin tablourile expuse. Fie că stați la oraș, fie că la sat, vă invităm la această expoziție gândită cu mult suflet, mai ales că toți avem bunici ce locuiesc la țară. (Muzeograf Stănescu Cătălin)







Hibernal de chitara



Agape Muzicale la Biblioteca Nationala


Bucuresti


editia a IV-a, 10 noiembrie - 22 decembrie 2012




    De pe 10 noiembrie şi până pe 22 decembrie 2012, acordurile de chitară vor încălzi spaţiul impunător al Atriumului central din noul sediu al Bibliotecii Naţionale, într-un periplu muzical presărat cu popasuri de lectură şi cultură. 
   Agapele muzicale programate în ediţia 2012 propun un repertoriu variat, cu muzică veche, muzică de cameră, muzică napolitană, chitară solo, flamenco, poezie, dans, sunete electronice şi revizitări simbolice ale altor epoci.
   Nikos Kazantzakis punea cândva, cu un susur de bucurie, următorul refren vesel în deschiderea unei opere de-ale sale: “Salutare, omule, biet cocoşel jumulit cu două picioare ! E foarte adevărat, nu te lua după alţii: dacă nu cânţi în zori, nici soarele nu răsare !”

Intrarea este libera