joi, 1 noiembrie 2012

Romaneste pe...Tamisa



Agentia de Stiri Bune


Limba romana va fi predata la Oxford


2012





   Universitatea Oxford din Marea Britanie introduce, pentru prima dată în istorie, un curs de limba română, care va fi predat la Facultatea de Lingvistică, Filologie şi Fonetică, anunţă site-ul oficial al instituţiei.

   Peste 20 de elevi s-au înscris deja la cursul finanţat de Ministerul Educaţiei din România, curs lansat săptămâna aceasta de ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga.
  "Limba română este atractivă pentru că este o combinaţie între familiar şi ciudat. Este o limbă romanică, desprinsă din latină, care seamănă cu italiana, spaniola, portugheza şi franceza. Diferenţa este că româna s-a "rupt" foarte timpuriu de celelalte limbi romanice, fiind izolată secole întregi. În această perioadă, limba română a căpătat puternice influenţe slave şi maghiare”, a declarat profesorul Martin Maiden.
    Profesorul spune că limba română este "o provocare interesantă” pentru lingvişti. "Poate fi învăţată fără dificultăţi, dar prezintă şi nişte particularităţi care îi încântă pe lingvişti”, a mai spus profesorul Maiden.

  Site-ul Universităţii Oxford precizează că, în prezent, 82 de studenţi români frecventează cursurile sale.

  ***Stire (si imagine) preluata de pe gandul.info

Freidorf



Descopera cartierele istorice ale Timisoarei


Piata Petofi Sandor, Timisoara


3 noiembrie 2012






De unde a venit numele de "sat liber" şi cine a dus numele cartierului
până la Hollywood?

Află mai multe poveşti de la istoricii orașului, condimentate cu
muzică, textele unor scriitori importanți şi scenete de teatru haioase
și interactive.

Freidorf
Sâmbătă 3 noiembrie
de la ora 11:00
Piaţa Petőfi Sándor
în caz de ploaie, sala festivă a Liceului Auto

Momente muzicale cu elevii Colegiului Naţional de Arte Ion Vidu
şi corul Bisericii ortodoxe Freidorf
Teatru cu elevii Liceului Tehnologic Transporturi Auto
Poveştile cartierului cu istoricul Ioan Haţegan
Lecturi cu scriitorii Asociaţiei Culturale Ariergarda
Expoziţie cu lucrări linogravate

Află trecutul cartierului tău pentru a-l povesti şi altora!
Informaţii
http://freidorf-tm.blogspot.ro/

Eveniment organizat de:
 Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, 
Consiliul Consultativ de Cartier Fabric, 
Asociația Culturală Ariergarda, Fundația Rubin, Primăria Municipiului Timișoara
și Teatrul de Copii și Tineret Merlin

Acuarela



Arta plastica contemporana romaneasca


Constanta Abalasei Donosa


Expozitia: Flori si peisaj


Muzeul Vasile Pogor, Iasi


8 noiembrie 2012





Cateva dintre lucrarile artistului...



Flori


Peisaj in parc


Peisaj la malul apei



Efigia apei



Flori de toamna

La ceas aniversar



Casa de Cultură a Studenților


75 de ani de existență


Spectacolul: Debut studențesc


București


8 noiembrie 2012




   75 de ani de activitate in cultura românească nu sunt deloc puțini. Este vârsta pe care o împlinește Casa de Cultura a Studentilor din București, celebra Preoteasa, în 2012.   Iar această frumoasă aniversare merita sărbătorită cum se cuvine. De aceea, în perioada 5-18 noiembrie 2012, vor avea loc o serie de acțiuni ce acoperă o paletă foarte largă de activități cu care Casa de Cultura a Studentilor din București a avut și are legătură. 
   Concerte de muzică folk, rock sau corală, piese de teatru, dezbateri publice, vernisajul unui album de fotografie, un spectacol folcloric și multe altele.

   Vedete invitate 

Corina Chiriac, Gabriel Cotabita, Silvia Dumitrescu, Andreea si Xenti Runceanu, 
Stela Enache si Marian Stere, Mihai Pocorschi

Medalion video

Mihaela Runceanu, Ion Luchian Mihalea, Dan Spataru, Cornel Fugaru

Tinere sperante 

Rodica Tudor (Marele Premiu Mamaia 2012), Florina Calin, Diana Doroftei, 
Adi Gutu, Bianca Ulrich, Gabriela Coman

Prezinta: 

Sorin Lupascu si Bebe Astur

Invitati surpriza !

   Am numit acest spectacol Debut studentesc pentru ca am reunit pe scena valori ale muzicii usoare romanesti care au debutat pe scena Casei Studentilor si care de-a lungul carierei au revenit cu placere pentru a canta generatiilor de studenti din Centrul Universitar Bucuresti.

   Corina Chiriac a debutat chiar aici la un concurs de muzica usoara in anul 1965 si care in  timpul studentiei (a absolvit Facultatea de teatru) a sustinut nenumarate concerte pentru colegii studenti.
   Gabriel Cotabita a cantat cu formatia Redivivus la Casa Studentilor din Craiova, iar intre anii 1983 – 1985 i s-a alaturat ca solist lui Mihai Pocorschi, chitarist si fondator  al formatiei Holograf  in anul 1977 la Casa Studentilor, formatie  care a activat aici pana dupa anul 1990.
   Andreea si Xenti Runceanu au activat in timpul  studentiei la Casa Studentilor in diferite trupe muzicale si de dans latino si au sustinut nenumarate concerte pentru studenti, fiind de asemenea prezente constante in spectacolele noastre organizate in ultimii trei ani.
   Silvia Dumitrescu, absolventa a Sectiei de Jazz a Conservatorului bucurestean, a fost, este si va ramane prietena studentilor de ieri si de azi pentru care a cantat cu mare placere de cate ori a fost invitata.
    Stela Enache  a fost o prezenta constanta in spectacolele studentesti in perioada in care a urmat cursurile Conservatorului de la Cluj Napoca, iar apoi a interpretat cu talent si daruire compozitiile lui Florin Bogardo , care a activat pe scena Casei Studentilor din Bucuresti in anii ’60 in perioada in care acesta a absolvit Conservatorul bucurestean.
   La capitolul surprize avem speranta ca invitatia noastra va fi onorata de catre  doamna Margareta Paslaru care isi aminteste cu drag de concertele muzicale sustinute in perioada in care a fost studenta la Stiinte Juridice si de doamna Pompilia Stoian (interpreta nemuritorului slagar Prieten drag), cea care in 1962, alaturi de Dan Spataru, a debutat pe scena Casei Studentilor, dar mai putin cunoscuta generatiei tinere deoarece a emigrat in Germania din anul 1966.
   In acest spectacol vom avea medalioane video cu artisti indragiti de publicul studentesc din toate generatiile, dar care nu mai pot fi alaturi de noi:
   Mihaela Runceanu, solista si profesoara care a format o intreaga pleiada de 
tineri 
solisti 
(
Silvia Dumitrescu, Adrian Enache, Marina Florea, Miky (ex Kapital), 
Carmen Trandafir,
Maria Radu, etc.),
    Ion Luchian Mihalea, un adevarat simbol al Casei Studentilor, unde a activat 
peste doua  decenii in calitate de mentor si dirijor al corului Song, dar si solist de muzica pop in  Cvintetul Mihalea (format numai din studenti)  sau in formatia Krypton.
  Cornel Fugaru a format grupul Sincron cu care a cantat peste 10 ani la Casa Studentilor. Va fi reprezentat in spectacol de catre Mirela Voiculescu-Fugaru, solista, textiera si o valoroasa solista folk in vremea studentiei timisorene si de catre compozitorul Ionel Bratu Voicescu, fost tobosar al formatiei Sincron, autorul slagarului Pentru voi, muguri noi.
    Vor fi alaturi de noi oameni valorosi din lumea noastra muzicala, care au activat multi ani la Casa Studentilor: Andrei Partos (cunoscutul DJ de la Preoteasa si  Costinesti si realizator al longevivei emisiuni Psihologul muzical de la Radio Romania Actualitati) , Paul Nanca (impresarul Paulei Seling si al lui Ovi, organizatorul Marelui Festival Rock Costinesti 1982 si redactor sef al revistei de la Casa Studentilor inainte de anul 1990) ,  Sorin Lupascu (realizatorul de emisiuni radio-tv ,un produs al Casei Studentilor din Iasi , dar de trei ani alaturi de Casa Studentilor din Bucuresti).
     In spectacol vor apare si tinerele noastre sperante: Rodica Elena Tudor, studenta la doua facultati (Drept si Limbi Straine), precum si elevii si studentii pregatiti de profesorul Bebe Astur , chitaristul si membrul fondator al formatiei Solaris a carei activitate (de 4 decenii) o duce mai departe alaturi de solista Florina Soare
    Grupul de tineri solisti – Diana Doroftei, Florina Calin, Adi Gutu, Bianca Ulrich, Gabriela Coman- au reprezentat Casa Studentilor din Bucuresti la festivalurile studentesti organizate in tara de unde s-au intors cu nenumarate premii (Mihai Bogatu, organizatorul spectacolului)

***Am ajuns la aceasta informatie prin intermediul Dlui Radu Nicolescu. 




Pe simezele Devei



Arta plastică contemporană românească


Cristina Gloria Oprișa, Kalman Sztrharszky


Galeria de Artă Forma, Deva


3 - 9 noiembrie 2012





The Magic Dobrogea, Dobrogea Without Borders



Arta plastica contemporana


Hotel President, Mangalia


4 noiembrie 2012




    Duminica,  4 noiembrie,  la Hotel President, Asociatia Culturala Wild Art initiaza episodul pilot al unui proiect de arta international ce va rula in 2013, proiect intitulat The Magic Dobrogea, Dobrogea Without Bourders. 
    La Varna, o parte din artistii invitati au format o traditie cu un festival cultural numit Without Bourders si sunt incantati ca pe viitor,  Mangalia va gazdui The Magic Dobrogea, Dobrogea Without Bourders, unde se vor reuni artisti plastici, fotografi, muzicieni, scriitori etc.
    Duminica, vor expune lucrari de pictura, grafica, sculptura si fotografie, la galeria Hotelului President, zece artisti rusi si bulgari: Nikolay Lazarov,  Maria Varieva, Svetlan Stefanov, Ana Stefanova, Ventzi Markov, Christiana Ivanova, Nikolay Rusev, Marina V. Ruseva,  Vasil Penchev,  Georgi Kamenarov.
   Evenimentul este completat de evolutia formatiei String Quartett Mihai.

  ***Stire aparuta in editiadesud.ro

Spectacolul de astronomie:



Complexul Muzeal de Stiintele Naturii - Planetariul


 Planets


Galati


2 noiembrie 2012





    Începând cu data de 2 noiembrie 2012, la Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va rula un nou show de astronomie intitulat PLANETS. 
    Acest show de planetariu este ca o călătorie în galaxia noastră în care este prezentată formarea Sistemului Solar, însoţită de o radiografie ştiinţifică a tuturor planetelor din componenţa acestuia.     
    Bineînţeles, grafica video şi efectele sonore sunt deosebite, publicul fiind cel care va aprecia acest nou show de planetariu. "La doar o lună de la lansarea show-ului de animaţie pentru copii Galaktos, oferim publicului gălăţean încă un spectacol de planetariu, de data aceasta unul care se adresează tuturor celor pasionaţi de acest domeniu al ştiinţei, mult mai elaborat, care se constituie într-o călătorie în Sistemul nostru Solar, cu toate explicaţiile asupra formării planetelor,” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Planetariului şi Observatorului Astronomic de la Galaţi. 
    Spectacolul PLANETS are 30 de minute şi va putea fi vizionat în fiecare zi de miercuri până duminică la orele 13.30, 14.30 şi 16.00. 
    Spectacolul de animaţie GALAKTOS va putea fi vizionat de miercuri până duminică la orele 10.00 şi 11.30. Dacă există sau nu viaţă pe alte planete din Sistemul Solar, puteţi afla venind la Planetariul de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. 
    Preţul de intrare la Planetariu este de 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii.

Ziua Internationala a Marii Negre



Biblioteca Oraseneasca Techirghiol


Techirghiol


31 octombrie 2012










Muzica traditionala irlandeza



Centrul Cultural Palatele Brancovenesti


Rainbow Quartet


Irish Soul 


Palatul Mogosoaia


4 noiembrie 2012




Photo: Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural “Palatele Brancovenesti”, ii invita pe bucuresteni la Palatul Mogosoaia, duminica 04 noiembrie, ora 16.00, la un recital de exceptie intitulat “IRISH SOUL - Muzica Traditionala Irlandeza” sustinut de grupul RAINBOW QUARTET.

Cvartetul continua stagiunea muzicala de la Palatele Brancovenesti din Mogosoaia cu un program ce cuprinde ce cele mai faimoase melodii irlandeze traditionale, care vor incalzi inimile participantilor prin frumusete, forta si energie pozitiva.

Detalii suplimentare despre eveniment se pot obtine la adresa www.facebook.com/CvartetRainbow


   Cvartetul continua stagiunea muzicala de la Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia cu un program ce cuprinde ce cele mai faimoase melodii irlandeze traditionale care vor incalzi inimile participantilor prin frumusete, forta si energie pozitiva.

Cvartetul Rainbow

Laura Olivia Gaf-Deac: Vioara I 
Tatiana Ciubuc:             Vioara II 
 Cristina Bucur:                     Viola 
Hermina Marin:            Violoncel

In urma cu o saptamana...


Photo: Duminica 28.10.2012 - ora 16.00 la Palatul Mogosoaia - RECITAL RAINBOW QUARTET - VA ASTEPTA CU DRAG, intrarea este libera!


Olivia, Tania, Cristina si Hermina




Un nou mod de a privi viata



Diaspora romana


Dr. Cristian Rachitan


Montreal, Canada


3 noiembrie 2012





    Participantii vor putea beneficia de o consultatie individuala dupa conferinta iar un grup de muzicieni din Montreal au pregatit un program de muzica populara romaneasca. 
Intrarea este gratuita

Informatie oferita de Accent Montreal, ziarul comunitatii romane din Montreal si imprejurimi

Tripoteca



Festival de film si arta psihedelica 


Cinema Gloria, Bucuresti


Prima editie, 16 -17 noiembrie 2012





Prima ediţie a Festivalului de film și artă psihedelică Tripoteca are loc la cinema Gloria 
(str. Bucovina nr. 6) în serile de 16-17 noiembrie, începând cu ora 20:00. 
Preț: 20 lei / seară, 30 lei / ambele seri

Tripoteca găzduiește peste 20 de filme din toate genurile artei autohtone - documentar, realism, suprarealism, experimental şi animaţie – ce gravitează în jurul unor teme de natură abstractă, metafizică, halucinantă. 
Festivalul își propune să promoveze tinerii regizori independenţi din scena alternativă a cinematografiei românești, dar şi să amintească de rădăcinile artei psihedelice autohtone prin filme și muzică de arhivă. 
Cinema Gloria se transformă pentru două seri într-un spațiu artistic contemporan, compus din: 
Muzică: live set Rodion G.A. (magnetofoane + voce), live act Folie à deux (drum machine, sampler, controlere expresive + vioară electrică), Dj set Planul și Pantazică; 
Expoziții: picturi de Cristian Prandea, Cosmin Marinescu și Irlo, artă digitală de Kitră și 
Mircea Pop, colaje de Alina Anca, pictură murală de Mihai Neom; 
Proiecții mapate de Daniel Ionescu, Alina Anca și Kir Ianulea; 
Halucinații electronice prin sesiuni gratuite de Trip Glasses.  
În plus, în jurul serilor de 16-17 noiembrie, mai au loc o serie de mini-evenimente Tripoteca în același vibe psihedelic:

3 noiembrie, ora 22:00 - Coming Up (pre-party) @ Golf Planet (str. Halelor nr. 7):
live improv act Psychenaturadatura (diverse instrumente tradiționale procesate), Dj set Blooni, live set Mod-a + sesiuni de Trip Glasses + mini golf cosmic UV pentru toți extratereștrii


5 noiembrie, ora 21:00 - Sneak preview Tripoteca @ Club Control ( str. Constantin Mille nr. 4 ):
Un anume Victor (realism / regie Ciprian Baciu), Healing TV (suprarealism / regie Irina Alexiu) și Space Trip (animație / Alexei Pătrașcu) 
17 noiembrie, după miezul nopții – Coming Down (after-party) @ Carol 53 (str. Carol nr. 53):
live set Mod-a, Dj set Barbaleku, expoziții, proiecții în instalația BULA


Biletele în valoare de 20 de lei pe seară și 30 de lei ambele seri se găsesc la 
Hippie Hippie Shake (str. Tache Ionescu nr. 1 și Hanul cu Tei) și la 
Soul Rebel (str. Blănari nr. 14-16). 
De asemenea, mai pot fi achiziționate la intrarea de la Golf Planet (str. Halelor nr. 7 ) în seara Coming Up-ului (2 noiembrie) și la casieria Cinema Gloria, în seara main event-ului, în limita locurilor disponibile.

Intrarea la Coming Up este gratuită pentru cei ce achiziționează bilet pentru oricare din serile Tripoteca și 10 lei altfel. Toți cei intrați la petrecere vor avea discount de 10 lei la partidele de mini-golf.
Intrarea la Coming Down și Sneak Preview este gratuită.

www.tripoteca.ro
www.facebook.com/tripoteca

Mineral Expo



Expozitie cu vanzare de bijuterii, cristale si 

pietre semipretioase


International Trade Center, Brasov


16 - 18 noiembrie 2012





    Dupa succesul inregistrat la editia anterioara Mineral Expo Brasov revine in perioada 16-18 noiembrie 2012, la International Trade Center Brasov.
    Iubitorii de cristale pot veni sa achitioneze bijuterii, cristale si pietre pretioase. Zeci de expozanti vor aduce la Brasov spectaculoase bijuterii din pietre pretioase (rubin, safir, topaz, diamante, smarald, acvamarin) dar si a celor semipretioase ( jasp, ametist, citrin, opal, cuart si altele).
    Printre acestea se vor putea admira geodele de ametist si de citrin aduse tocmai din Brazilia.
   "Dupa succesul inregistrat la Timisoara si Constanta avem certitudinea ca aceasta expozitie va aduce stralucire in orasul de la poalele Tampei” a declarat Francisc Covaci organizator Mineral Expo Brasov.
    Expozitia este deschisa publicului intre orele 10:00-18:00, intrarea fiind libera.

www.mineralexpo.ro
Tel/0728495346

Expozitii de o zi



Motivele grafice in broderia traditionala romaneasca si 

tehnici moderne de redare


Bucuresti, Suceava, Arad


noiembrie 2012




Motive grafice în broderia tradițională românească și tehnici moderne de redare


   Află cum pot fi redate motive grafice specifice broderiei tradiționale românești cu ajutorul unor tehnici moderne
   Pe parcursul lunii noiembrie vor avea loc în trei locuri din țară, București, Arad și Suceava, o serie de expoziții atelier cu tema Motive grafice în broderia tradițională românească și tehnici moderne de redare. 
   Acțiunea face parte dintr-un proiect mai amplu, realizat de Meșteșugari Romani (www.mestesugariromani.ro) cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural Național (www.afcn.ro ) și are ca scop descoperirea și popularizarea patrimoniului imaterial românesc autentic pe cale de dispariție. Expozițiile atelier de pe parcursul lunii noiembrie vor evidenția în primul rând motivele grafice specifice broderiei tradiționale românești, influențe, stiluri de cusături, tipuri de țesături și suporturi specifice fiecărei regiuni a țării.
   "Dacă întâlnirea între oameni este o sărbătoare producătoare de bucurie, românul a simţit nevoia să accentueze, prin portul său, sărbătoarea şi bucuria întâlnirii.”
(Pr. Prof. dr. Dumitru Stăniloae)
   Sorin Apan, director al Seminarului Teologic din Brașov, mare iubitor și promotor al creației artistice tradiționale românești, spunea despre costumul popular că este "un adevărat templu la purtător, o imago mundi care conţine o sumă de simboluri, hierofanii, revelări ale sacrului care îi dau o poveste şi ne dau în acelaşi timp nouă o identitate culturală unică, inimitabilă. Ăsta este adevăratul brand românesc, costumul popular tradiţional, în care românul a ştiut să-şi etaleze de-a lungul vremii valorile, în momentele-cheie ale existenţei sale. Un costum nefalsificat trebuie sa conţină o naraţiune cosmologică, e o minirecapitulare a cosmosului”.
   Expozițiile atelier cu tema Motive grafice în broderia tradițională românească și tehnici moderne de redare sunt organizate în contextul în care broderia, ca preocupare în timpul liber, este pe cale de dispariție. Marea masă a persoanelor din orașe sau sate nu mai au timpul necesar pentru a se dedica acestor tipuri de activități. Din această cauză motivele grafice tradiționale românești sunt pe cale de disparitie. 
   Portalul www.mestesugariromâni.ro prin organizarea celor trei expoziții atelier, își dorește să contribuie la evidențierea spiritului autentic românesc din arta și design-ul textil. Ne dorim promovarea românității scoțând la lumină prin metode standard: fotografiere, redare cu tehnici de actualitate (utilaje industriale, programe software) a ceea ce artizanii români au creat în trecut. Atunci, contactul cu natura, cu mediul înconjurător era nemijlocit, nealterat, motivele grafice fiind adevărate opere de artă cu autori anonimi. www.mestesugariromani.ro își dorește să asigure continuitatea actului creator și să vină cu propuneri inovative sub aspectul tehnicilor moderne de redare a artei tradiționale.
   Expozițiile atelier își propun să promoveze de asemenea și debutul artistic, prin încurajarea și inițierea artiștilor în abordarea broderiei tradițioale cu ajutorul tehnicilor moderne. Proiectul are ca obiectiv și sporirea capacității organizaționale a artizanilor prin punerea la dispoziția acestora a unui portal de comunicare și a unei platforme de comercializare a creațiilor proprii – www.mestesugariromani.ro.

   Expoziția se desfășoară cu suportul Centrului de Cusut și Brodat din București, www.brodatsicusut.ro, Distribuitor Brother și Bernina care va participa la evenimente cu 2 mașini de brodat și combinate de cusut și brodat.

Programul expozițional:

3 noiembrie – Bucuresti, Muzeul Național al Țăranului Român, Șos. Kiseleff , nr.3 
     (vizavi de librăria Cărturești)
10 noiembrie – Suceava, Muzeul Etnografic - Hanul Domnesc din cadrul 
     Muzeului Bucovinei, str. Ciprian Porumbescu , nr. 5 (în incinta Hanului Domnesc)
17 noiembrie – Arad, Complexul Muzeal Arad, Piata Enescu, nr. 1 (langă 
     Filarmonica Arad)

În cadrul expozițiilor veți afla mai multe detalii despre:
- Motive grafice specifice broderiei tradiționale românești
- Cum se confecționează o ie tradițională pas cu pas
- Cum poți broda acasă cu ajutorul unui laptop și a unei simple mașini de cusut cu modul de brodare
- Cum poți promova și comercializa creațiile proprii înscriindu-te pe www.mestesugariromani.ro

  Vă invităm așadar la București, Suceava și Arad pentru a ne cunoaște și a descoperi împreună motivele grafice specifice din broderia tradițională românească și metode inovatoare de redare.
  Organizatorii acestui eveniment, Meșteșugari Români (www.mestesugariromani.ro) reprezintă o comunitate virtuala apărută din dorința de a promova creatorii de artă populară românească atât din domeniul broderiei, cât și din alte domenii de creație: pielărie, sculptură, pictură sau țesătorie. Expozițiile atelier din București și din țară sunt un mod de comunicare directă a specificului artei populare românești, cu demonstrații practice, venind în completarea comunicării online cu creatorii sau cu persoanele pasionate de arta populară.
   Dintre partenerii care susțin acest proiect enumerăm: Administrația Fondului Cultural Național (www.afcn.ro), Muzeul Național al Țăranului Român (www.muzeultaranuluiroman.ro), Muzeul Bucovinei Suceava (www.museumarad.ro), Complexul Muzeal Suceava (www.muzeulbucovinei.ro), Brodat și Cusut (www.cusutsibrodat.ro), Asociația Tradiția Românească (www.asociatiatraditiaromaneasca.ro), Auer Packaging (www.auer-packaging.ro ) și Eurobox Logistics (www.eurobox.ro ).
   Pentru mai multe detalii vă invităm să ne contactați la telefon: +40740069153 - Carmen Revencu Coordonator Proiect sau +40 755082589 - Ana Maria Fâșic, Coordonator Proiect Adjunct.

  Portal web: www.mestesugariromani.ro

Un mestesug pentru o viata



Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


3 - 4 noiembrie 2012





Vă invităm în zilele de 3 şi 4 noiembrie 2012, orele 12.00 – 16.00,
la atelierele meşteşugăreşti desfăşurate în cadrul proiectului cultural


UN MEŞTEŞUG PENTRU O VIAŢĂ
finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional


Atelier de zgărdane cu Lucia Todoran din Salva, jud. Bistriţa Năsăud
Atelier de opinci cu Floarea Cosmi din Runcu Salvei, jud Bistriţa Năsăud
Atelier de cioplit în lemn cu Florin Cramariuc din Suceava, jud. Suceava

Vă place să ascultaţi poveşti, să-i priviţi cum lucrează sau chiar să daţi o mână de ajutor ? 
Veniţi, şi sigur nu o să regretaţi întâlnirea cu cei ce vă vor arăta:

cum sunt cusute podoabele din mărgele,
cum se croiesc opincile,
cum o bucată de lemn prinde viaţă.

Ziua mortilor in Mexic



Muzeul National al Taranului Roman


Scoala Satului, Bucuresti


1 - 11 noiembrie 2012




Ziua Morţilor în Mexic

   Ambasada Mexicului în România și Muzeul Naţional al Ţăranului Român va invită joi, 1 noiembrie 2012, de la ora 17.00, la Școala Satului, la vernisajul expoziției Ziua Morţilor în Mexic.
   Ziua Morţilor este o sărbătoare mexicană de origine prehispanică, care cinsteşte memoria celor dispăruţi. Originile acestei sărbători sunt anterioare sosirii europenilor în Mexic, existând dovezi ale ceremoniilor la civilizaţiile mexica, maya, purépecha, náhuatl şi totonaca, printre altele.
   Festivităţile, conduse de zeiţa Mictecacíhuatl, Doamna Morţii, soţia lui Mictlantecuhtli, Domnul tărâmului morţilor, aveau loc în a noua lună din calendarul solar mexican, la începutul lunii august şi dura 30 de zile.
   Pentru vechile civilizaţii mexicane, Moartea nu cunoştea conotaţiile morale europene, nu exista infern sau paradis, nu exista recompensă sau penitenţă a sufletelor. Ei credeau că drumurile destinate sufletelor morţilor erau determinate de tipul morţii suferite, astfel locurile unde mergeau erau:
- Tlalocan sau paradisul lui Tláloc, zeul ploii, aici ajungeau cei care mureau în circumstanţe legate de apă.
 - Omeyocan, paradisul soarelui, condus de Huitzilopochtli, zeul războiului. În acest loc, ajungeau doar cei care mureau în luptă, captivii sacrificaţi şi femeile care mureau în durerile facerii.
-Mictlán, locuit de Mictecacíhuatl şi Mictlantecuhtli, Domnul şi Doamna Morţii, era destinat celor care mureau de moarte naturală 
- Chichihuacuauhco, unde ajungeau sufletele copiilor. Aici se găsea un copac din ale cărui ramuri curgea lapte, din care aceştia se hrăneau.
    Morţii îngropaţi în perioada prehispanică erau însoţiţi de ofrande care conţineau două tipuri de obiecte: cele pe care mortul le-a utilizat în timpul vieţii (instrumente muzicale precum flautul şi toba) şi cele de care avea nevoie în călătoria dintre lumi: sculpturi ale zeităţilor funerare, cădelniţe, urne şi cranii umane din diferite materiale (piatră, jad, cristal).
   La venirea în America, în secolul al XVI-lea, spaniolii au adus propriile sărbători în care erau comemoraţi morţii, iar în urma fuziunii dintre culturile americană şi europeană s-a creat un sincretism care a amestecat religiile celor două continente, facând astfel să coincidă sărbătorile catolice Ziua tuturor Sfinţilor şi tuturor Sufletelor cu sărbătoarea similară mezoamericană, dând naştere astfel la Ziua Morţilor.
  Pe 7 noiembrie 2003, UNESCO a declarat festivalul indigen Ziua Morţilor din Mexic "Capodopera ce aparţine Patrimoniului Oral şi Intangibil al Umanităţii”. Această distincţie a fost acordată pentru că este "una dintre reprezentările cele mai relevante ale patrimoniului viu din Mexic şi din lume, şi ca una dintre expresiile culturale cele mai vechi şi de cea mai mare forţă în cadrul grupurilor indigene ale ţării”. "Această întâlnire anuală între persoanele care sărbătoresc şi strămoşi, relevă o funcţie socială care atribuie individului un loc în cadrul grupului şi contribuie la afirmarea identităţii”.

Altarul Morţilor

   Pentru a sărbători Ziua Morţilor, se creează, în camera cea mai importantă a casei, un altar în onoarea morţilor familiei. Această tradiţie are la bază credinţa că sufletele morţilor se întorc în lumea celor vii pentru a trăi alături de familiile lor timp de două zile. Pentru a ridica un altar se folosesc o masă şi cutii de lemn sau carton, având de obicei de la 3 la 7 niveluri, reprezentând straturile existenţei după tradiţia catolică.

Elementele constitutive sunt:

- fotografia celui decedat care se aşază în partea cea mai înaltă şi mai vizibilă a altarului;
- crucea de lemn şi sare pentru purificarea sufletelor;
- tămâie care purifică energiile şi sfinţeşte locul dedicat ritualului;
- arc din lemn cu flori care simbolizează intrarea în lumea morţilor;
- hârtie perforată, semnificând bucuria sărbătorii Zilei Morţilor şi a vântului;
- lumânări şi candele pentru altar, reprezentând lumina ce călăuzeşte această lume;
- florile Cempaxóchitl (specie de crizantemă galbenă), culoarea sa simbolizând lumina razelor soarelui şi indicând sufletelor drumul pentru a ajunge acasă;
- cranii, ca aluzie la moarte, făcute din zahăr, lut şi ipsos;
- apă, simbol al purităţii sufletelor, al ciclului continuu al regenerării vieţii şi al morţii şi ca promisiune a fertilităţii vieţii şi agriculturii. Se aşează un pahar cu apă curată pentru ca sufletul să-şi astâmpere setea după călătoria din lumea morţilor, iar pentru a se îmbăia, se aşează săpun, prosop şi oglindă;
- pâine, reprezentând generozitatea gazdei şi darul pământului însuşi;
- mâncarea se pregăteşte după gustul morţilor pentru a se putea bucura de armona acestora. Mâncarea nu este doar pentru sufletul vizitator, ci şi pentru familie, care sărbătoreşte vizita rudelor moarte;
- băuturi alcoolice sau ţigări pe placul mortului;
- obiecte personale, care au aparţinut morţilor în timpul vieţii pentru ca sufletul să-şi amintească momentele vieţii sale, iar pentru sufletele copiilor se pun jucării;
- alte obiecte ale artei populare mexicane, lanţuri din hârtie creponată.

   Sărbătoarea începe în momentul în care o rudă aprinde lumânările altarului rostind numele morţilor, apoi se roagă pentru ca sufletele să ajungă cu bine. Rudele se aşează şi consumă alimentele pregătite pentru această ocazie, ascultă muzica pe care rudele decedate o ascultau cât erau în viaţă, vorbesc despre noutăţile din familie, amintindu-şi anecdote legate de cei morţi şi cer pentru ei odihna veşnică.
  Sărbătoarea este o reîntâlnire, deşi scurtă, fericită, cu promisiunea de a-i întâlni dincolo, când va veni momentul. La sfârşit, se sting lumânările, îşi iau rămas bun de la suflete, urându-le drum bun pentru întoarcerea în lumea morţilor şi rugându-i să revină în anul următor.
  În expoziție va fi realizat un astfel de altar în amintirea scriitorului mexican Carlos Fuentes şi a etnomuzicologului român Constantin Brăiloiu.
  Expoziția va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Seara de arii si lieduri



Diaspora romana


Daniel Prunaru-Reagan, Ioan Flechtenmacher


Romanian Heritage Center, Chicago, S.U.A.


2 noiembrie 2012