luni, 1 octombrie 2012

Roata cu o singura spita


Prezente romanesti peste hotare


Lansare de carte


Nichita Stanescu


New York, S.U.A.


3 octombrie 2012





    Editura newyorkeză Archipelago Books va lansa (la ora 18:30) antologia Wheel with a Single Spoke (Roata cu o singură spiţă) ce cuprinde o selecţie din poezia lui Nichita Stănescu, în traducerea lui Sean Cotter. 
    Volumul, publicat cu sprijinul programului Translation and Publication Support al Centrului Naţional al Cărţii, este cea mai cuprinzătoare antologie din Statele Unite dedicată poetului român.
    Lansarea organizată în colaborare cu ICR New York va avea loc la sediul prestigioasei asociaţii a poeţilor din New York, Poets House din Manhattan. 
   În cadrul evenimentului, traducătorul Sean Cotter va lectura, împreună cu actorul Vasile Flutur, o serie dintre poeziile din volum, în limba engleză şi în română. De asemenea, poeta şi dramaturgul Saviana Stănescu va avea o intervenţie despre relevanţa şi semnificaţia acestei apariţii editoriale în SUA. 

Adresa: 
Poets House, Kray Hall
10 River Terrace, NYC

***Informatie valorificata prin intermediul domnului Florin Dochia.



La Joie de l'Harmonie



Diaspora romana


Asociatia La Muse Heritage Musical 


Montreal, Canada 


30 septembrie 2012






Marina Negruta (soprana)




Victoria Mnatsakanova (pian)




Vlad Horia Guzu (chitara)


Vlad Guzu si Cristina Marcu (soprana)




Marina Negruta si Ioana German (presedintele asociatiei)




Identitate si Corp



Arta plastica contemporana romaneasca


Adela Bonat, Romana Mateias


Galeria Galateea, Bucuresti


28 septembrie - 15 octombrie 2012








   În lucrările Romanei Mateiaş interpretarea simbolică a identităţii devine vizibilă prin imagistica structurală a materialului ceramic, în timp ce personajele Adelei Bonaţ creează o identitate figurativă recompusă din fragmente. Cele două artiste îşi construiesc discursul pornind de la 
conceptul de “mise-en-abîme”. 
   “Semnificaţia operei nu o găsim în totalitate conţinută de corpul efectiv al lucrării, ci ea se completează prin ideile cu care intră în rezonanţă, prin asocierile fireşti şi imprevizibile care se nasc empatic în timpul percepţiei vizuale. Reflecţiile culturale, ce amprentează interpretările artiştilor, se oglindesc în opera de artă transformată în artefact.   
   Viziunea artistică presupune interesul pentru formă şi detaliu, pentru expresia facială şi corporală, cât şi preocuparea pentru expresia calităţilor plastice specifice materialului ceramic.”(Romana Mateiaş)


  "Corpul uman, un univers explorat de artişti, se reconfigurează într-o serie impresionantă de reprezentări vizuale, interpretări şi definiţii conceptuale. Încercând să ne explicăm imaginea, elementele vizuale create de artist, suntem supuşi involuntar la un brainstorming de context. Elementele vizuale, recognoscibile, creează conexiuni între ele şi lumea reală, fiecare privitor stabilind astfel nişte ipoteze referitoare la tema şi subiectul lucrării. Semnificaţia operei nu o găsim în totalitate conţinută de corpul efectiv al lucrării, ci ea se completează prin ideile cu care intră în rezonanţă, prin asocierile fireşti şi imprevizibile care se nasc empatic în timpul percepţiei vizuale. Reflecţiile culturale, ce amprentează interpretările artiştilor, se oglindesc în opera de artă transformată în artefact. Viziunea artistică presupune interesul pentru formă şi detaliu, pentru expresia facială şi corporală, cât şi preocuparea pentru expresia calităţilor plastice specifice materialului ceramic.
   În multe lucrări forma corpului uman nu este reprezentată, artistul optând pentru o interpretare simbolică, folosind ceramica ca suprafaţă de joc şi experiment pentru texturi, grafisme şi glazuri colorate, volumele, formele fiind un pretext pentru desfăşurarea unor suprafeţe spectaculoase.
În cazul artistei Adela Bonaţ reprezentarea a luat forma unor marionete concepute din segmente ceramice articulate. Omul păpuşă, omul marionetă, omul mascat asemănător cu personajele unor poveşti, în reprezentări fanteziste, umoristice, au în spate un concept filosofic, o reflecţie asupra condiţiei fiinţei umane. Lucrarea poate fi încadrată în ceramica bidimensională, forma fiind redusă la suprafeţele plane completate prin grafia desenelor ce întregesc ansamblul. Desene, grafisme, letrisme şi intervenţiile picturale de glazuri şi pigmenţi creează identitatea siluetelor.” 
    Text: Romana Mateiaş


Photo








Adresa: Calea Victoriei 132, Bucureşti
Manager galerie: Raluca Băloiu

Program:
luni: 11-19
marţi-vineri: 12-20
sâmbătă –duminică: închis

Unpolished - Young Design from Poland



Institutul Polonez


Arta plastica contemporana


Bucuresti


28 septembrie - 11 noiembrie 2012






Curatori: Agnieszka Jacobson-Cielecka, Paweł Grobelny
                Vernisaj: vineri, 28.09.2012, 19:00
           Prezentarea proiectului de catre curatori: 28.09.2012, 17:00
Designeri: 
Aze Design, Beton (Marta Rowińska + Lech Rowiński), DBWT (Daria Burlińska + Wojciech Traczyk), Agnieszka Czop + Joanna Rusin, Fawory (Małgorzata Piotrowska + Monika Niezabitowska), Gogo (Maria Makowska + Piotr Stolarski), Kafti Design, Bogdan Kosak, Malafor (Agata Kulik-Pomorska + Paweł Pomorski), Mopsdesign (Joanna Chomka-Jaworska + Arkadiusz Jaworski), Bartosz Mucha, Alicja Patanowska, Monika Patuszyńska, Katarzyna Delfina Petkow, Magdalena Trzcionka, Oskar Zięta
arhitecţi: 
Beton, db2 architekci, Jojko+Nawrocki Architekci, 
Medusa Group, nsMoon Studio, Plus 48, Stadtpark
Organizatori: 
Institutul Polonez din Bucureşti, Muzeul Regional din Stalowa Wola, MNAC
Adresa: str. Popa Savu, nr. 28

  In expoziţia Unpolished nu există obiecte produse pe scară industrială. Majoritatea obiectelor sunt prototipuri, serii scurte, unicate. În cursul procesului industrial, particularitatea obiectelor este adesea estompată, iar procesul care a condus la apariţia acestora devine invizibil.
  Expoziţia a fost prezentată în cadrul multor festivaluri prestigioase de design şi muzee de artă aplicată precum Salone del Mobile de la Milano, Designer’s Days şi Design Week de la Paris, Inno Design Tech Expo de la Hong Kong sau Muzeul de Artă din Köln şi Muzeul de Design din Helsinki.
  Ediţia din Bucureşti a expoziţiei este mai vastă decât cele anterioare - vor fi prezentate 24 dintre cele mai interesante lucrări a 17 designeri şi grupuri de designeri şi 8 proiecte realizate de tineri arhitecţi.
  Expoziţia este însoţită de conferinţe pe tema designului polonez contemporan şi de proiecţii de film. 

Soția din Paris



Lansare de carte


Paula McLain


Librăria Humanitas Kretzulescu, București


2 octombrie 2012





   Editura Humanitas Fiction va invita marti, 2 octombrie, ora 18.30, la Libraria Humanitas Kretzulescu (Calea Victorie nr. 45) sa petreceti o seara pariziana cu Dan C. Mihailescu, Iulia Gorzo, Radu Paraschivescu si Denisa Comanescu. Vom vorbi despre cuplul teribil al Parisului anilor '20 - Ernest Hemingway si Hadley Richardson, dar si despre Montparnasse-ul de atunci, vestit prin cafenelele sale cu jazz si cu absint.

   Maria Raducanu si Pedro Negrescu vor recrea lumea ce devenise sinonima cu jazzul, iar 
impreuna cu actrita Mihaela Radescu vom descoperi cea mai frumoasa poveste de dragoste din istoria literaturii americane in paginile romanului recent aparut la Humanitas Fiction, Sotia din Paris de Paula McLain.


   Seara pariziana este asortata cu preparate gastronomice precum celebrele tartines à la mousse de crevettes, tartines au fromage bleu et noix, magret de canard au confit d'orange alaturi de un pahar de vin frantuzesc, toate pregatite special pentru acest eveniment de La Bonne Bouche. 

Work In Progress - Turnul Babel



Arta plastica contemporana romaneasca


Traian Boldea


Anaid Art Gallery, Bucuresti


26 septembrie - 6 octombrie 2012




Expozitia are loc in cadrul Programului Work In Progress by Anaid Concept Space.

   Acesta este destinat artiştilor care îşi doresc sa expună un proiect în lucru, care nu este încă finalizat, o idee sau o mini-serie de lucrări din cadrul unui program artistic mai amplu. Programul nu îşi propune să prezinte o expoziţie în sine, ci mai degrabă un fragment aflat în lucru dintr-un viitor proiect artistic, este o pastilă de artă contemporană pentru o săptămână.
   Proiectul Work in Progress Turnul Babel prezintă un fragment din ampla serie Agorafobia. Seria cuprinde: Turnul Babel, Arhanghelul Gabriel, Schiţa Bunei Vestiri, Sodoma şi Gomora, Cei Patruzeci de Mucenici din Sevastia, Ioan Botezătorul, Apocalipsa lui Pavel, Necrofobia,  Vânătorii, Raiul, Judecata de Apoi.
   Agorafobia este definită ca frica de a te afla într-un spaţiu deschis sau în mulţime, în spaţii publice, teama de a părăsi o zonă sigură. Turnul Babel reprezintă  proiectul cel mai nou al seriei. Lucrările au fost concepute special pentru spaţiul claustrofobic al unei scări interioare, desfăşurându-se pe trei laturi. Primele trei lucrări şi schiţele proiectului, pentru peretele vestic, vor fi prezentate publicului. Aceste lucrări vorbesc de momentul construirii turnului, moment în care mulţimea devine forţa creatoare. Teatrul, muzica, arta, filosofia se împletesc pentru a domina mulţimea. Pe peretele nordic, Traian Boldea, prin intermediul unei singure lucrări va oferi imaginea unei mulţimi pline de vanitate în cadrul căreia virtuţile cardinale sunt omorâte, iar cele teologice sunt alungate. Peretele vestic, încă în stadiu de idee, va prezenta apariţia divinităţii, dărâmarea turnului şi Gradina Parnasului.
   Minuţiozitatea lucrului în tuş în peniţă şi ideea mulţimii delirante conturează un proiect de o tenacitate fantastică şi o bogată încărcătură filosofică. În mulţime îi puteţi întâlni pe Platon, Michelangelo, Leonadro, Shakespeare etc., trebuie doar să-i căutaţi atent.  
   Anaid Art Gallery vă invită să faceţi o incursiune în arta contemporană de  luni până vineri între orele 11:00 – 19:00, sâmbăta între orele 10:00 – 18:00.  

   Adresa: strada Slobozia, nr. 34

  Curator: Diana Dochia

Festivalul Ceaiului si al Cafelei



Ceainaria Infinitea, Bucuresti


Editia a IV-a, 1 - 7 octombrie 2012






SEARA 5 O’CLOCK 

Marti, 2 octombrie, ora 18:30
Tea& Coffee Festival, aflat la a patra editie, are loc in perioada 1-7 octombrie 2012 si cuprinde o serie de manifestari si spectacole in ceainarii si cafenele bucurestene precum si o expozitie de ceai, cafea, arta, decoratiuni si mobilier traditional, intre 5 si 7 octombrie, la Bell’Agio Casa.
CEAINARIA INFINITEA este gazda evenimentului 5 O’CLOCK, o seara cu tematica britanica, care se va desfasura de la ora 18:30 pana spre miezul noptii.
PROGRAMUL EVENIMENTULUI

Ora 18:30 – Atelier de bune maniere
   Asociatia Manieres va invita pentru o ora sa descoperim impreuna bunele maniere de ieri si de azi. O incursiune in lumea etichetei, a printilor si printeselor pana in prezentul tumultos.
Un quiz care ne ajuta sa descoperim logica din spatele diferitelor uzante si o mini piesa de teatru despre bunele maniere – toate acestea ca sa ne aducem aminte ca bunele maniere continua sa fie cartea noastra de vizita catre noi orizonturi.
Ora 20:00 – Smooth Jazz Concert: Malin Cristache (chitara) & Alexandru Borsan (pian)
    MALIN CRISTACHE este liderul trupei Hot Club de Bucharest care canta jazz manouche, un gen muzical care readuce pe scena savoarea pieselor jazz-ului arhaic din anii '30, precum si genialitatea fondatorului sau, francezul Django Reinhardt. Chitaristul Malin Cristache este implicat in mai multe proiecte cu stiluri muzicale diferite.
    ALEXANDRU BORSAN a debutat in cluburile bucurestene si a fondat, alaturi de Catalin Milea (saxofon), grupul Jazz Challenge cu care a obtinut Premiul I la Festivalul de Jazz de la Brasov. Colaboreaza cu o serie de lideri precum Garbis Dedeian, Mircea Tiberian, Dinu Simon. Din martie 2002 este co-leader al cvartetului The New Young, prezent pe scenele de club din Bucuresti, Arad sau Timisoara.
PREMII LA TOMBOLA

Obiecte fine si pretioase de la AZAY
Carti de la books-express.ro
Vouchere cadou de la Infinitea
PARTENERI
ASOCIATIA MANIERES este prima organziatie neguvernamentala promotoare a buneleor maniere in societatea romanaeasca. Printre activitatile sale se numara cursuri de bune maniere si etica in gradinite, scoli si firme, dar si ateliere de dezvoltare personala prin educatie nonformala.
www.training-eticheta.ro
De 5 ani, AZAY este sinonimul excelentei si rafinamentului regal in arta mesei.
Colectiile propuse de AZAY sunt produse de Furnizorii Oficiali ai Casei Regale a Marii Britanii: WEDGWOOD , ARTHUR PRICE of ENGLAND , CLIVE CHRISTIAN , J.L.COQUET , ROYAL ALBERT sau sunt semnate de designeri celebri (VERA WANG, JASPER CONRAN, KENZO, MONIQUE LHUILLIER) ori de Star Chef renumiti (Gordon Ramsay, Donna Hay, Martha Stewart) .
www.azay.ro
BOOKS EXPRESS reprezinta un grup de oameni care isi petrec timpul impreuna si pe care ii leaga o pasiune. Se adreseaza tuturor cititorilor ce impartasesc interesul pentru carti de calitate, care schimba idei si pareri si vor sa fie la curent cu tendintele din domeniul lor de activitate. Pe books-express.ro se gasesc cele mai importante carti aparute in limbi de circulatie internationala.
www.books-express.ro
PARTENERI MEDIA
bewhere.ro • zilesinopti.ro • onlinegallery.ro • webcultura.ro • metropotam.ro • asociatiapaspartu.ro
Bilet concert: 20 de lei
Rezervari: 0723 175 300
Ceainaria Infinitea: str. Dr. Grigore Romniceanu nr. 7 (Cotroceni)

Un nou lacas de cultura



Initiative de toata lauda


Inaugurarea Casei Artelor


Bucuresti


30 septembrie 2012



   În prezenţa a 200 de invitaţi, personalităţi ale lumii artistice şi iubitori de cultură, primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoiţă, acompaniat de pianistul Horia Mihail, a inaugurat duminică, 30 septembrie, pianul Steinway aflat în sala de concerte a Casei Artelor. Momentul, dublat de recitalul de muzică clasică susţinut de cunoscutul artist, marchează simbolic introducerea Casei Artelor în circuitul cultural bucureştean. 


   În cadrul evenimentului, invitaţii au putut vizita o expoziţie de fotografii amenajată în sala Constantin Brâncuşi, precum şi câteva dintre spaţiile pe care noua clădire le pune la dispoziţie.     
   De asemenea, a avut loc vernisajul unei expoziţii cuprinzând 20 de lucrări de artă modernă semnate de şapte artişti plastici români - Bogdan Hojbotă, Adela Bonaţ, Arthur Bota, Genţiana Bota, Misha Diaconu, Aniela Ovadiuc şi Mihai Ungureanu. 

   
  Toate aceste momente au pregătit mult aşteptatul recital susţinut în sala George Enescu de pianistul Horia Mihail, compus din fragmente muzicale de Ludwig van Beethoven, Robert Schuman şi Franz Liszt.


   "Ne aflăm într-un adevărat templu al culturii. Casa Artelor este pregătită să găzduiască cât mai multe evenimente cu rezonanţă artistică şi educaţională. Avem nevoie de astfel spaţii moderne în care să celebrăm arta în toate formele ei”, a declarat, în deschiderea recitalului, primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoiţă.
   Situată pe strada Gheorghe Petraşcu nr. 49, Casa Artelor este construită pe o suprafaţă de 1.565 de metri pătraţi şi dispune de un număr impresionant de spaţii cu multiple funcţionalităţi precum: două amfiteatre în aer liber cu o capacitate de 200 de locuri fiecare, o sală de concerte de 192 de locuri unde pot avea loc şi spectacole de dans, de teatru şi conferinţe, o sală dedicată artelor plastice, două săli de coregrafie, 35 de săli de studiu al instrumentelor muzicale, două săli pentru ansambluri instrumentale şi corale,o sală pentru concerte camerale şi un studio de înregistrări.


Robert Negoita alaturi de Alice Barb (regia si scenografia evenimentului) 
si de George Ivascu (actor)


Impreuna prin labirintul preistoric



Initiative de toata lauda


Muzeul National al Carpatilor Rasariteni


Sfantu Gheorghe 


15 august - 15 noiembrie 2012






   Proiectul cultural este finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional.

   Partenerii Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni în realizarea acestui proiect, sunt: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi P

rotecţia Copilului Covasna şi Asociaţia Cultural-Ştiinţifică Carpaţii Răsăriteni.

   Obiectivul general al proiectului îl reprezintă facilitarea accesului la produsul cultural şi la moştenirea culturală tradiţională imaterială locală şi naţională a 150 de copii şi tineri din clasele primare, gimnaziale şi liceale, instituţionalizaţi în centre de protecţie socială din judeţul Covasna, prin organizarea unor vizite tematice ghidate şi ateliere de creaţie în lunile septembrie – octombrie 2012, coordonate de specialişti din cadrul MNCR şi de un număr de 10 tineri voluntari, cursanţi ai Cercului Tradiţie şi modernitate.

   Fiecare program în parte include o vizita tematică la muzeu, vizitarea expoziţiei curente de la sediul central al MNCR – Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc, Dâmbul cetăţii (cea mai modernă expoziţie din Romania la momentul actual, din punct de vedere al prezentării şi punerii în scenă a rezultatelor cercetărilor arheologice) - şi participarea copiilor şi tinerilor la două ateliere tematice, legate de această expoziţie. Pe lângă aceste ateliere, copii şi tinerii vor beneficia şi de un suport de curs special pregătit în cadrul acestui program – un caiet de lucru bilingv care îi va ajuta pe aceştia să reţină informaţiile transmise prin vizitarea expoziţiei şi atelierele de lucru şi le va oferi informaţii suplimentare, prin jocuri, teste şi alte metode vizuale şi scriptice. 













Targul Mare de la Caransebes



Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita


Caransebes


12 - 14 octombrie 2012




TÂRGUL MARE DE LA CARANSEBEȘ


   Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin organizează, în perioada 12- 14 octombrie 2012, Târgul Mare de la Caransebeș. 
   Vor participa o serie de producători locali, precum și meșteri din diferite zone ale țării.

  Atmosfera va fi întreținută de spectacole de muzică populară și nelipsiții mici de Deva.

Pe simezele campinene



Arta plastica contemporana romaneasca


Daniela Rindasu


Casa Municipala de Cultura Geo Bogza, Campina


12 - 31 octombrie 2012





  Daniela Rîndaşu este artist plastic, poate mai puţin cunoscut publicului câmpinean, cu toate că s-a născut la Câmpina, în 1967. După absolvirea Liceului de Arte Plastice N. Tonitza din Bucureşti, a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice Luceafărul din Bucureşti, Secţia Pictură, clasa Teodor Moraru, pe care l-a absolvit în 2004. Pe parcursul perioadei de studiu, s-a ocupat şi de pictura bisericească, a activat în învăţământ, apoi în studiourile ProTv de la Buftea. A participat la mai multe expoziţii personale şi de grup, începând din 1994. După absolvirea Institutului de Arte Plastice a plecat din ţară, în Dubai – unul dintre cele şapte Emirate Arabe Unite -, în India, Maroc, Singapore, Thailanda, China şi aproape toate ţările europene, dar nu s-a oprit aici, fiind într-o continuă căutare. Abordând în arta sa o tehnică mixtă (colaj, şablon, pictură, diverse alte texturi) surprinde privitorul mai mult decât plăcut, având în vedere şi influenţele Orientului, reuşind să transmită prin pânzele sale, emoţii inedite încărcate de exotic, dar şi ţinând cont de atracţia sa către lucruri atinse de patina timpului. Anul trecut, Daniela Rîndaşu a fost primită în rândul membrilor din Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) Ploieşti (fragment din prezentarea aparuta in zvp.ro (ziarul Valea Prahovei).
  Dintr-un interviu publicat tot aici am aflata ca a participat, cu lucrari de butaforie, la peliculele de lung metraj: Modigliani. Cave, Fire, Gunpowder Treason and Plot. 


  Informatia despre expozitie provine de la dl. Florin Dochia.
  

Legacy of Change



Gala Corpului Pacii in Romania


 22 Years of Peace and Friendship 


Bucuresti 


27 septembrie 2012





   Corpul Păcii în România şi Ambasada SUA a invitat jurnaliştii să participe la gala Legacy of Change: 22 years of Peace and Friendship care a avut loc joi, 27 septembrie 2012, începând cu ora 17:30, la reşedinţa ambasadorului SUA din strada Kiseleff nr. 21, Bucuresti.
  Odată cu acest eveniment, Corpul Păcii în România sărbătoreşte cei 22 de ani de cooperare şi colaborare între guvernele român şi american prin intermediul voluntariilor Corpului Păcii şi al angajaţilor săi. Corpul Păcii îşi va închide programul din România în luna august 2013. Gala a inclus şi un târg interactiv în care s-au prezentat câteva dintre proiectele şi schimburile culturale dintre voluntarii americani şi comunităţiile locale româneşti în care ei au trăit şi şi-au desfăşurat activitatea. Corpul Păcii a adus în România în cei 22 de ani de program peste 1.200 de voluntari care au lucrat în 230 de comunităţi din întreaga ţară.
   Gala a fost deschisă prin discursuri susţinute de catre directorul Corpul Păcii în România,  Ambasadorul SUA, reprezentantul guvernului României, directorul regional al Corpului Păcii şi voluntari. Gala a fost urmată de un târg în care voluntarii Corpului Păcii şi partenerii români au fost gazdele celor 16 standuri de prezentare a schimburilor culturale. Peste 200 de invitaţi au asistat la expoziţii de fotografie ilustrând viaţa şi proiectele voluntarilor în România, la demonstraţii de încondeiere a ouălelor, la o prezentare de costume populare, dansuri şi jocuri interactive. 



Daciana Ungureanu, una dintre participantele la aceasta Gala 
si din ale carei imagini va impartasesc si voua.


   








Alaturi de MarK Tudose - Spoonman - Omul Lingura


Impreuna cu Sheila Crowley - Director Corpul Pacii Romania


Alaturi de Andrea, Silviu Botezatu si Laura Botezatu-director Jr. Corpul Pacii Romania