duminică, 26 august 2012

Premiul Herald Angel


Succese românești peste hotare


Silviu Purcărete 


 Edinburgh, Scotia


25 august 2012



    Silviu Purcarete a fost distins cu acest premiu pentru montarea spectacolului de teatru Calatoriile lui Gulliver. Angajat in alte proiecte, regizorul nu a putut fi prezent la decernarea acestei distinctii dar a transmis, prin Cristopher Wynn, director de dezvoltare si de sponsorizare al festivalului de la Edinburg ca: "Este o onoare si o placere sa primesc acest premiu. Multumesc !"
    Ceremonia l-a avut ca amfitrion pe Keit Bruce, editorul secţiunii arte de la cotidianul The Herald, care a anunţat premiul, acesta spunând: 
   "Regizorul român Silviu Purcărete este un oaspete obişnuit al Scoţiei, atât în Glasgow, cât şi în Edinburgh, unde a mai prezentat producţia Faust la Ingliston, în cadrul Festivalul Internaţional de la Edinburgh. Regizorul a revenit în acest an cu o adaptare după Călătoriile lui Gulliver ale lui Jonathan Swift, în colaborare cu compozitorul irlandez Shaun Davey, în care vorbeşte atât despre autor, cât şi despre carte, într-un mod amuzant şi în care aduce un cal adevărat pe scenă" 
   Cele cinci reprezentaţii ale spectacolului Călătoriile lui Gulliver de la Edinburgh au avut loc în perioada 17 - 20 august la King's Theatre şi reprezintă prima producţie românească de teatru comisionată vreodată de Edinburgh, cel mai important festival al artelor spectacolului din lume.
   Premiile The Bank of Scotland Herald Angel, cunoscute sub titlul The Herald Angels Awards, sunt oferite începând din anul 1995 pentru a recunoaşte excelenţa în domeniul artelor în urma unor analize făcute atât în cadrul Festivalului Internaţional de la Edinburgh, cât şi Edinburgh Fringe.
   Acesta este cel de-al doilea trofeu obţinut pentru un membru al Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, după ce în 2009 actriţa Ofelia Popii a primit acelaşi premiu pentru rolul Mefisto din mega-producţia Faust.
   Scenografia spectacolului poartă semnătura lui Dragoş Buhagiar, iar din distribuţie fac parte actorii Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Tomohiko Kogi, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu, Alexandru Nicoară, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Natalie Sigg, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei şi Corina Vişinescu.

Expozitia: Arta Moderna




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta Elite Prof Art, Bucuresti


30 august - 30 septembrie 2012




Toamna Cristalelor



Institutul Geologic al Romaniei


Muzeul National de Geologie, Bucuresti


14 - 16 septembrie 2012