vineri, 17 august 2012

Patrimoniul arhitectural


moNUmente UITATE (2)


Conacul San Benedictus - Cricău, județul Alba




     In umbra impunatoarei Biserici Reformate-Calvine din Cricau, se ascunde un conac. Pe poarta, firma: San Benedictus. A fost al unui "grof", Burger Adalbert. Din spusele localnicilor se pare ca era din Targu Mures. Avea pamanturi multe, cu vii, cumparate de pe urma negotului cu pacura. A murit in orasul natal dar a fost inmormantat aici, pe colina din spate. Dupa razboi cladirea centrala, cea mai frumoasa, a devenit magazie a CAP-ului.
     La un momentdat, dupa ce a fost cumparat de catre noii proprietari si supus unor minime restaurari, a facut parte din programul Drumul Vinului. Dupa care, de cativa ani, a devenit un spatiu de cazare modernizat.


Iata cum este prezentat pe site-ul spatiului de cazare respectiv:
    "Situat la 15 km de Municipiul Alba Iulia, intr-o zona colinara de un pitoresc aparte, Conacul San Benedictus va ofera armonia perfecta. Frumusetea irezistibila a imprejurimilor va atrage la plimbari, pasii purtandu-va inevitabil pe Valea Cricaului si in padurea din apropiere. Aici linistea, armonia, culoarea si bucuria iau imediat locul stresului si freamatului citadin. Inconjurat de mult spatiu verde te poti relaxa pe cinste daca alegi sa iti petreci aici un sfarsit de saptamana".




Senzatie si miscare



Arta plastica contemporana romaneasca


Gheorghe Mardare


Expozitie de pictura, grafica, instalatie media, obiect


Elite Art Gallery, Bucuresti


16 - 26 august 2012




   Este prima expoziţie personală în Romania a pictorului şi criticului de artă basarabean Gheorghe Mardare.
  Grafica lui poartă amprenta unui caracter experimental. El experimentează materialele, îmbinând adeseori în acelaşi desen creionul, pastelul, carbunele şi praful de grafit.
   Lucrările din expozitie  sunt bazate pe perceperea existentialistă şi senzuală a evenimentelor şi fenomenelor, marcată de un pronunţat caracter asociativ iar dacă imaginarul acestora o să va racoleze spiritul la anumite emoţii şi trăiri, însemnă ca senzaţia transferată în pata de culoare mai este vie şi această expoziţie îşi serveste din plin scopul.
   Expozitia poate fi vizitata, pe strada Academiei nr. 15, in perioada 16  – 26 august in fiecare zi de luni pana vineri de la ora 11:00 la ora 19:00, iar sambata de la ora 10:00 la ora 14:00.


In memoriam George Enescu



Centrul de Cultura Arcus


George-Constantin Rizea


24 august 2012






Proiect realizat și prezentat de criticul muzical Ecaterina Stan.

Centrul de Cultură Arcuş pune la dispoziţia publicului un microbuz 
cu plecare la ora 18:30 din faţa Teatrului.
Intrare: 4 lei

Tabara de la Akos



Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia anuala a artistilor plastici


Centrul de Cultura Arcus


30 august 2012





   Centrul de Cultura Arcus ne invita  joi,  30 august 2012, la  expozitia anuala a artistilor plastici 
reuniti in tabara de pictura si restaurare de la conacului Arkos.
   In cadrul evenimentului vor fi expuse creatii ale artistilor participanti, o adevarata intalnire dintre generatii: Mirela Hagiu, Adalgiza Harabagiu, Daniel Ionescu, Ion Lazar, Ioan Oratie, Maria Nichifor, Corina Perianu, Vlad Perianu, Despina Tudor si Oana Unciuleanu.
   Cu ocazia evenimentului artistic se poate viziona si cladirea Conacului Arkos, construit in 1773 in stil neobaroc si neorenascentist , precum si Capela si gradina acestuia.

Arta si mestesug



Mandria de a fi roman


Cusaturi populare din Romania




























Reproduceri din volumul omonim, semnat Virginia Smarandescu-Arisanu, 
aparut in 1978 la Editura Tehnica 


Nou lacas de cultura



Initiative de toata lauda


Inaugurarea Casei Muzeu

 

Andrid, judetul Satu Mare


18 august 2012


      
    Amenajată ca obiectiv muzeistic de către Muzeul Judeţean Satu Mare, cu implicarea constantă a locuitorilor satului, casa din Andrid reflectă stilul arhitectonic tradiţional, ocupaţiile şi modul de viaţă al oamenilor din Valea Ierului. 
    Inaugurarea muzeului este unul dintre evenimentele principale din cadrul Festivalului Berzei. Aceasta manifestare a fost demarata prima data in 1997 cand localitatea a fost declarata Sat european al berzei, onoare care se acorda anual cate unei localitati dintr-o tara europeana.



Deschiderea Casei Muzeu de la Andrid




Primaria comunei




La Belle Epoque in Bucuresti



Initiative de toata lauda


Idei Urbane - Plimbari Urbane


 Modernizarea orasului sub Carol I


Bucuresti


18 august 2012



     Vă fac o invitație la un nou eveniment Plimbari Urbane. Sâmbătă, 18 august, ne plimbăm pe noul traseu La Belle Epoque in Bucuresti - Modernizarea orasului sub Carol I. Vom discuta despre dezvoltarea extraordinară a oraşului în perioada domniei lui Carol I. Vom descoperi împreună modul în care oraşul vechi a fost transformat prin investiţii în infrastructură, prin edificarea unor construcţii emblematice şi transformarea definitivă a unei foste zone de mahala. Pe întregul traseu veți putea vedea imagini de epocă, planuri vechi și noi, schițe, astfel încât să aveți o imagine completă a modului în care a evoluat această zonă.

     Data: 18 august 2012
     Punct de întâlnire: Gara Filaret


          chiar în faţa intrării principale a gării – actuala Autogară Filaret
     Ora de întâlnire: 11:00
     Traseu: Gara Filaret – Str. Dr. Constantin Istrati – Piaţa Libertăţii – 

          Str. General Candiano Popescu – Calea Şerban Vodă – Parcul Carol I – 

          Str. Cuţitul de Argint
     Durata: plimbare aprox. 2 ore (dacă se dorește, după plimbare putem continua 

          discuția la o cafenea din zonă)
     Tarif: 25 lei de persoană


     Inscriere si informatii: 

          ideiurbane@gmail.com
          www.ideiurbane.ro

  Despre proiectul Plimbari Urbane:


       Fiecare eveniment se desfășoară în general la sfârșit de săptămână. În cursul săptămânii vom anunța ce traseu parcurgem la sfârșitul săptămânii și așteptăm înscrierile prin mesaje pe email sau pe pagina de contact. Plimbările sunt structurate în același fel:  o mică introducere în care vă voi povesti ce vom vizita, prin ce zone ne poartă traseul și lucrurile de ordin “administrativ”. Apoi urmează parcurgerea traseului, durata unei plimbări fiind de 1 oră jumatate până la 2 ore. Pe întregul traseu avem pregătite materiale, planuri, schițe, poze și explicații pentru tot ce credem că trebuie pus în evidență. Vom face și pauze scurte în care vom discuta despre anumite detalii din cadrul unor zone. După încheierea plimbării sunteți invitați la o cafenea. Aici vom putea continua discuția, consultând în continuare materialele pregătite, în același timp încercand să ne gândim împreună la soluții de refacere a anumitor zone.
      Fiecare plimbare conține cele trei elemente: introducere, plimbarea pe traseu și discuțiile la cafenea. Plimbarea urbană pe care o propunem este un mod de a vă întelege orașul și o încercare de a vă prezenta și câteva noțiuni simple de urbanism. Pentru că sunt sigur că fiecare are o soluție pentru dezvoltarea unei zone, vom încerca să schițăm împreună câteva soluții de principiu.
      Pentru că în orice societate normală orice serviciu oferit se platește, plimbările urbane au un tarif fix. Prețul include prezentarea și parcurgerea întregului traseu.