vineri, 10 august 2012

Pe simezele Capitalei



Arta plastica contemporana romaneasca


Asociatia Artistilor Plastici Bucuresti


Salonul de arta moderna


Herastrau, Bucuresti


11 - 23 august 2012




Printre expozanti: Corina Chirila


Laudă sufletelor generoase



Diaspora română


Centrul Cultural Român, Dublin, Irlanda


6 august 2012



Sămânța Bibliotecii Fănuș Neagu a dat lăstari!

  Vineri, 6 august 2012, a sosit la sediul Centrului Cultural Rromân din Dublin primul transport de cărți din România. Oameni cu dragoste de carte... oameni care întrețin focul sacru al literaturii, atât prin scrierile lor, cât și prin darul de carte către oameni, sprijină proiectul nostru și ajută la împlinirea lui.
  Aceste prime cărți vin din partea unor oameni care au respirat același aer, mai mult sau mai puțin, cu Maestrul Fănuș Neagu.
   Mulțumim soției și fiicei Maestrului pentru superba colecție, în câte două exemplare, pe care ne-au oferit-o.
  Un colectiv de la Academia Română, al cărui ”suflet” este scriitorul Nicolae Iliescu, ne-a sprijinit cu peste 100 de volume. Mulțumim, așadar, domnului Nicolae Iliescu, secretar științific al secției de filologie, domnișoarei Sorina Florența Ștefan, doamnei Maria Oprea, șefa de cabinet a Președintelui, domnișoarei Dorina Rusu, secretar științific al secției de istorie și doamnei Elena Solunca de la Biroul de presă. De asemenea, mulțumim și domnului Lucian Chișu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, pentru cărțile oferite. Nu putem omite sprijinul oferit de domnul senator Viorel Badea, căruia îi mulțumim.
   Această piatră de temelie este completată de o mare parte din biblioteca personală a Dorinei Șișu.
   La sosirea acestor prime cărți au fost martori și imortalizați, oameni care dau viață acestui proiect, oameni cu dragoste de cultură, de frumos și de... oameni, pentru că nimic nu se face în amorul propriu, ci pentru bucuria și desăvârșirea sufletească a românilor care trăiesc în Irlanda și nu numai.
   În fotografie, începând de la stânga: Cibo, proprietarul Trustului Media Actualitatea irl, Viorel Hamilton Niculescu, directorul Actualității irl, Dorina Șișu, director al Centrului Cultural Român din Dublin, Ovidiu, prieten al proiectului, Raluca Caranfil, secretar șef al ziarului Actualitatea irl și prezentator al televiziunii Actualitatea irl și domnul Caranfil, cu toții aflați sub pavăza câinelui familiei Caranfil.

Dorina Șișu și Viorel Ploeșteanu, coordonatori ai Centrului Cultural Român din Dublin.



Expozitia internationala Compact Prints



Prezente romanesti peste hotare


Adriana Lucaciu, Alexandru Jakabhazi 


Townsville, Australia  


6 iulie - 12 august




Cei doi artisti timisoreni isi expun creatiile la 
Umbrella Studio Contemporary Arts, Townsville.
 Participa 166 de artisti din 21 tari.

Glasul rotilor de tren





Mocanita


Valea Vaserului


11 august 2012



Şlagăre mondiale, canţonete, valsuri vieneze, 
piese celebre de muzică clasică – 
toate acestea vă vor încânta simţurile în data de 
11 august 2012 în inima Văii Vaserului.

Tarife: 55 RON adulţi, 49 RON studenţi, 42 RON copii

Aşteptăm cu drag rezervări la numerele de telefon 
0262 353 381 GRATUIT 0262 353 381 / 
0744 686 716 GRATUIT 0744 686 716
 sau pe e-mail la info@cffviseu.com


Din creatia grafica



Muzeul Theodor Pallady


Volum si perspectiva in creatia grafica a lui Theodor Pallady


1 iulie 2009 - 30 septembrie 2012



   
       
       Expoziţie face parte dintr-un ciclu iniţiat în anul 2003 cu scopul de a pune în valoare creaţia grafică a lui Theodor Pallady provenind din fondul generos al colecţiei Serafina şi Gheorghe Răut. Această colecţie cuprinde câteva pănze semnate de Theodor Pallady, precum şi 800 de desene şi gravuri ale marelui pictor român, reprezentative pentru perioada lui pariziană.
       Expoziţia reuneşte 32 de lucrări de grafică, remarcabile prin diversitatea tehnică - de la creion şi acuarelă la tuş, pasteluri şi acvaforte. Tematica este foarte variată, publicul putând admira portrete (Doctorul Ioan Cantacuzino, Bărbat citind, Autoportret, Tânără la malul mării), nuduri (Clara Spida, Louise Cansot, Nud cu măr - Zita Blondeau), peisaje (Place Dauphine, Portul Le Havre, În apropiere de Maudon, Peisaj de ţară) şi naturi moarte. Uneori Pallady experimentează subiecte legate de lumea artistică, acestea materializându-se în compoziţii inedite: o sală de lucru a binecunoscutei Académie de la Grande Chaumière sau Modelul, care înfăţişează un nud în timp ce este desenat de doi artişti.

Proiecte de arhitectura: palate urbane



Muzeul National de Arta al Romaniei


Expozitia: I.D. Berindei (1871-1928)


Bucuresti


26 aprilie - 20 septembrie 2012




        
         
         Expoziţia cuprinde 51 de proiecte de arhitectură originale, expuse în premieră absolută într-un muzeu. O mare parte dintre aceste desene (treizeci şi cinci) sunt concepute şi semnate chiar de I.D. Berindei, restul fiind realizate de angajaţii din biroul său.
         Proiectele purtând semnătura I.D. Berindei sunt impresionante prin precizia tehnică dar sunt, în acelaşi timp, pline de savoare, vii, realizate în cel mai elegant stil Beaux-Arts. Printre somptuoasele faţade de clădiri, arhitectul a desenat trăsuri, automobile, chiar un tramvai tras de cai sau siluetele câtorva trecători, creionând discret o parte din atmosfera unei Belle Époque, strălucitoare şi în spaţiul românesc.

Organizatoarea expoziţiei: Elena Olariu, 
specialist al Muzeului Naţional de Artă al României.

Arhetipuri sculpturale. Sculptura în lemn.



Muzeul Național de Artă al României


Opere din patrimoniul Galeriei Naționale 1918-1999


București


6 iulie - 28 octombrie 2012


         

         Expoziţia cuprinde 75 de piese de sculptură în lemn din patrimoniul Galeriei  Naţionale a MNAR, create în perioada 1918 - 1999 de 22 de artişti: Hans Mattis-Teutsch, Miliţa Petraşcu, Borgo Prund, Romul Ladea, Szervátiusz Eugen, Ion Vlasiu, Vida Geza,  Constantin Arămescu, Kós András,  Balogh Peter,  Naum Corcescu, Ovidiu Maitec, Gabriela Manole Adoc, Ion Alin Gheorghiu, Mircea Ştefănescu, Alexandru Gheorghiţă, Gheorghe Iliescu-Călineşti, Rodica Popescu-Racotă, George Apostu, Laurenţiu Mihail, Constantin Popovici, Adrian Popovici.
         Expoziţia se înscrie într-un demers de valorificare a unui fond muzeal mai puţin cunoscut, fiind inedită prin numărul mare de artişti selectaţi pentru a ilustra tema propusă.
         Limitându-se la sculptura în lemn din colecţiile muzeului, expoziţia nu îşi propune o abordare exhaustivă a subiectului, ci mai degrabă o prezentare cronologică a unor repere semnificative din evoluţia acestei tehnici artistice, în viziunea sculptorilor din România, pe parcursul secolului al XX-lea.
         Lucrările selectate ilustrează câteva modalităţi prin care sculptorii români s-au raportat la noţiunea modernistă de "fidelitate faţă de materie", impusă de Brâncuşi şi generaţia lui, folosind tehnica cioplirii în lemn şi polisajul, care implică lucrul direct cu materialul sculptural şi absenţa intermediarilor (elevi, ucenici, angajaţi etc.), precum şi transferarea interesului de la obiectul reprezentării, la proprietăţile şi specificitatea materiei prime – în cazul de faţă lemnul.
         În expunere sunt prezenţi artişti interbelici, care oscilează între un modernism clasicizant şi forme radicale ale modernităţii, alături de sculptorii afirmaţi la sfârşitul anilor ’60 şi în anii ’70, perioadă de generalizare şi diversificare a expresiei abstracte, când sculptura în lemn devine un fenomen major, fiind stimulată de apariţia şi proliferarea simpozioanelor de sculptură în aer liber.
Curatorul expoziţiei: Ana Zoe Pop, specialist în cadrul Secţiei de Artă 
              Românească Modernă a muzeului şi 
co-autor al catalogului, alături de reputatul istoric de artă  Ioana Vlasiu.

Gravuri din secolele XVI-XIX



Muzeul Național de Artă al României


Antichitatea clasică între documentar și fantezie


București


20 iunie - 28 octombrie 2012


         

        Cabinetul de desene şi gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României prezintă în perioada 20 iunie – 28 octombrie 2012 expoziţia Antichitatea clasică între documentar şi fantezie. Gravuri din secolele XVI – XIX, deschisă în cadrul Galeriei de Artă Europeană, în sălile dedicate expunerii de arte grafice.
        Expoziţia cuprinde 46 de gravuri realizate în secolele XVI – XIX de artişti italieni, francezi, englezi sau din Ţările de Jos, ale căror compoziţii prezintă subiecte sau motive inspirate din antichitatea clasică – în principal din monumentele şi sculpturile Romei antice, scoase la lumină de marile descoperiri arheologice încă din epoca Renaşterii.
        Gravurile având ca subiect vestigiile antichităţii clasice, monumente, sculpturi sau motive decorative, s-au bucurat în secolul XVI de o mare popularitate. Răspândindu-se rapid în întreaga Europă, ele au devenit un important izvor de documentare şi inspiraţie pentru istorici, arheologi, arhitecţi şi artişti plastici. Cariera acestui gen de stampe s-a prelungit până în secolul XIX, încheindu-se doar odată cu apariţia fotografiei.
        Unii gravori au încercat să reprezinte cât mai fidel ruinele antice, propunându-şi chiar o reconstituire a monumentelor clasice în integritatea lor originară, pe când alţii au interpretat vestigiile antichităţii cu mai multă sau mai puţină libertate, creând compoziţii în spirit antic sau fantezii cu motive imaginare pe marginea miturilor şi a elementelor decorative antice.
         Lucrările prezentate în expoziţie au fost realizate în tehnica gravurii cu dăltiţa sau în acvaforte, de maeştri care au ştiut să exploateze creativ mijloacele de expresie ale artei gravurii, rezultând opere de o mare originalitate.        
         Dintre lucrările care se remarcă în expoziţie menţionăm: planşa lui Pietro Bartoli (c.1635 –1700) reprezentând înfrângerea lui Decebal, din seria care reproduce scenele de pe Columna lui Traian; peisajele cu ruinele romane ale lui Stefano della Bella (1612–1664); planşe realizate de François Perrier (1590-1650), din faimoasele sale serii de gravuri după statuile şi reliefurile antice, alături o stampă datorată unui copist, provenind din una dintre ediţiile olandeze ale operei lui Perrier; gravurile de secol XVIII şi XIX după „Liber Veritatis”, culegerea de desene rămase de la Claude Lorrain; sau planşele de mari dimensiuni din suita Vedute di Roma create de Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778), alături de ruinele de pe Acropole în viziunea unui gravor italian din secolul al XIX-lea.

Arta la pachet



Galeria de Arta Elite Prof Art


Targ de Sfanta Maria


Bucuresti


13 - 18 august 2012 



    In zilele de 13-18 august suntem invitati sa achizitionam obiecte de arta
 la preturi de sub 500 ron: 
icoane, decoratiuni interioare, tablouri (pictura pe sticla, ulei pe panza, grafica, etc.), 
albume de arta ale unor pictori romani consacrati.

Adresa: Cotroceni, strada Dr. Nanu Muscel, nr. 14 (langa centrul medical Medsana)
Program: zilnic, 11:00-19:00.
Telefon: 0766 30 40 55

   Artistii interesati sa participe la targ sunt rugati sa isi anunte participarea 
 si sa aduca lucrarile la galerie pana cel tarziu luni dimineata (13 august)

Oameni ai Tasnadului



Muzeul Orasenesc Tasnad


Tasnad



Expoziţia "Oameni ai Tăşnadului"

      Expoziţia şi catalogul de prezentare care o însoţeşte reprezintă un prim pas spre cunoaşterea vieţii şi a faptelor unui grup de personalităţi remarcabile care şi-au legat viaţa şi activitatea de zona Tăşnadului. Organizatorii îşi propun să evoce Tăşnadul de odinioară prin oamenii care au întemeiat, au gândit, au proiectat sau au mobilizat comunitatea din care au făcut parte. 

Vernisaj: 15 august 2012, ora 14:30.

Tetraevanghelul Ieromonahului Spiridon



Muzeul National de Istorie a Romaniei


Exponatul lunii


Un minunat manuscris din vremea lui Stefan cel Mare


Bucuresti


27 iulie - 27 august 2012




     În cadrul proiectului Exponatul lunii, Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă deschiderea, în data de 27 iulie a.c., a micro-expoziţiei Tetraevanghelul Ieromonahului Spiridon. Un minunat manuscris din vremea lui Ştefan cel Mare, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12.
    Micro-expoziţia se referă în mod special la un manuscris comandat de Ştefan cel Mare şi copiat la mănăstirea Putna de ieromonahul Spiridon, finalizat la data de 23 aprilie 1502, fiind apoi donat de voievodul şi domnul moldav ctitoriei sale (zidită la 1498) cu hramul Naşterii Sf. Ioan Botezătorul a curţilor domneşti din Piatra Neamţ.    
    Monahul Spiridon a fost unul dintre caligrafii şi miniaturiştii destoinici, formaţi la centrul cultural din cadrul mănăstirii Putna. Acest minunat exemplar este scris pe pergament vitelin, „având câte 20 de rânduri pe pagină, în semiuncială măruntă; patru frontispicii frumoase, motive geometrice în aur şi culori şi, pe câte o pagină întreagă, chipul fiecărui evanghelist, pe fond auriu“. Ortografia este de redacţie medio-bulgară. 
    Manuscrisul a făcut parte din inventarul tezaurului istoric al României care a luat drumul Rusiei ţariste în 1917, de unde s-a întors, în 1956, împreună cu o parte a  valorilor istorice şi arheologice.
    La sfârşitul tetraevanghelului, pe penultima filă, numerotată cu nr. 271, în registrul inferior, se găseşte textul original de danie, din cadrul ramei de chinovar: „Binecinstitorul Ştefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, care tânjind după dragostea <lui hristos> şi iubitor al cuvintelor lui Hristos fiind, cu râvnă a dat şi s-a scris şi s-a ferecat acest Tetraevanghel şi l-a dăruit spre rugă sieşi şi doamnei lui, Maria, şi copiilor lor, în biserica din curţile sale cele de pe Bistriţa, unde este hramul Naşterii Cinstitului şi Slăvitului Prooroc Înainte Mergătorul şi Botezătorul Ioan, al domniei sale an 40 şi al şaselea curgător. Şi s-a sfârşit cu mâna mult păcătosului, nevrednicul ieromonah Spiridon, în Mănăstirea Putnei, în anul 7010 , luna aprilie, 23 de zile”
   Tetraevanghelul Ieromonahului Spiridon este încă prilej de evocare a personalităţii şi epocii marelui voievod şi domn al Moldovei, Ştefan cel Mare, şi o dovadă a înfloririi artei miniaturale în cadrul şcolii mănăstireşti de la Putna.
    Micro-expoziţia este deschisă în perioada 27 iulie – 27 august a.c. şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10.00 – 18.00, în Holul Central al Muzeului Naţional de Istorie a României din Calea Victoriei nr. 12.