sâmbătă, 8 decembrie 2012

Simtire si credinta romaneasca



Mandria de a fi roman


Parohia Ortodoxa, Mariselu, Judetul Bistrita-Nasaud


6 decembrie 2012




dscn3806.jpg

    Bucurie mare în mijlocul credincioşilor din Mărişelu. Moş Nicolae a venit cu cadouri deosebite. Parohia Ortodoxă Mărişelu a fost gazda unor evenimente de neuitat.
    Cu mic, cu mare, elevii din şcoli, alături de părinţi şi alţi enoriaşi, au participat la inaugurarea muzeului din incinta parohiei, un crâmpei de nestemate româneşti. Icoane vechi, la care se închinau strămoşii noştri, cărţi de rugăciune, haine preoţeşti în care au slujit păstorii de aici, podoabe ţărăneşti, toate sunt prezente în cuibul muzeistic. Panglica a fost tăiată de vrednicul preot Aurelian Poptean, cel care a dat un alt sens vieţii culturale din Mărişelu, alături de primarul Toma Someşan şi artista Cornelia Ardelean.


5323684330483815131863337605n.jpg

    Peste 10 cete de colindători, dar şi colindători individuali, în număr de 40, din Mărişelu, Sântioana, Domneşti au adus frumoasele noastre colinde în biserică. Festivalul de colinde (aflat la a II-a editie) a fost prezentat cu căldură şi profesionalism de col. rez. Florentin Archiudean, la rândul lui păstrător şi promotor al culturii tradiţionale. 


picture281.jpg

   Juriul format din artista Cornelia Ardelean Archiudean-preşedinte, primarul Toma Someşan, viceprimarul Iuliu Ognean, directorul George Ignat, preoţii Aurelian Poptean şi Lucian Blaga, artistul Daniel Raţiu, jurnalistul Menuţ Maximinian a hotărât ca marele premiu să ajungă la Cosmina Ioana Barteş, din cls. a VIII-a de la Mărişelu. La categoria individual Premiul I a fost câştigat de Ovidiu Varvari din Domneşti, Premiul II de Andrei Poptean din Mărişelu, Premiul III de Radu Burcutean din Sântioana. La grupuri pe primul loc s-au situat elevii din clasele a II-a şi a IV-a din Sântioana, coordonaţi de învăţătoarea Lucica Cuzmodia, Premiul II, clasa a II-a din Domneşti, învăţător Vasile Grigore Turşan, Premiul III, clasa a III-a din Mărişelu, învăţătoare Cornelia Omelia. Merită felicitate pentru strădania lor doamnele Virginia Roiban şi Liliana Mureşan, precum şi toate cadrele didactice care şi-au făcut timp să-i însoţească pe elevi pe drumul spre Moş Nicolae. Festivalul de colinde a fost coordonat de părintele Aurelian Poptean, alături de tânărul învăţător Vasile Grigore Turşan, diacul bisericii. 


picture288.jpg

   Concertul oferit de Grupul Doiniţa al Cercului Militar Bistriţa a întregit atmosfera de sărbătoare de la Mărişelu, copiii fiind îndrumaţi de artiştii Cornelia şi Florentin Ardelean Archiudean. O zi însemnată pentru creştinii păstoriţi de părintele Aurelian Poptean.


picture290.jpg

picture292.jpg

picture297.jpg

picture300.jpg

picture310.jpg
***Rasunetul - Cotidianul bistritenilor de oriunde - Menut Maximinian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu