miercuri, 12 decembrie 2012

George Enescu vazut de Corneliu Baba



Muzeul National George Enescu


Bucuresti


12 decembrie 2012 - 3 februarie 2013






   Evocând prima "întâlnire” cu muzicianul nepereche, maestrul Baba avea să noteze în Jurnal: "Prezenţa lui de o impecabilă distincţie, cu vioara ce-mi părea de aur, liniştea ce se făcuse în sală mi-au oprit respiraţia. Când arcuşul lui a atacat primele fraze solemne din Sonata în Re major de Haendel, iar atmosfera s-a umplut de glasul imaterial, vibrant şi expresiv al corzilor, m-a podidit un plâns ce nu se mai oprea. După concertul care s-a terminat (...), am umblat năuc pe străzi până târziu, spre spaima familiei, cu hotarârea fermă de adolescent că «trebuie» să învăţ vioara. Obsesia acestei siluete dragi avea să mă însoţească toată viaţa şi să domine studiile de mai târziu închinate portretului pe care am dorit să-l realizez pentru el şi pentru mine".
   Plecând de la aceste cuvinte ale maestrului Cornliu Baba, Muzeul Naţional George Enescu, îi omagiază pe cei doi titani ai muzicii şi picturii în cadrul unei expoziţii de o factură aparte. Pentru prima dată vor fi aduse în faţa publicului texte inedite din jurnalul pictorului, alături de reproduceri după lucrări de pictură şi gafică.
   Prezenţi la  eveniment, criticul de artă Pavel Şuşară şi muzicologul Anca Florea au vorbit despre magica lume a artei.
   Un moment muzical susţinut de violonistul Aron Cavassi şi pianista Clementina Ciucu-Ristea a încheiat acestă seară deosebită, închinată muzicii şi picturii.
   Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 13 decembrie 2012 – 3 februarie 2013, de marţi până duminică, între orele 10,00 -17,00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu