joi, 22 noiembrie 2012

Sa ne cinstim valorile nationale


Silvestru Rafiroiu


Comemorarea a 50 de ani de la trecerea in nefiinta


Parcul Eminescu, Arad


23 noiembrie 2012


Pe cand era student (primul din stanga)

   O placă comemorativă, dedicată arhitectului Silvestru Rafiroiu, de la a cărui moarte 
s-au împlinit 50 de ani, va fi dezvelita (ora 13:00) pe una dintre lucrările sale – Crucea Martirilor, amplasată în Parcul Eminescu, Arad .
   Arhitectul Silvestru Rafiroiu, personalitate marcantă a arhitecturii interbelice arădene, este autorul unor clădiri de cult sau monumente de for public din municipiul Arad. Printre acestea se numără și Crucea Marti­rilor din Parcul Eminescu, acesta fiind una dintre operele arhitectului Silvestru Rafiroiu, care ilustrează o troiţă românească închinată preoţilor martiri din perioada noiembrie 1918 – primăvara 1919.
   Placa comemorativă este realizată din fontă, cu dimensiunile 25×35 cm, și are inscripţionat următorul text: SILVESTRU RAFIROIU/arhitect/1903-1961/la cincizeci de ani de la trecerea la cele veşnice/10 noiembrie 2011.
   "Locul propus pentru montarea plăcii comemorative pe acest mo­nument nu a fost ales întâmplător, întrucât acesta reprezintă o lucrare de artă monumentală sub forma unei troiţe, fiind concepţia arhitectului Silvestru Rafiroiu", se mențio­nează în proiectul de hotărâre care a fost supus votului în şe­dinţa Consiliului Local Municipal de la sfârşitul lunii august.
   Amplasarea plăcii comemorative se face la inițiativa Ordinului Arhi­tecţiilor din România – Filiala Arad, pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la moartea arhitectului Silvestru Rafiroiu.     
  Crucea Martirilor a fost realizată în anul 1936. Inițial, monumentul a fost ridicat în Piața Podgoria, dar a fost înlăturat de autoritățile comuniste în anul 1960. Timp de 30 de ani, Crucea Martirilor a fost păstrată în mănăstirea din Gai și a fost reinstaurată în anii ’90.
***Informatie preluata si de la Glasul Aradului (glsa.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu