miercuri, 14 noiembrie 2012

Cernauti si Bucuresti, doua inimi romanesti



Romania Vie


Bucuresti


25 noiembrie 2012




Cernauti si Bucuresti, doua inimi romanesti


   La 28 noiembrie se implinesc 94 de ani de la Unirea Bucovinei cu Romania. Nu vom sarbatori insa, pentru ca oricum in cateva zile urmeaza marele prilej de bucurie al Zilei Nationale, aniversarea Marii Uniri in cadrul careia Unirea Bucovinei cu Romania a fost etapa intermediara intre Unirea Basarabiei si cea a Transilvaniei si Banatului cu patria mama.
   Preferam sa folosim aceasta aniversare ca sa ne aducem aminte ca in Ucraina traiesc 600.000 de romani- a doua minoritate ca numar din aceasta tara- in partile de nord ale Bucovinei si Basarabiei si in tinutul Hertei, care azi formeaza regiunea Cernauti, in cele de sud ale Basarabiei, alipite regiunii Odessa, in Maramuresul de Nord, inclus regiunii Transcarpathia, precum si in multe din satele si orasele teritoriilor ucrainene de la vest de raul Bug. Dar, mai ales, folosim aniversarea Unirii Bucovinei cu Romania ca sa ne manifestam solidaritatea cu fratii nostri din statul vecin si sa cerem urmatoarele:
1. renuntarea la practica statului ucrainean de a diviza minoritatea romana in moldoveni si romani.
2. aplicarea corecta a recent adoptatei legi a limbilor regionale in raioanele din Ucraina cu populatie romaneasca.
3. acordarea minoritatii romane din Ucraina de drepturi identice cu cele de care se bucura minoritatile alogene, inclusiv etnicii ucraineni, pe teritoriul Romaniei.

   Si daca tot ne adunam in fata sediului Ambasadei Ucrainei, din Bucuresti, bulevardul Aviatorilor nr. 24, sectorul 1, duminica, 25 noiembrie, intre orele 15:00 si 17:00, ne vom referi si la dosarul vechi de cativa ani al problemelor de mediu dintre cele doua tari, insitand pentru incetarea sau desfiintarea tuturor lucrarilor de pe canalul Bastroe, care ameninta mediul unic al rezervatiei biosferei Delta Dunarii.

***Informatie parvenita prin intermediul dnei Elena Nina Ionita




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu