vineri, 30 noiembrie 2012

Își spunea "Dansatorul"




Gheorghe - Gigi Caciuleanu 







Consemnare (Dansul - moment de frumusețe) publicată în 
Revista Cutezătorii, Nr. 11, de joi, 13 martie 1969.


Consemnare publicată în Revista Gazeta literară, Nr. 37, de joi, 12 septembrie 1968.


2012
Gigi Căciuleanu Romanian Dance Company

    Paradoxal, dar deloc neobişnuit pentru România, spectacolul D’ale noastre de Gigi Căciuleanu pare să aibă mai mult succes în străinătate decât acasă ! Dovada ? "fişele de temperatură” transmise după  recentul turneu al  Teatrului Naţional cu D’ale noastre la Londra Cadogan Hall (17 noiembrie), Paris, Espace Cardin (19 noiembrie) şi Bruxelles, Bozar (21 noiembrie):

   "Londra a fost ieri seară locul unei premiere absolute pentru cultura română: Caragiale a triumfat pe scena Cadogan Hall, în ovaţiile unui public de peste 400 de persoane, fascinat de regalul inegalabil oferit de Gigi Căciuleanu şi compania sa de dans, autorii spectacolului D’ale noastre”.  După 90 de minute de vervă comică şi sarcasm, coregrafie expresivă şi ritm susţinut, costum original şi coloană sonoră vibrantă, spectatorii ne-au spus: "Timpul a trecut prea repede, am fost total captivaţi de lumea lui Caragiale !  A fost un un cadou splendid pe care ni l-aţi oferit la Londra, nu ne aşteptam să regăsim universul pieselor caragialeşti în paşi de dans, într-o punere în scenă atât de inedită !” (comunicat de presă al ICR Londra)
    "A fost fantastic. Un spectacol care a excelat la capitolul creativitate. A fost ceva foarte proaspăt şi m-am simţit copleşită de ce am văzut. Spre ruşinea mea nu ştiam foarte multe despre Caragiale când am venit la spectacol, dar acum vreau să aflu mai multe despre el, să-i citesc opera.” – Yvonne Evans, director 7Star Concerts.
    "Mi-a plăcut foarte mult. Am recunoscut cu uşurinţă personajele lui Caragiale şi povestea a fost spusă cu multă originalitate. Cred că e un spectacol potrivit pentru piaţa britanică” – Alexandra Mureşan, spectatoare.
    Sub titlul Gigi Căciuleanu pe Champs Elysées, sau «le délire, ma chère », un  five o clock pe înserate şi alte ecouri româneşti, criticul Mirelle Patureau relatează de la Paris:
"E firesc ca spectacolul lui Gigi Căciuleanu cu D’ale noastre, după Caragiale să treacă şi pe la Paris, căci o mare parte din succesele sale s-au împlinit pe scenele franceze, de la Rennes, unde a condus o vreme Centrul Coregrafic naţional, la Paris şi la Espace Cardin, unde a evoluat adesea cu propria sa companie.(…)
   Reacţia a fost total imprevizibilă pentru o sală pariziană, aplauze îndelungate, foarte îndelungate şi…… sala în picioare, nu români (ceea ce ar fi fost normal). Ieşirea din teatru a fost şi mai impresionantă decît ceea ce se întîmplase înaintea spectacolului, figurile erau exuberante, idiomurile se confundau, exclamaţiile, vorbele se întretăiau şi ecourile lor au răsunat mult timp în jurul Pieţii La Concorde, nume ce rima atît de bine cu emoţiile serii.”
    Acelaşi succes şi la Bruxelles, consemnat de corespondenţa Adrianei Popescu:
"În 21 noiembrie 2012, Sala M de aproape 500 de locuri din prestigiosul Palais des Beaux Arts –Bozar, gazda celor mai importante evenimente artistice din capitala Belgiei, a fost ocupată până la ultimul loc de numeroşii spectatori care au aplaudat în picioare, minute în şir, performanţa celor 12 "dans-actori” ai companiei Gigi Căciuleanu Romania Dance Company."
  O explicaţie a acestui succes internaţional incontestabil stă şi în  puternica tradiţie culturală a publicului european, mult mai familiarizat cu această formulă sincretică şi rafinată de teatru-dans decât publicul românesc.
   Sau poate că D’ale noastre repetă, fără să-şi propună, destinul creatorului care l-a inspirat: I. L. Caragiale, scriitorul pe care contemporanii l-au contestat, dar pe care posteritatea a sfârşit prin a-l venera !?
   Aşadar, dragi spectatori ai Teatrului Naţional I.L.Caragiale, veniţi să vă bucuraţi de  explozia de talent a tinerilor dans-actori care susţin spectacolul de teatru-dans pus în scenă de Gigi Căciuleanu: mai mult decât o simplă piesă de teatru, D’ale noastre are anvergura unei opera omnia în care veţi regăsi toate piesele şi personajele lui Caragiale.




    Spectacolul D’ale noastre interpretat de membrii companiei Gigi Caciuleanu Romania Dance Company este o coproducţie a Teatrului Naţional  I.L.Caragiale (sub auspiciile Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală Ion Sava) şi a Fundaţiei Art Production.
   Turneul   a fost susţinut de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional  în cadrul  Anului Caragiale 2012 desfăşurat sub patronajul ministrului Puiu Haşotti  şi a fost organizat cu sprijinul agenţiei European Artists Management de la Bruxelles, al Ambasadelor României din cele trei capitale europene, precum şi al Institutului Cultural Român de la Londra.

***Mai multe despre Gigi puteți afla și de aici: Wikipedia

Un comentariu:

  1. Este un specatcol senzational, se joaca si la Bucuresti dar nu mereu cu sala arhiplina.

    RăspundețiȘtergere