duminică, 25 noiembrie 2012

Foto-expozitia: Omul si Natura



Muzeul Brailei


Sectia de Stiinte ale Naturii


Braila


noiembrie - decembrie 2012






    În perioada noiembrie-decembrie 2012, la Secţia de Ştiinţe ale Naturii a Muzeului Brăilei, este deschisă foto-expoziţia: Omul şi natura. Scopul acestei expoziţii este de a face cunoscute publicului vizitator principalele obiective din oraşul şi judeţul Brăila, care necesită o deosebită atenţie în ceea ce priveşte ocrotirea şi conservarea naturii.
   Încă de pe primele trepte ale civilizaţiei umane, din neoliticul mijlociu şi superior, când s-a trecut la creşterea animalelor şi la agricultură, omul a început intervenţia sa asupra naturii. Extinzând speciile animale şi vegetale considerate mai utile pentru el, a înlăturat altele considerate "nefolositoare” sau chiar dăunătoare. S-au produs defrişări în jurul satelor şi desţeleniri de pajişti care prin dimensiunile lor nu pricinuiau dereglări însemnate în natura înconjurătoare. Dezvoltarea în vremurile istorice a oraşelor a creat local modificări mai radicale, fără ca natura să fie izgonită cu totul chiar din cuprinsul acestor aşezări.


    Influenţa omului asupra mediului înconjurător s-a amplificat apoi într-un ritm accelerat, cuprinzând o regiune după alta, astfel că astăzi se poate afirma fără nicio îndoială că nu există punct de pe suprafaţa planetei în care să nu se simtă, într-o măsură mai mică sau mai mare, prezenţa omului. Astfel, în funcţie de intensitatea influenţei umane, se delimitează cu destulă aproximaţie existenţa unui mediu natural şi a unui mediu artificializat, creat de om.
    În ultimii ani însă, oamenii au început să înţeleagă necesitatea adoptării unui comportament mai responsabil faţă de natură şi luarea unor măsuri energice de protecţie a planetei.


    În România, primele idei şi preocupări în domeniul ocrotirii naturii aparţin pictorului Nicolae Grigorescu, botanistului Radu Grecescu şi balneologului Iosif Bernat. Ei au remarcat frumuseţea unor locuri din ţară, importanţa florei şi faunei, cerând pentru prima dată, ocrotirea lor.
    În anul 1930, este promulgată prima lege pentru ocrotirea naturii în ţara noastră (o contribuţie importantă la acest eveniment a avut Emil Racoviţă). În noua lege, elaborată în anul 1950, pentru prima dată în ţara noastră se stabileşte că monumentele naturii sunt bunuri ale întregului popor, şi deci trebuie ocrotite de către toţi cetăţenii.


   Şi în judeţul Brăila avem câteva obiective ce se cer a fi cunoscute şi ocrotite în mod deosebit: pădurea Viişoara, popina Blasova, rezervaţia Insula Mică a Brăilei, zona Lacu Sărat, arbori seculari din spaţiile verzi brăilene, ş.a.
   Vegetaţia în general şi pădurea în special, purifică aerul viciat de fum, praf, gaze toxice, contribuind la menţinerea unei atmosfere curate pentru sănătatea omului. Vegetaţia arborescentă şi arbustivă ajută într-o măsură dintre cele mai eficiente la combaterea zgomotului.
   Prin Hotărârea nr. 11 din 29 Septembrie 1979, conform art.31 din Legea Nr. 9/1973, în Brăila au fost puse sub ocrotire mai multe specii de arbori: frasin, stejari, tisă, sofora, platani.
   În spaţiile verzi brăilene, vegetează aproximativ 70 specii de arbori şi 47 specii de arbuşti. Dintre aceştia, aprox. 50 specii sunt indigene, iar 73 specii sunt exotice. Cel puţin 55 exemplare de arbori ar trebui declarate - “arbori ocrotiţi”.


   Prin activităţile lor, oamenii au poluat, mai mult sau mai puţin grav, solul, apa, aerul, ducând la dispariţia multor specii de plante şi animale; la rândul lor, oamenii sunt confruntaţi cu diferite boli cauzate de poluare iar intervenţiile civilizaţiei au provocat mediului natural pagube incomensurabile.
   Trăim pe o planetă de care trebuie să avem grijă cu toţii ! Ceea ce NATURA a creat în milioane de ani se poate distruge în câteva luni sau ani. Pentru a evita distrugerea mediului, trebuie să ocrotim şi să conservăm elementele mediului natural.
(Dr. Nicolae Onea, șeful Secției Științele Naturii a Muzeului Brăilei)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu