marți, 20 noiembrie 2012

Mandria de a fi roman


Demeter Chiparus


Casa de Licitatii Bonhams, Londra, Marea Britanie


14 noiembrie 2012




Chiparus, The Dolly Sisters, Bonhams

   Seara de 14 noiembrie a fost un regal al operelor lui Demeter Chipăruş la Londra. Casa de Licitaţii Bonhams a organizat un eveniment dedicat artistului român, în cadrul căruia piesa de Art Deco Surorile Dolly a fost adjudecată cu suma de 345.000 euro. În cadrul Licitaţiei Bonhams, au fost adjudicate nu mai puţin de 9 lucrări semnate de artistul român, dintre care Steaua de mare (113.500 euro) şi Ayouta (23.000 euro).


   La Bucureşti, în cadrul Licitaţiei Art Nouveau şi Art Deco – de la bijuterie la mobilier desfăşurate la Palatul Cesianu-Racoviţă în aceeaşi seară, piesa Dansatoare asiriană a fost adjudecată cu suma de 15.000 euro.



  Surorile Dolly, imagini emblematice pentru anii 20, erau două artiste de vodevil care emigraseră din Ungaria în America împreună cu părinţii, în anul 1905. Rosie şi Jenny au cucerit în scurt timp publicul de pe Broadway şi inimile magnaţilor americani. Chipăruş era fascinat de lumea vodevilului, multe dintre lucrările sale fiind inspirate din acest subiect.
   Atât Dansatoare asiriană, cât şi Surorile Dolly au fost realizate de Demeter Chipăruș în perioada interbelică, perioadă ce reflectă stilul și modul de viață al artistului. În această etapă, succesul financiar îl îndepărta pe artist de arta oficială, datorită contractelor pe care acesta le avea cu turnătoriile. De îndată ce începe al doilea Război Mondial și implicit atacul nemților asupra Franței, statutul lui Chipăruș este profund afectat, în special datorită dispariției turnătoriilor (ele fiind controlate de evrei). O dată cu această schimbare, şi stilul de viaţă al artistului are de suferit: Chipăruş nu se mai poate implica activ în mediul cultural-artistic parizian, astfel încât popularitatea şi carisma sculptorului îşi pierd din intensitate. (Sursa: Bonhams)

***artmark.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu