miercuri, 28 noiembrie 2012

Pentru sacul Mosului



Complexul Muzeal National ASTRA


Galeriile de Arta Populara


Expozitia cu vanzare de jucarii traditionale


Casa Artelor, Sibiu


4 decembrie 2012 - 6 ianuarie 2013






   Ca o continuare a proiectului Târgul Naţional de Jucării, care se desfăşoară anual, încă din anul 2008, în preajma zilei de 1 iunie, în Parcul Tineretului, Galeriile de Artă Populară ale Complexului Naţional Muzeal ASTRA, organizează vernisajul expoziţiei cu vânzare de jucării tradiţionale Pentru sacul Moşului..., ce va avea loc marţi, 4 decembrie 2012, ora 12.00, la Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21, în sala de expoziţie situată deasupra magazinului Muzeului ASTRA.
   Galeriile de Artă Populară vin astfel în ajutorul Moşului, pregătind jucării numai bune de pus în ghetuţe sau sub brad. Colaboratorii Muzeului ASTRA, meşteri renumiţi şi ajutoare ale Moşului, au pregătit cu har şi pasiune jucărele din lemn, pânză şi lut Pentru sacul Moşului... oferind bucurie copiilor cuminţi de Moş Nicolae şi Moş Crăciun.
   În perioada 4 decembrie 2012 – 6 ianuarie 2013  expoziţia poate fi vizitată gratuit de toţi cei interesaţi de jucăriile copilăriei, simple din lemn şi cârpe, lut şi fibre vegetale, de jucăriile bunicilor, foarte ingenioase şi care nu reprezintă nici un pericol pentru copii.
   Expoziţia Pentru sacul Moşului...oferă de asemenea posibilitatea copiilor sibieni să devină pentru o zi ajutoarele Moşului. Meşteri iscusiţi, cu mâini dibace şi spirit jucăuş îi vor  îndruma pe cei mici, în cadrul unor ateliere de lucru să confecţioneze o jucărie, un obiect pe care sa îl dăruiască mai apoi celor dragi. Organizatorii pun gratuit la dispoziţia copiilor materialele de lucru şi experienţa lor, iar obiectele rezultate vor fi dăruite de cei mici celor dragi lor.

Atelierele de lucru propuse sunt următoarele :
- Astăzi s-a născut Hristos!, atelier de icoane pe sticlă cu tema Naşterii Domnului, susţinut de în data de 7 decembrie, de Rodica Berghezan din Sibiu
- Puiul târgului, atelier de decorat turtă dulce, susţinut în data de 14 decembrie, de Zsusanna Puskas, Odorheiu Secuiesc
- Impăratul Roşu, atelier de confecţionat jucării din lemn, susţinut de Florin Poptean, din Bucureşti, în data de 17 decembrie

  Galeriile de Artă Populară ale Muzeului ASTRA promovează produsele de artă populară autentică, oferind o alternativă fericită la jucăriile şi obiectele "chinezeşti” care au invadat piaţa românească. În expoziţia noastră veţi fi întâmpinaţi de personajele din basmele copilăriei: Capra cu cei trei iezi ai ei, Păcală, Scufiţa Roşie, Împăratul Roşu. De asemenea, o suită întreagă de păpuşi din pânză, îmbrăcate în port popular, trenuleţe din lemn, oale şi ulcele din lut, decoraţiuni pentru brad şi multe altele, toate aşteptă să fie descoperite, fie în sala de expoziţie, fie în ghetuţe sau sub brad.
                                      (Simona Ghiorghieş, Muzeograf Galeriile de Artă Populară)
                                                           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu