miercuri, 28 noiembrie 2012

Sinceritate



Arta plastica contemporana romaneasca


Tora Hamre


Ateneul Tatarasi, Iasi


29 noiembrie - 14 decembrie 2012




121128 afis Tora Hamre Expozitia „Sinceritate”, Hamre Tora/ 29 noiembrie   14 decembrie

   Ateneul Tatarasi invita publicul joi, 29 noiembrie de la ora 17:30 la vernisajul expozitiei Sinceritate de pictura pe panza in ulei a elevei Hamre Tora de clasa I de la Colegiul National de Arta O. Bancila.
   Expozitia va fi deschisa publicului in foaierul Ateneului in perioada 29 noiembrie – 14 decembrie 2012.
   Aveti mai jos cateva recomandari de la dna Viorica Toporas, care ii va prezenta expozitia si de la invatatoarea ei.

   "În şoapta lui Octombrie, când teii cei mulţi din Iaşi nu şi-au pierdut culoarea şi inundă încă legendarul nostru oraş am făcut cunoştinţă la Casa Corpului Didactic din Iaşi cu o fetiţă Tora Hamre. Are doar 7 ani.
   Vine dintr-o ţară înconjurată de ape, cu munţi, fiorduri şi plina de păduri – Norvegia. A stat doar primii patru ani în care a făcut cunoştinţă cu “inocenta copilărie”. Şi, din Ţara de Sus, cum o vedem noi pe hartă, în formă de câine, coboară în josul Europei în ţara în formă de cizmă – Italia. Aici copilul încărcat de basmele bunicilor, de jocurile de la grădiniţa pe care o frecventează – toate prind contur în imaginaţia deloc mică a Torei.
   Acum este elevă în Iaşi, în clasa I la Colegiul Naţional de Artă Octav Băncilă.
   Ea cântă, desenează, pictează… şi direct în ulei pentru că aşa îi pare ei mai uşor să îşi pună pe pânză jocurile. De aici încep abecedarele, îşi inventează singură subiectele şi dă culorilor o adevărată savoare
   Peisajele, portretele, naturile statice care sunt la început de drum sunt o adevărată sărbătoare pentru suflet şi spirit. Micuţa artistă, încolo de anii ei mici, reprezintă MIRACOLUL. Personajele ei sunt lumea frunzelor, adierea vântului, sau chiar viteza lui, liniştea băncilor din covorul de frunze care stau în aşteptare, apele mari şi mici, ferestrele – ochi şi pentru înafara şi pentru înăuntrul caselor ei frumos colorate. Acestea sunt învăluite în surdină de o muzică a viorii şi violoncelului pe care deasemeni le va mânui aici, la şcoala de artă. Lumina compune cuminte OPERA sa, univers al candorii vârstei sale.
   Aceasta este fetiţa speciala – Tora Hamre" (artist plastic: Viorica Toporas)

  "Tora este o fetiţă talentată care realizează lucruri deosebite jucându-se. La doar 7 ani ea poate reda frumuseţea unui colţ de natură împletind cu măiestrie culori şi note muzicale, poate cânta, poate dansa sau poate interpreta o scenetă cu naturaleţe şi talent. Îmi doresc ca peste ani, când va deveni un artist celebru, să-i pot recunoaşte operele, lăsându-mă  ghidată de sensibilitatea şi muzicalitatea pe care va continua să o  transmită privitorilor." (Prof. înv. primar Dorina Marin)

Pentru interviuri puteti sa o contactati pe mama ei – Mihaela Hamre tel. 0753823734.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu