miercuri, 31 octombrie 2012

Crearea unui nou muzeu



Muzeul de Istorie


Tulucești, Județul Galați















    Muzeul de istorie de la Tulucesti a fost infiintat in anul 1971 de catre domnul invatator Amelian Chirila.
   Muzeul are astazi peste 1200 de piese extrem de valoroase, precum: ceramica geto-dacica, un mojar de ocru din mileniul I, conducte de traditie romana, dar de constructie locala, ceea ce atesta convietuirea si unirea dacilor cu romanii in aceasta zona, o moneda din 105-111 e.n. (fata a doua infatisand pe Traian intr-o scena de lupta cu dacii), o amfora greceasca, ceramica de Dridu, Halstadt si elenistica, piese de etnografie, bunuri casnice si gospodaresti, unelte de pescuit, documente care vorbesc elocvent despre participarea taranilor din Tulucesti la rascoalele din 1888 si 1907, despre infiintarea primei asociatii de lucru a pamantului in comun in 1927, despre primele lucrari de irigatii a culturii porumbului in 1939, etc.
   Toate aceste obiecte au fost gasite in urma sapaturilor arheologice sau au fost descoperite pe camp de elevi precum Nicoleta Popa, Tincuta Holban, Mihai Popa care faceau parte din Cercul micilor arheologi, iar documentele si cartile vechi au fost aduse de catre batrani.
   In acest muzeu, profesorii si invatatorii din scoala de alaturi isi sustineau lectiile de istorie, orele de etnografie si folclor sau unele teme de geografie, deoarece cadrul muzeului era un spatiu ideal pentru a le vorbi convingator copiilor despre formarea poporului roman, a limbii noastre, despre permanenta locuire a acestor meleaguri de stramosii nostri, datorita faptului ca in vitrine erau piese, documente incontestabile descoperite de fratii lor mai mari sau de parintii si bunicii lor in vatra satului.
    Muzeul a fost vizitat de aproape toate scolile din Galati, de membrii unor delegatii din Franta, Ucraina, Rusia si de numeroase personalitati. (salvatimuzeul.blogspot.com)

Mai departe, ne informeaza Paula Antonescu: 

   "Proiectul Valul lui Traian. Faza II. Crearea unei colecții muzeale la Tulucești. Peste ceva timp veti putea vedea noul muzeu, creat de data aceasta cu ajutorul specialistilor, pe baza acelorasi piese" (Tot Paulei ii apartine si albumul cu imagini de mai sus).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu