marți, 23 octombrie 2012

Matricea stilistica 6



Muzeul de Arta Vizuala


Expozitia: Xilogravura 


Galati


28 septembrie - octombrie 2012





    Evident, poate părea surprinzător că tinerii artiști din jurul Suzanei Fântânariu se dedică xilogravurii, acestei tehnici azi aproape uitate a artei grafice, căci, la prima vedere, aceasta nu corespunde așteptărilor neinteligibilului, experimentalului. In vremurile actuale însă, neconvenționalul a devenit de mult convențional și aceasta are drept consecință faptul că operele grupării Xilogravura – matrice stilistică sunt cu adevărat inovative și neconvenționale.
   Varietatea și intensitatea preocupărilor acestor artiști pentru xilogravură, care în fond, din punct de vedere istoric, este cea mai importantă tehnică grafică, se materializează în grafici tradiționale, dar și în obiecte și instalații ce conferă, toate împreună, o nouă dimensiune acestei străvechi tehnici. Operele acestor artiști sunt captivante și se remarcă printr-o mare originalitate.
   Într-o epocă, în care, aparent, se presupune că tradiționalele cărți vor fi înlocuite de e-books, în care tiparul, numit între timp “print”, a devenit un model depășit pentru marile concerne, creatorii de artă din preajma Suzanei Fântânariu descoperă semnificația actului tipografic într-o formă nouă și se opun astfel “spiritului timpului” (așa-numitului “Zeitgeist”).
   În timp ce mulți artiști înca zăbovesc în arta conceptuală sau video și seria deja-vu-urilor se extinde la nesfârșit, tinerii reprezentanți ai grupului Xilogravura – matrice stilistică știu că mediile electronice sunt efemere în raport cu xilogravura. Ei și-au însușit instrumentariul la Facultatea de Artă și Design a Universității de Vest din Timișoara. Alternarea albului cu negrul, a liniei cu planul, îi obligă la o autolimitare riguroasă. Naturalețea, spontaneitatea xilogravurii îi fascinează pe acești artiști.
    Expoziția de la Muzeul de Artă Vizuală (Galați) constituie o șansă unică de a arăta publicului român opere ale unor artiști, membrii fondatori ai grupului ca, Ciprian Ciuclea, Ciprian Chrilieanu, Florin Hațegan ( Canada), Ortansa Moraru (asistent-curator, Canada), Mircea Popescu, Cristina Șandor (Mexic), Felicia Selejan, Yvette Szakacs (Franța), Voicu Sătmărean (Franța), Cristina Vlădilă, Mihai Zgondoiu, Robert Zsombori. Este de semnalat faptul că în diferitele etape expoziționale ale proiectului, Suzana Fântânariu se alătură grupului ca expozant pe lângă condiția de curator. Trei însemnați graficieni din Canada, Naoko Matsubara, Libby Hague și George Walker, au fost invitați ca oaspeți de onoare, precum și Oskar Mendoza Mancillas din Mexic. Din România a fost invitată, Ethel Lucaci Băiaș, pentru a completa spectrul fascinant al xilogravurii în această expoziție. 
    În principiu, este egal dacă este vorba în cazul acestor opere de artă de o realizare grafic-lineară sau de o concepție de suprafață în raport cu spațiul tabloului. Toți își dovedesc, cu măiestrie, priceperea și găsesc în xilogravură trăsături caracteristice ce corespund perfect crezului lor artistic. Acești graficieni, mereu în căutare, încearcă și reușesc să exploreze valențele posibile ale tehnicii xilogravurii în prezent. Și, cum e specific celui care caută noul, chiar și când ajung la împlinire, tinerii creatori consideră aceasta doar o treaptă intermediară, un pas spre găsirea de sine și totodată începutul unei noi aventuri artistice. În acest sens, sperăm să ne putem bucura și în viitor de mult inedit sub semnul xilogravurii ca matrice stilistică. (Alexander Gerdanovits, Austria)

***Informatii si imagini preluate de pe modernism.ro


Ciprian Ciuclea; aspect expo


Ciprian Ciuclea


Ciprian Chirileanu



Cristina Sandor



Cristina Vladila



Cristina Vladila



Ethel Lucaci Baias




Felicia Selejan



Florin Hategan



Mihai Zgondoiu



Mircea Popescu



Ortansa Moraru



Oscar Mendoza



Satmarean Voicu Prolongations-I



Suzana Fantanariu; texte de Jeanine Baude, Paris



Suzana Fantanariu; texte de Jeanine Baude, Paris



Yvette Szackas




De la stanga la dreapta, Suzana Fantanariu, Simona Biris, Naoko Matsubara (Canada), 
Dan Basarab Nanu, Mariana Tomozei Cocos, Hiroko Ikeda (Japonia)


Libby Hague


George Walker


Naoko Matsubara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu