joi, 25 octombrie 2012

Scurta biografie



Arta plastica contemporana romaneasca


H.R.H. Prince Monyo Mihailescu-Nasturel Herescu


1924 - 2012



pliant


   Prinţul Monyo Mihăilescu-Năsturel s-a născut în Bucureşti şi a fost descendent al banului Udrişte Năsturel Herescu. În perioada comunistă i-a fost confiscată toată averea, iar familia sa a plecat legal în SUA, el preferând să rămână în ţară unde a luptat împotriva dictaturii comuniste. 
   A fost împuşcat în mână şi închis timp de opt ani la închisoarea din Aiud, iar în anul 1960 a plecat în SUA ca refugiat politic.
   Anul 1961 a fost cel care i-a schimbat total viaţa şi cariera, prin vizita pe care a făcut-o în cartierul artiştilor din Mexico City, unde i-a cunoscut pe artiştii Rufino Tamayo şi Alex Duval care au fost impresionaţi de talentul său de sculptor. 
   El a descoperit o nouă tehnică de pictură sculptată în arta tridimensională. Inginer mecanic, absolvent al Universitatii Bucureşti şi doctor în istoria antică al Universitatii Sorbona, prinţul Monyo este un autodidact în arta sculpturii.
   A realizat peste 328 de sculpturi şi picturi sculptate în onyx, bronz si tehnica proprie. Varietatea operei sale îl face pe privitor să creadă că vizitează o expoziţie de grup şi nu a unui singur artist.
   Operele sale pot fi admirate în Mexic, Toronto, Bahamas, Acapulco, Venezuela, Peru, Paris, Italia şi în muzee şi galerii celebre din întreaga Europă. Este deţinătorul a numeroase premii printre care: premiul I Jardines del Arte (Mexico City), numeroase articole şi recenzii au fost tipărite în reviste şi magazine de specialitate precum International Art Guild, Architectural Design.
    A fost proprietarul unei turnatorii in Florida si al unei galerii de arta in  Florida (bulevardul Worth, Palm Beach). Un mare colectionar de masini de lux de epoca, a detinut sase automobile Rolls Royce dar si alte autovehicule unicat.
   Ultima expozitie a fost organizata in Romania, la Muzeul Municipiului Bucuresti, Palatul Sutu in august 2011.

    S-a stins din viata, la Bucuresti, pe 28 septembrie 2012. Odihneasca-se in pace !







Postare plecand de la textul si imaginile Dlui Puiu Pk.


3 comentarii:

  1. Thank You to remember.....He was a geniuse Artist and great Human!

    RăspundețiȘtergere
  2. Prince Monyo was a genius Artist and a kind Person. We lost a part of Universe....

    RăspundețiȘtergere