joi, 11 octombrie 2012

Imagini de iubire



Prezente romanesti peste hotare


Elena Surdu-Stanescu, Georgeta Grabovschi


Arta plastica contemporana romaneasca


Lisabona, Portugalia


15 septembrie - 13 octombrie 2012




   Cu ocazia expoziţiei, Ambasada României din Portugalia şi-a îmbogăţit patrimoniul artistic prin două valoroase lucrări, donate cu generozitate  de catre artistele plastice Elena Surdu-Stănescu şi Georgeta Grabovschi. Este vorba despre o sculptură realizată în bronz argintat pe suport din sticlă, intitulată Cupola Lumii, ce încheie un ciclu de creaţie de peste două decenii al sculptoriţei Elena Surdu-Stănescu. A doua lucrare este o pictură în ulei pe pânză, intitulată Flamenco, semnată de pictoriţa Georgeta Grabovschi. Lucrările au fost înmânate de cele două artiste plastice E.S. d-lui Vasile POPOVICI, Ambasadorul României în Portugalia, în prezenţa celor doi reprezentanţi ai ICR Lisabona, d-l Virgil Mihaiu (director) şi d-na Anca Milu-Vaidesegan (director-adjunct).    
   Ambele lucrări urmează a fi expuse în spaţiile de protocol ale Ambasadei. Gestul, de autentic mecenat, a fost  apreciat de ambasador drept un exemplu de promovare a artei contemporane româneşti în mediul diplomatic.

   Expoziţia Imagini de Iubire, este organizată de catre Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, în cadrul Anului European al Limbilor 2011, decretat ca atare de către Consiliul European.

   Absolventă a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, București, sectia sculptură, Elena Surdu-Stănescu este unul dintre artiștii marcanți din peisajului artei plastice românești contemporane. Are in palmares o copleșitoare serie de expoziții personale și colective, în țară și străinatate: Austria, Coreea, Italia, S.U.A., Grecia, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Portugalia. Are lucrări în colecţii particulare şi de stat în: România, Canada, Egipt, Elveţia, Franţa, India, Irlanda, Italia, Malta, Portugalia, Spania, S.U.A., Ungaria.
    Temperament puternic, pasionată de cioplirea materialelor rezistente şi luminoase, sculptoriţă Elena Surdu-Stănescu ne surprinde în lucrările actuale prin supleţea indusă materialelor dure şi fasonarea acestora, prin preocuparea sa deliberată pentru spaţial. Biografia artistică a sculptoriţei se împleteşte strâns cu aceea a devenirii sale ca om împlinit, în aceeaşi aspiraţie neobosită spre desăvârşire, spre perfecţiune, spre frumos.

38a8bcb88fa2ebd7dc6eb2527de427f2.jpg

 
    Georgeta Grabovschi s-a născut la Craiova în 1954. A început să picteze încă din copilărie, înscriindu-se mai târziu la Şcoala de Artă Nicolae Bălcescu, unde a fost în scurt timp remarcată pentru talentul sau. În 1980 se înscrie la Universitatea Bucureşti, specializarea Istorie-Filosofie. A absolvit în 1984, continuând în acest timp să picteze. Prima sa expoziţie personală este deschisă în 1986, urmată de cea de-a doua, în 1988. Între 1986 – 1988 a luat lecţii de pictură de la profesorul George Paul Mihail. După 1989 a început să lucreze ca artist plastic profesionist, iar în 1990 şi-a inaugurat prima expoziţie bucureşteană. În următorii ani a continuat să îşi expună lucrările, cu deosebit succes, la unele dintre cele mai importante galerii din Bucureşti, precum Cercul Militar, GAMB, U Art, Casă Vernescu, ORIZONT şi altele. Începând din 2002 este membru al UAP – Uniunea Artiştilor Plastici.
    A participat la numeroase expoziţii de grup în Franţa, Germania, Statele Unite, Spania, bucurându-se de aprecierea criticilor şi publicului. În 1996 s-a înscris la Academia de Artă Francoise Conte din Paris, terminând cursurile în 1998. Din 2000 este membră – Salon des Independants din Paris, iar din 2002 – membră – International Federation of Women Artists. În 2003 a primit din partea guvernului francez Medalia de Argint Mérite et Dévouement Français.



   Cele două artiste au fost distinse în 2010 cu Marele Premiu, Medalia de Aur
 la cea de-a XII-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de pictură, sculptură, mozaic,
de la Cannes.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu