marți, 23 octombrie 2012

La Sibiu, in Piata Mare, targ de n-are-asemanare



Ansamblul folcloric profesionist Cindrelul-Junii Sibiului


Spectacol te teatru muzical-coregrafic


Casa de Cultura a Sindicatelor, Sibiu


29 - 30 octombrie 2012





   Îi cunoaşteţi drept dansa­tori de prim rang, le cunoaş­teţi măiestria cu care bat în cizmă sau execută şiruri de piruete dar îi veţi vedea într-o ipos­tază nouă: cea de actori. Vor­bim de membrii Ansam­blu­lui Folcloric Profesionist „Cindrelul- Junii Sibiului”, cei care interpretează roluri de negustori şi muşterii în me­ga-spectacolul de teatru muzical coregrafic La Sibiu, în Piaţa Mare, târg de n-are-asemănare. Aşa se face că negustori din Lipsca, cojo­cari din Mărginime, saşi cu­relari din Hochfeld, guver­natori, boieri moldoveni, breslaşi şi lăutari deschid târg de n-are-asemănare în Sibiu. Se întâmplă timp de două zile, pe 29 şi 30 octom­brie, ora 18:00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor de la Sibiu.
    Spectacolul La Sibiu, în Piaţa Mare, târg de n-are-asemănare este construit din două părţi. Prima parte recreează atmosfera târguri­lor de altădată din Piaţa Mare a oraşului, aşa că în spatele tarabelor se vor aşeza ne­gus­­tori cu mărfuri multe, ve­nite tocmai din Lipsca, Istanbul ori Franţa, fie că e vorba de cojoace mari şi cojocele, de "curele bune din piele”, "mătăsuri fine franţuzeşti şi catifea de calitate”, de "bu­toaie, din lemnul cel mai bun, de fag”. 
    În cea de-a doua par­te, imaginea târgului baroc este contrapunctată de cea a Sibiului contemporan, mai precis a anului 2007, când în Piaţa Mare şi-au dat întâlnire diferite popoare, prin inter­mediul evenimentelor cultu­rale şi al turiştilor. Totul este completat de o recuzită bo­gată din care nu lipsesc ta­rabele negustorilor, căru­ţele, butoaiele cu vin, cos­tumele specifice etniilor reprezentate în târg, dar şi momentele coregrafice ine­dite pe care Junii Sibiului le-au pregătit special pentru acest spec­tacol: dansul ardelenesc de câmpie, coră­gheasca spe­cifică moldo­venilor, căluşe­rul ardele­nesc, brâul de la Răşinari, poloneza sau ga­vota, dans francez ce a cu­noscut o mare răspândire în perioada barocă.
    Scenariul, regia şi core­gra­fia spectacolului sunt sem­­nate de Theodor Vasi­lescu şi Silvia Macrea, textul poetic - de arh. Constantin Dobrescu, scenografia - de Alin Gavrilă, costumele - de Rodica Kabdebo şi SC Metropolis SRL.
   Spectacolul La Sibiu, în Piaţa Mare, târg de n-are asemănare a fost conceput special pentru programul Si­biu Baroc Update de că­tre Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cin­drelul - Junii Sibiu, fiind o acţiune cofinanţată de Con­siliul Local Sibiu prin Pri­măria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.
   Intrarea la spectacol se face pe bază de bilete care se pot achiziţiona de la Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu, la preţul de 15 lei/bilet.

   ***Articol publicat de Maria Spataru in Tribuna.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu