luni, 22 octombrie 2012

Ziua Recoltei



Diaspora romana


Targ de produse romanesti traditionale


Roma, Italia


prima editie, 18 - 21 octombrie 2012




   Duminică, 21 octombrie, s-a încheiat, la Roma, primul târg de produse româneşti tradiţionale, intitulat Ziua Recoltei. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 18- 21 octombrie fiind organizat de Centrul Cultural şi Social La Strada, în colaborare cu asociaţia Spirit Românesc. Duminică, în ultima zi a Târgului, câteva sute de români au încins hora în incinta complexului şi au cântat melodii populare.
   În fiecare zi, vizitatorii au cumpărat produse româneşti de sezon. Au fost organizate standuri cu fructe, legume, mezeluri, conserve şi dulciuri aduse din România. Alături de bucate, invitaţii au putut admira o miniexpoziţie cu obiecte de ceramică tradiţională. Au fost organizate degustări de sarmale, mici şi must românesc.


   Atmosfera a fost asigurată şi de un fond muzical pe măsură: Steluţa Floriştean, solistă de muzică poplară bucovineană, a susţinut un recital în fiecare zi a Târgului. Din partea Asociaţiei Spirit Românesc a fost prezent Gabriel Pârjolea, iar Barbu Georgescu, a prezentat un repertoriu din sudul României.
   "Îmi amintesc de mică cum, acasă, la noi, în Bucovina, toamna  să strângeau strugurii, se puneau la teasc. Apoi, se scotea mustul, se prăgătea vinul, se punea la fermentat. Vinul nou se servea de Crăciun: în fiecare casă de gospodari,  la sărbători se mâncau preparatele din porcul tăiat şi cana cu vin nou”- îşi aminteşte Steluţa Floriştean.


   Gabriel Pârjolea consideră că Târgul i-a apropiat pe românii veniţi de acasă: "Cu toate că în România se organizează multe târguri de toamnă, în Italia lipsea un asemenea eveniment. Motto-ul sărbătorii, care a fost România mai aproape de tine, şi-a atins scopul. Cu doi- trei ani în urmă, nouă, românilor, parcă ne era frică să spunem de unde venim. Acum ne-am mai recăpătat încrederea în noi înşine şi datorită unor astfel de evenimente. Speranţa noastră e aceea ca să reuşim să arătăm adevărata valoare a comunităţii şi să obţinem sprijinul autorităţilor italiene pentru a ne atinge scopul”.


   "Ne-am propus ca evenimentul să aducă în capitala Italiei ambianţa specifică a sărbătorilor de toamnă românească, cu recolte bogate”, au declarat organizatorii.
    "A fost un succes, peste aşteptările noastre, de aceea vrem să organizăm în fiecare an astfel de manifestări, în colaborare cu instituţiile italiene”- ne-a declarat Massimo la Forgia, organizator din partea Complexului La Strada.
    Fiind primul târg cu produse româneşti organizat la Roma, s-a bucurat de prezenţa multor conaţionali stabiliţi în capitala Italiei, dar şi a multor italieni, care au gustat cu plăcere mai ales sarmalele- involtini, servite cu ardei iute şi smântână.
   Una dintre româncele care au servit bucate oaspeţilor ne-a mărturisit: "Au venit italieni care locuiesc în zonă şi erau curioşi. Le-a plăcut şi vinul românesc, iar unii au gustat şi cumpărat murături. Au rămas impresionaţi de obiceiurile noastre şi de modul civilizat în care s-a desfăşurat evenimentul. Cunoaşterea este primul pas către integrare”.
  (Miruna Cajvaneanu, gazetaromaneasca.com).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu