miercuri, 31 octombrie 2012

Concertele camerale: Serile Lipatti



Casa Memoriala Dinu Lipatti


Satul Ciolcesti, comuna Leordeni, judetul Arges


2 octombrie - 14 noiembrie 2012





    Asociația Art à la carte vă invită în perioada 2 octombrie-14 noiembrie la Serile Lipatti, 14 concerte camerale în spațiul încărcat de memorie al conacului familiei Lipatti din satul Fundățeanca. 
   Evenimentul, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi având drept partener cofinanţator principal Consiliul Judeţean Argeş, se desfăşoara sub egida marii valori culturale Dinu Lipatti, reintegrat și conștientizat în toată plenitudinea vieții culturale argeșene. Concertele vor fi susţinute de către nume cu rezonanță în viața muzicală, fiind promovaţi și muzicieni tineri, debutanți în cariera interpretativă.

 

   Serile Lipatti oferă publicului un adevărat eveniment, de tipul festivalurilor de muzică de cameră, și înscrie Conacul Lipatti de la Fundățeanca (astăzi Ciolcești, comuna Leordeni, județul Argeș), între casele memoriale ale marilor compozitori și interpreți, asimilate în toată lumea spațiilor de concert. 
   Prezentarea evenimentului este făcută într-o manieră extrem de vie și atractivă de către muzicologul Saviana Diamandi, introducând publicul în istoria pieselor și a stilurilor muzicale.    
  Desfăşurarea concertelor este săptămânală, în serile de marți și miercuri: octombrie 2-3; 9-10; 16-17; 23-24; 30-31 iar noiembrie 6-7; 13-14.


    Respectând ideea de comemorare a marelui pianist, considerat unul dintre giganții pianisticii secolului XX şi care a revoluţionat arta interpretativă, mai mult de jumătate dintre serile camerale sunt rezervate literaturii pentru pian. Pianiștii Viniciu Moroianu, Remus Manoleanu, Daniel Goiți, Mădălina Pașol și mai tinerii Nicolae Dumitru, Nicoleta Luca, Răzvan Dragnea, Toma Popovici și Andrei Licareț sunt nume cu rezonanță în viața muzicală a României și cu o prezență concertistică de seamă în străinătate. 
    În afară de recitalurile de pian concerteaza și violoniști, laureați ai unor mari competiții internaționale, precum Florin Croitoru și Florin Ionescu-Galați; seria de concerte camerale este întregită de vocea sopranei Bianca Manoleanu, care a fermecat în străinătate publicul sălilor de concert și juriile a numeroase concursuri, precum și de interpretarea cântăreților Camelia Clavac și Răzvan Săraru, muzicieni care au deschis deja ușile unor renumite săli de concert din țări europene.
   Pianiștii, violoniștii și cântăreții aleși să onoreze întâlnirile camerale de la Conacul Lipatti  imprima un standard ridicat celor 14 recitaluri, în acord cu spațiul memorial, pe lângă muzicienii consacrați evenimentul promovand și muzicieni tineri, debutanți în cariera interpretativă, care deschid fiecare recital.


Evenimentul Serile Lipatti este realizat și cu sprijinul:

Parteneri-cofinanțatori: 

Universitatea din Piteşti şi Primăria Leordeni (Argeş),

Parteneri: 

   Departamentul Arte din cadrul Universității din Pitești, Centrul Cultural Pitești, Societatea Română de Radiodifuziune, Serviciul Patrimoniu, Institutul Național de Cerecetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură, Ștefănești, Argeș, Muzeul Județean Argeș, Fundația Dinu și Valentin Lipatti,

Sponsori: 

PKF Consultor, Hotel Argeș, Radic Star, Star MD 

Parteneri media: 

Antena 1 Pitești, Muscel TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bit Press, Port.ro, Jurnal de Argeș, Ancheta, Ziarul Profit, Obiectiv Argeșean.

Concertele încep la ora 18.00 și sunt gratuite.

Consiliul Județean Argeș asigură transportul gratuit al publicului la locația evenimentului, punând la dispoziție un autocar. Ora de plecare a autocarului din parcarea Consiliului Județean Argeș este 17.15. Întoarcerea de la Conacul Lipatti va fi la 20.30.

 

   Prin evenimentele de înaltă ținută  propuse de proiectul Serile Lipatti, organizatorul acestui eveniment, Asociația Art à la carte, își dorește să întregească viața muzicală a Piteștiului și a zonei argeșene și să readucă în conștiința publică valoarea artistică universală a lui Dinu Lipatti.

   Membrii Asociației Art à la carte sunt creatori de programe culturale, organizatori de festivaluri şi turnee,  manageri culturali cu experienţă bogată. Formați inițial ca muzicieni, aceștia și-au luat drept temă principală prezentarea culturii româneşti în străinătate, dar şi promovarea de produse culturale de excepție în interiorul ţării, pentru stimularea competiției în domeniul artistic și cultural.

Pentru mai multe detalii:

Tel.: 0720.054.429
dynamicartmanagement@gmail.com

***Informatie preluata de la revista vacantelatara.ro

2 comentarii:

  1. Pe acoperisul acestei casei minunate a aparut o lucarna agresiva ce o inlocuieste pe cea originara facuta cu justa masura si care se inscria bine in volumul acoperisului(vezi fotografiile de epoca).Nu stia oare arhitectul casei sa faca o lucarna mai mare? A facut-o pe cea care trebuie cu multa maiestrie asa cum a facut si casa. In partea stanga a casei, tot astazi, adaugiri de lemn parazitare....
    De ce oare nu ne pasa si de arhitectura ca gest cultural estetic? Lucarna si "magazia" din partea stanga a casei sunt niste interventii de astazi. Nu deranjaza pe nimeni? Cine le-a facut?

    RăspundețiȘtergere
  2. Interventia arhitectonica asupra unor cladiri/ansambluri de patrimoniu sau cu o anumita incarcatura culturala si spirituala este o problema spinoasa si adesea dureroasa. De multe ori, se plateste un anumit pret, un tribut, pentru refacere, renovare sau modernizare. Sunt de acord, pe fond cu dvs. Nu am toate datele problemei asa ca nu trag vreo concluzie; personal, ma bucur ca aceasta cladire este "in picioare" si ca zlujeste un scop nobil, pentru noi toti. Repet, amanuntele nu le discut caci nu sunt specialist. Multumesc pentru interesul acordat postarii mele.

    RăspundețiȘtergere