miercuri, 31 octombrie 2012

Stejar pentru Rege - Flori pentru Regină



Arta plastică contemporană românească


Ștefan Câlția


AnnArt Gallery, București


1 noiembrie - 8 decembrie 2012





Comunicat de presa:

    În final de toamnă, cele trei săli ale galeriei AnnArt găzduiesc un eveniment mult-aşteptat: reîntâlnirea cu creaţia lui Ştefan Câlţia în expoziţia Stejar pentru Rege - Flori pentru Regină, cu vernisaj joi 1 noiembrie, la ora 19:00.
    Expoziţia reuneşte lucrări de pictură, desen şi gravură şi reprezintă capitolul V din proiectul Şapte poveşti cu Ştefan Câlţia al Galeriei Posibile. Curatorul expoziţiei este Adrian Buga, care a făcut o selecţie de lucrări de mare intensitate simbolică din colecţia Casei Regale a României, de la Săvârşin şi de la Palatul Elisabeta.
    În acelaşi timp, expoziţia este însoţită de un grup de şapte lucrări realizate de artist în 2012 -  picturi cu personaje iconice din creaţia lui Câlţia: făpturi enigmatice şi ţinuturi misterioase ieşite din memoria ţărănească transilvană şi imaginarul ludic al spaţiului cultural central-european.
    Pe lângă întâlnirea de excepţie cu lucrări reprezentative din colecţia regală, mă bucur că publicul nostru colecţionar va putea vedea, în premieră absolută, lucrări noi ale lui Ştefan Câlţia precum şi seria impresionantă de 91 de gravuri cu flori şi ierburi – câte una pentru fiecare an de vârstă a Regelui Mihai.  Vom arăta aceste lucrări delicat-plutitoare în foaie de hârtie specială într-o instalaţie insolită, alături de plăcilede gravura cu desenul săpat în zinc. 
(Gabriela Massaci, Director Galeria AnnArt)
    Artist de însemnătate definitorie pentru istoria noastră culturală, pictor şi grafician de notorietate absolută în rândul colecţionarilor din România şi din străinătate, Ştefan Câlţia a avut ca mentori-formatori pe Julius Podlipny, la Timişoara şi pe Corneliu Baba, la Bucureşti. A fost profesor la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti. Este decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce şi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. Lucrările sale se află în numeroase colecţii private europene, precum şi în Muzeul de Artă Contemporană din Oslo, Norvegia, Muzeul HR Giger din Gruyére, Elveţia, MNAC din Bucureşti şi Muzeul Brukenthal din Sibiu, România.  În prezent, lucrează la București şi la Șona, Făgăraș.

     Parteneri:

 Galeria Posibila, Universitatea Națională de Arte Bucureşti,  Asociația pentru Artă Ilfoveanu, Administrația Fondului Cultural Național.

    AnnArt Gallery s-a înfiinţat în mai 2011 și s-a poziţionat drept un susţinător dedicat al artei contemporane; promovează și vinde artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă.  
    Oferă programe de educaţie pentru elevi și consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecţionari.  
    Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie intens-contemporană a unui spațiu de patrimoniu -  la primul etaj al unei clădiri din anii ′30 semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud. www.annartgallery.ro
Contact: Casandra Elefterescu, asistent relaţii publice  
                                              
AnnArt Gallery
Str. Mahatma Gandhi Nr.1, Sector 1 (zona Kiseleff/Docenţilor), Bucureşti
Program: luni – vineri 15:00 – 20:00, sâmbătă 12:00 – 20:00
Tel: +4 031 437 95 33 | Mob: +4 0752 042 042 | Fax: +4 031 437 95 32
office@annartgallery.ro | www.annartgallery.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu