marți, 11 septembrie 2012

Dintre comorile Capitalei



Bucurestiul meu frumos


Lacasuri de credinta si simtire romaneasca


Biserica Amzei


septembrie 2012





 

Constructia este ridicata de la sol pe un soclu masiv din piatra de doi metri care-i accentueaza sveltetea. 

 


 



 








 


 

    Pisania noii biserici este datata 21 octombrie 1901
"In numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant o Treime Sfanta inchinata si nedespartita. Aceasta Sfanta Biserica cu hramul Buna Vestire si Sf. Erarh Nicolae, zidita in anul 1810 din fondul lasat de vrednicii de amintire frati Nicolae si Dimitrie Darascu ctitorii ei, restaurata in anul 1846 in urma incendiului de care a fost cuprinsa si apoi din nou reparata in anul 1875 de epitropie din fondul ei.  Recladitu-s-a din temelie acum din nou in timpul (lipsa: regelui Carol I si Elisabeta doamna), a arhipastoriei I.P.S. Mitropolit primat Iosif Gheorghian, din initiativa si prin staruinta epitropiei compusa din iconomul stavrofor Ilie Teodorescu, paroh, si din domnii Grigore Galasescu si Petre Barbulescu, dupa planurile intocmite de dl. arhitect Al. Savulescu. Lucrarea a inceput in iulie 1898 si s-a terminat in 21 octombrie 1901 cand i s-a mai dat si hramul Sf. Imparati, pe langa cele doua de mai sus. Constructor a fost dl. D. Dobrescu si pictor dl. Prof. Marchetiumberto".







    Fantana, in stil neoclasic, din piatra, in parte sculptata, aflata la sud-vest de biserica, langa casa parohiala, aproape adosata calcanului imobilului vecin, purtand inscriptia: ridicata de Ioan C. Petrescu in 1875.

 

    Biserica este o cladire monumentala, in stil eclectic, de scoala academica franceza, ornamentata in exterior cu elemente arhitecturale din piatra si caramida, dintre care unele caracteristice arhitecturii neoromanesti: asize de caramida aparenta galbena, alternate cu zone tencuite, siruri de ocnite sub cornisa si brauri bogat decorate.




Accesul in biserica se face prin trei portaluri inchise cu usi din lemn de stejar sculptat.




    Interiorul este foarte inalt, cu lumina naturala filtrata prin vitralii. Trei candelabre mari din bronz lumineaza biserica in interior. Arcadele si stalpii interiori sunt de sorginte renascentista.  Pictura este in prezent fisurata, pe alocuri chituita, si afumata mult. Totul este pregatit pentru restaurarea interiorului: mesterii, proiectul, schela. Doar fondurile lipsesc...



 


 



Sursa text: Lucia Stoica si Neculai Ionescu-Ghinea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu