joi, 2 august 2012

Adopta o casa la Rosia Montana



Initiative de toata lauda


Asociatiile Alburnus Maior, 

ARA - Arhitectura.Restaurare. Arheologie


2012


        Adoptă o Casă la Roşia Montană este un program de salvare a patrimoniului cultural şi a comunităţii tradiţionale de la Roşia Montană şi din satele învecinate
       Programul este iniţiat de Alburnus Maior, asociaţia locală dedicată protejării drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană, în parteneriat cu ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii.
      Programul stabileşte o conexiune între proprietarii locali ai clădirilor istorice care doresc să trăiască în continuare în zona Roşiei Montane şi persoane sau organizaţii care doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea, cunoaştera şi recunoaşterea patrimoniului cultural al zonei. Fac obiectul acestui proiect toate locuinţele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile publice din Roşia Montană şi împrejurimi.
      Programul Adoptă o Casă la Roşia Montană contribuie la protejarea şi promovarea patrimoniului cultural spectaculos al sitului, cu o atenţie specială asupra patrimoniului construit şi creează condiţiile pentru mai buna sa protejare şi pentru transmiterea sa către generaţiile viitoare.
      Îndeplinim această misiune prin colectarea de informaţii, organizarea de prezentări publice, realizarea de relevee şi proiecte, oferirea de consultanţă şi sfaturi, organizarea de sesiuni de pregătire şi formare pentru o mai bună înţelegere şi apreciere a rolului protejării patrimoniului cultural pentru societate.
      Într-o primă etapă colectăm informaţii despre oportunităţi de finanţare şi de implicare voluntară şi introducem aceste informaţii într-o bază de date consultabilă on-line.
      Organizăm, de asemenea, ateliere de conservare arhitecturală cu meşteri şi lucrători locali sau din afara comunităţii şi cu voluntari, care generează oportunităţi de conservare directă (hands-on) a clădirilor şi altor elemente ale patrimoniului cultural, şi contribuie la consolidarea legăturilor din cadrul comunităţii într-o manieră durabilă, luând exemplu de la practicile construirii tradiţionale, ne-dăunătoare mediului natural.
      Pe termen lung, scopul nostru este să contribuim la schimbare prin forţa proiectelor de conservare susţinute de comunitatea locală şi realizate cu contribuţia publicului. Dorim să restaurăm clădiri istorice valoroase pe care să le redăm comunităţii, oferindu-le proprietarilor posibilitatea valorificării economice prin includerea într-un sistem turistic.


     Prima serie de voluntari ai programului Adoptă o Casă soseşte la Roşia Montană !
În perioada 3-16 august vor participa la lucrări de conservare şi restaurare un număr de 17 voluntari recrutaţi prin Service Civil International Romania. Voluntarii sosesc din Italia, Olanda, Belgia, Irlanda, Cehia, Ukraina, Spania, Polonia, Germania, Franţa si Romania.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu