luni, 20 august 2012

Patrimoniu arhitectural



moNUmente UITATE (5)


Palatul Bethlen 


Sanmiclaus, judetul Alba




    Palatul este construit de catre Miklos Bethlen in perioada 1668-1683 la mosia sa, mosie aflata in posesia familiei inca din secolul XIV. Familiarizat cu arhitectura din anii de studii la Utrecht si Leyden, pasionat de arhitectura in masura in care traduce, la intoarcerea in tara, un tratat german de arhitectura (niciodata publicat), Miklos Bethlen isi face singur planurile constructiei. Pentru o persoana altfel aliniata la gusturile si modelele vest-europene, Miklos face prin palatul sau dovada unor inclinatii marcate puternic de traditia locala: intr-o Europa baroca, palatul pastreaza un aspect de Renastere tarzie.
   Intre 1686-1689, palatului i se adauga o fortificatie constand in ziduri de aparare, cinci bastioane si un sant de apa, din care nu se mai pastreaza nimic.
   Palatul este modificat in stil baroc, in 1765, de catre Franz Schweininger, care adauga ancadramentelor usilor si ferestrelor de la parter, in exterior, decoratiuni baroce sub forma de scoici.
   In deceniul al cincilea al secolului XIX, domeniul trece din posesia familiei Bethlen in posesia familiei Bruckenthal, care renoveaza palatul si il transforma in scoala agricola.
   In 1918 intra in posesia statului iar in timpul regimului comunist palatul devine parte a IAS-ului Jidvei.


 

  

 

 

 

   Din toamna anului 2011, noii proprietarii ai companiei Jidvei au inceput lucrarile de restaurare a palatului. La fel ca si la castelul de la Cetatea de Balta (vezi serialul nostru, primul episod) se doreste realizarea unui adevarat punct de reper in viata economico-sociala a judetului si nu numai.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu